![]() |
Fatih'in Bosna Ahidnâmesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatih'in Bosna AhidnâmesiFatihin bosna ahidnâmesi Osmanlı toplumunda; Müslüman, Hıristiyan, Yahûdî gibi çeşitli din ve ırktan olan insanlar bir arada huzur içinde yaşıyorlardı ![]() Bu suâlin cevabını, Peygamberimizin (asm) müjdesine mazhar olan Osmanlı Padişahı Fâtih Sultan Mehmed Hanın, Bosnalı din adamlarına verdiği aşağıdaki ahidnâmeyi okuyarak öğrenebiliriz: “Ben ki, Fâtih Sultan Mehmed Hanım, bütün dünyaya ilân ediyorum ki, kendilerine bu padişah fermanı verilen Bosnalı Hıristiyan din adamları himâyem altındadır ve emrediyorum: Hiç kimse, ne bu ismi geçen insanları ne de onların kiliselerini rahatsız etmesin ve onlara zarar vermesin ![]() ![]() Ne padişahlık eşrafından ne vezirlerden veya memurlardan ne hizmetkârlarımdan hiç kimse, bu insanların izzetini kırmayacak ve onlara zarar vermeyeceklerdir ![]() ![]() ![]() Bu padişah fermanını ilân ederek burada, Allah (cc) ve Peygamberimiz Muhammed Mustafa (asm) adına yemin ediyorum ki, emrime uyarak bana sâdık kaldıkları sürece tebaamdan hiç kimse bu fermanda yazılanların aksini yapmayacaklardır ![]() |
![]() |
![]() |
|