Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hâkim, inşaallah, olursunuz, yeniden

Bize Yeniden Hâkim Olursunuz İnşâallâh

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bize Yeniden Hâkim Olursunuz İnşâallâh

Bize yeniden hâkim olursunuz inşâallâh

Sene mîlâdî 636 Bizanslılar, İslâm orduları karşısında yenilgi üstüne yenilgi almaktalar Bizans büyük bir askerî harekâta girişmek üzere, Antakya civarına çok sayıda asker yığmaya başlamıştı Bizans, bütün kuvvetini ortaya koyup çok büyük bir orduyla geliyordu
O sırada İslâm ordusu, daha yeni fethettiği Humus bölgesinde bulunmaktaydı Ordu kumandanı Ebû Ubeyde (ra), vaziyetten haberdar olur olmaz, derhâl subaylarını ve kumandanlarını toplayarak bir danışma meclisi teşkîl etti

İstişâre sonucunda oy birliğiyle, Şama dönülmeye karar verildi Ebû Ubeyde (ra), ordunun hazinedârını çağırarak, Humustaki halktan cizye (vergi) olarak alınan altınları iâde edilmesini emretti Emrin sebebini de şöyle açıkladı:
-Bizler vergiyi onlardan, kendilerini düşmanlara karşı savunmak için almıştık Mademki himâye edemeyeceğiz; altınlarını iâde ederek kendilerini himâye edemeyecek durumda olduğumuzu bildirmemiz lâzımdır
Toplanmış olan yüz binlerce altın, derhâl gayr-i Müslim ahâliye dağıtıldı Halk, Müslümanların bu hareketinden son derece duygulanmış ve “inşâallâh tekrar döner, bize yeniden hâkim olursunuz” diye candan ve gönülden dileklerde bulunmuşlardı
İslâm ordusu bu hareketi yalnız Humusta değil, önce fethedip sonra çekilmek zorunda kaldığı bütün beldelerde tatbîk etmiştir

Dünya tarihinde hâkimiyeti altına aldığı şehirlerden himâye şartıyla topladığı vergileri, şehri koruma imkânı kalmadığı zaman, ahâliye geri ödeyen bir başka adâlet anlayışı gösterebilir mi? Dünyada hangi millet başka bir devletin hâkimiyeti altına girmeyi can ü gönülden arzu eder!

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com