Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gölge, osmanlı, oynunu, tekniği

Osmanlı Gölge Oynunu Tekniği

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Gölge Oynunu Tekniği

Karagöz, 1 x 120 boyutunda, gerilmiş beyaz bir perde gerisinde oynatılır Çoklukla mermerşahiden yapılan karagöz perdesi, karagözcüler arasında «ayna» diye anılır Perde, pamuk ipliğinden yapılmış üç dört parmak enliliğinde bir fitilin zeytinyağı doldurulmuş bir kab içinde yakılmasıyle meydana getirilen meşaleler ya da kalın «şem'a» (= mum)larla arkadan aydınlatılırdı Sonraları havagazı ve elektrik lambaları kullanılmaya başlanmıştır
Perdede oynatılan şekillere «tasvir» adı verilir Tasvirler, ortalama, 35-40 santim boyundadır Tasvir kesmek ayrı bir sanattır Tasvirler, genellikle deve derisinden yapılır Dana, sığır, at, eşek derisinden yapılmış tasvirler de vardır Deri, özel bir yöntemle saydam hale getirildikten sonra «nevrekân» denen keskin uçlu bir bıçakla kesilerek ortaya çıkarılan bu tasvirler kök boya ile boyanır Saydam oldukları için, arkadan vuran ışığı geçirir ve renkleri belli ederler Bunlar, özel olarak açılmış deliklere geçirilen değneklerle oynatılır Oyun sırasında hayalciye yardım eden kişiye «yardak» denir Yardak, tef çalmak, taklitlerin şarkılarını söylemek, tasvirleri sırasıyla hayalciye vermekle görevlidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com