Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyük, günah, işlemişiz

Büyük Günah İşlemişiz

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Büyük Günah İşlemişiz

Büyük günah işlemişiz

İkinci meşrûtiyetin ilânından hemen sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı Hükûmeti arasında ihtilâflar vardı Avusturya-Macaristan Hükûmeti bazı toprakları ülkesine katmak istiyordu Bu maksadla bir basın toplantısı yapmıştı
Bu toplantıya dünya matbûâtının belli başlı mümessilleri katılmıştı Türkiye basınını da Hüseyin Câhid Bey temsîl ediyordu Fransızca konuşan İmparatorun beyânâtı daha ziyâde Türkiyeyi ilgilendirdiği için Hüseyin Câhid Beyin beyânâtların hepsini tesbît etmesini istiyordu İmparator, konuşması bittikten sonra Hüseyin Câhid Beye:
“Söylediklerimi siz de aynen kaydettiniz mi? Meslektaşlarınız sayfalar doldurduğu halde, sizin elinizde bir tek sayfacık var!” dedi Hüseyin Câhid Bey:
“Evet majesteleri, söylediklerinizin hepsini kaydettim Dinlerken serî bir sûrette Türkçeye çevirerek yazdım İsterseniz, Türkçe olarak yazdıklarımı Fransızcaya çevirerek okuyayım!” der
Hüseyin Câhid Bey iyi Fransızca bilirdi Yazısını da çok ince yazardı İmparatorun beyânlarından tuttuğu notları Fransızcaya çevirerek ifâde edince, İmparator onun elindeki bir tek varaktan ibâret kâgıdı almış, yazıya bakmış ve hayretle: “Bu kadar lâf, şu kadarcık küçük kâgıda nasıl sığdı! Bu ne güzel yazıymış!” demiş ve kâgıda uzun uzun bakmıştır
Hüseyin Câhid, bana bu hikâyeyi naklettikten sonra:
“Biliyorsun biz de Latin harflerini tervîc ediyorduk Büyük günah işlemişiz! Bu harflerle yazı yazamıyorum, elime kalemi alınca Latin harfleri fikrî insicâmımı bozuyor” demiştir
İ Hakkı Konyalı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com