Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
diş, ilkeler, ilkler, inkilaplar, politika

İnkilaplar, İlkeler, Diş Politika (İlkler)

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İnkilaplar, İlkeler, Diş Politika (İlkler)

1 Türkiye Cumhuriyetinin ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmaktır

2 Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemaldir

3 Türkiye Cumhuriyetinin ilk Başbakanı İsmet İnönüdür

4 Türkiye Cumhuriyetinin kurulan ilk siyasi partisi Cumhuriyet Halk Fırkasıdır (9 Ağustos 1923)

5 Türkiye Cumhuriyetinin ilk muhalefet partisi Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasıdır (17 Kasım 1924)

6 Türkiye Cumhuriyetinin ilk yüksek okulu 1925te Ankarada açılan Hukuk Mektebidir

7 Türkiye Cumhuriyetinin ilk özel bankası 1924 yılında kurulan Türkiye İş Bankasıdır

8 Türkiye Cumhuriyetinde hukuksal alanda kadın erkek eşitliği ilk defa Medeni Kanun ile gerçekleşmiştir

9 Meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçiş ilk kez Cumhuriyetin ilanıyla gerçekleşmiştir

10 Eğitimde ikiliğe son verilerek eğitimin birleştirilmesi ilk kez Tevhid-i Tedrisat Kanunun ile gerçekleşmiştir

11 Tevhidi Tedrisat Kanununun ilanı ile laik eğitim sistemine geçilmiştir

12 Yeni Türk Devletinde milli ekonomi ilkesi ilk kez Misak-ı İktisadi ile gerçeklemiştir (14 Mart 1923)

13 Tarımı modernleştirmek ve geliştirmek amacıyla kurulan ilk kurum Yüksek Ziraat Enstitüsüdür

14 Türkiye Cumhuriyetinin ilk demir - çelik fabrikası Karabükte 1939da kurulmuştur

15 Laik TCDevletini yıkmaya yönelik ilk isyan Şeyh Sait isyanıdır (13 şubat 1925)

16 Yeni Türk devletinin ekonomi esasları ilk kez İzmir İktisat Kongresinde belirlenmiştir

17 Türkiye Cumhuriyetinin inkılap hareketlerin en yoğun yaşandığı dönem 1923-1934 arasıdır

18 Türkiye Cumhuriyetindeki ilk nüfus sayımı 28 ekim 1927de yapılmıştır

19 Laiklik ilkesi doğrultusunda gerçekleştirilen ilk inkılap hareketi saltanatın kaldırılmasıdır

20 Boğazlar üzerinde Türk egemenliğinin tam anlamıyla sağlanması Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle gerçekleşmiştir

21 Hatay cumhuriyetin ilk cumhurbaşkanı Tayfur Sökmendir

22 1937de Atatürkün diğer ilkeleriyle birlikte “laiklik” doğrudan anayasaya girmiştir

23 Kadınlar Türkiyede ilk kez 1930 belediye, 1937 milletvekili seçimlerine katılarak siyasi hayata girmişlerdir

24 Türkiyede topraksız köylüye toprak kazandırmayı amaçlayan ilk kanun 1929da çıkarılmıştır

25 Modern tarih yazıcılığı alanında ilk çalışmalar TTKnın açılmasıyla başlamıştır (12 Nisan 1931)

26 Yabancı okullar ve dış borçlar konusunda Türkiye ile en çok çatışan devlet Fransadır

27 Tarımı geliştirmek için atılan ilk önemli adım Aşar vergisinin kaldırılmasıdır

28 Türkiye ile İngilterenin Lozan görüşmelerinde anlaşamamasının en önemli nedeni “Musul meselesidir”

29 Yeni Türk devletinde laik hukuk düzeninin kurulması konusunda atılan ilk ciddi adım Medeni Kanunun kabul edilmesidir (17 Şubat 1926)

30 Dünya barışına katkı sağlamak için Türkiye cumhuriyetinin ilk ciddi girişimi milletler cemiyetine üye olmaktır

31 Hatayın anavatana katılması ile Türkiye Suriye sınırı en son şeklini almıştır

32 Musul meselesinin Türkiyenin aleyhine sonuçlanmasındaki en önemli etken Şeyh Sait isyanıdır

33 Yeni Türk Devletinde kapitülasyonların son izlerinin silinmesi Kabotaj kanunu ile gerçekleşmiştir

34 Türk toplumunun eğitim ve kültür seviyesinin artması için atılan en ciddi adım Harf İnkılabıdır

35 Harf inkılabının Türk halkı tarafından benimsenmesi için yapılan ilk faaliyet Millet Mekteplerinin açılmasıdır

36 Türk dilinin yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarılması için yapılan ilk ciddi faaliyet Türk Dil Kurumun açılmasıdır

37 Türkiyenin ilk özel okulu Ted Kolejidir (1929)

38 Türkiye - Irak sınırının bugünkü şekliyle çizilmesi 1926 Ankara anlaşmasıyla gerçekleşmiştir

39 IIDünya Savaşı öncesinde Türkiyenin doğu sınırını güvence altına almak için Sadabad Paktını imzalamıştır

40 Türkiyenin IIDünya savaşı çıkma ihtimaline karşı kendinin korumak için yaptığı ilk siyasi eylem Balkan Paktını imzalanmasıdır

41 Yeni Türk Devletinin özel sektörü desteklemek için yaptığı ilk eylem Teşviki Sanayi Kanununun çıkarılmasıdır

42 Anayasa Mahkemesinin kurulması ilk kez 1961 Anayasasında yer almıştır

43 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılmasıyla çok partili hayata geçiş denemeleri ilk kez başarısız olmuştur

44 1961 anayasası kişi hak ve özgürlüklerin en geniş şekilde verildiği anayasadır

45 Yeni Türk Devletinin cumhurbaşkanının, başbakanının ve TBMM başkanının ilk kez belirlenmesi cumhuriyetin ilanıyla gerçekleşmiştir

46 En fazla yürürlükte kalan anayasa 1924 anayasasıdır

47 Milletvekili seçiminin 5 yıl cumhurbaşkanı seçiminin 7 yılda bir yapılması ilkesi ilk kez 1982 anayasasında yer almıştır

48 Cumhuriyet dönemi anayasalarının Osmanlı anayasalarından ayrılan en önemli farkı egemenliğin halka ait olmasıdır

49 IIDünya barışı bitiminden sonra galip devletlerin dünya politikalarını belirlemek için yaptığı ilk toplantı Yalta Konferansıdır (1945)

50 IIDünya Savaşında en karlı çıkan devletler Rusya ve ABDdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com