Antep Savunması Nedir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Savunması NedirAntep Savunması Nedir ![]() 1920 yılının başında ise ünlü Antep Savunması başlamış oldu 1 Nisan 1920´de başlayan Gaziantep savunması 11 ay sürdükten sonra açlık yüzünden sona ermiştir Savunma süresince Fransızlar şehre 70 000 mermi atmış, 6 000 Antepli şehit olmuştur Bu olağanüstü savunma sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında Antep´e "Gazi" ünvanını vermiştir “ ![]() ![]() Bu tek Türk şehri, hiçbir yerden maddi yardım görmeksizin kendi kahramanlığı ile kendini kurtardı Ve Gazi ünvanına bihakkın liyakat kesbetti Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler ” 25 12 1936 Mustafa Kemal Atatürk “ Gaziantep ve Gaziantepliler Türkiyenin en bahtlısıdır Çünkü Türkiyenin her köşesinde ihtilal ve inkılap, hakiki Türklüğe kavuşma mücadelesi olmuştur Bu meyanda yalnız Gazianteplilerin büyük Türk milletinin yüksek kamutayınca gazilikle, muhariplikle unvan almış bulunması için elbet sebepler vardır Yalnız ve yardımcısız bırakılmış olmalarına rağmen sadece mahdud Türk kahramanlarımızın, Gaziantepin yüksek kahramanlarıyla birleşmesiyle, en kavi zann olunan hasım ordusunun çok faik ve mücehhes kuvvetlerinden kutsal yurtlarını kahramanca kurtarmış olmaları ; işte bu, onlara manevi bir pırlanta kıymetindeki ünvanı vermiştir O heyecanlı kahramanlık günlerini o gün cereyan ettiği gibi hatırlamakta olduğuma bu telgrafımı dinleyecek olan bütün yurttaşların emin olmalarını dilerim Eğer bir gün millet, vatan ve cumhuriyetin yüksek menfaatleri icap ettirirse o çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstermeye amade bulunduklarına da şüphem olmadığı bilinmelidir Cümlenizin derin ve yılmaz güvenle gözlerinden öperim ” 25 12 1937 Mustafa Kemal Atatürk “ Gaziantep müdafaası, düşmanın istilâ ordusunu üstüne çekmek suretiyle, Gazianteple birlikte bütün o havaliyi de işgalden kurtarmıştır ” Garp Cepheleri Kumandanı İsmet İnönü “ Bütün İslâmiyetin şerefli tarihi, kahraman Gaziantep mücahitlerinin gösterdiği kudret ve kahramanlık ile haklı olarak iftihar eder Bütün mücahitlerimizin ve Antepin fedakâr halkının yüksek alınlarından kemali takdirle öperim İfa ettiğiniz büyük kahramanlık sayesinde muvaffakiyet mutlaka bizimdir ” Şark Cephesi Kumandanı General Kâzım Karabekir “Antepliler yalnız Gaziantepi değil, Türkiyeyi de kurtardılar Milli mücadelede mutlak muvaffak olacağımız inancını bugün yapılmakta bulunan Antep müdafaası teyid etmektedir ” Mareşal Fevzi Çakmak Antep muharebesi Türklerin müdafaasındaki azim ve metaneti ile çevikliğini,bununla beraber sokak muharebeleriyle evlerin müdafaa haline vazındaki kabiliyetlerini bir defa daha izhar eyledi Fransız Kumandanlarından Kolonel Abadi Antepin sükutunu görmek için 9 ay beklemek lazım geldi Halbuki Anadoluda bin Antep var Anadolu cenuptan işgal edilemez Fransız Şark Orduları Baş komutanı General Gouraud Gaziantep evlerinin duvarlarında hâlâ mermi deşikleri vardır Antep yavrularının, top patlayışı arkasından duyulan seslerini işitir gibiyim: Korkmayın, analar,yedi buçuklu geliyor ” Antepliler on beşlikten aşağı gülleden telâş etmez olmuşlardı Ordumuz, hazinesiz fetvâ ve ferman mahkûmu Mustafa Kemalin tarihi bundan yâr olmuştu Onu ölünceye kadar halka inanmaktan ayırmayan kuvvet, Cenup, Ege ve Şark Türklüğünün bu manzarası idi Büyük Millet Meclisi Antepe Gazi rütbesini verdi, düşman Onu: Türk Verdünü diye anıyor Bizim kurtuluş mucizesinin asıl sırrını anlamak isteyenler,cenupta halk hatıraları, halk hikâyeleri ve halk destanları arasında,bir kuvay-i milliye seferi yapmalıdırlar Falih Rıfkı Atay Gaziantep gibi İstiklâl mücadelesinin kahramanlık sembolü olan Gazişehri yakından görmek, vatani,hislerimi daha çok ateşlemiş ve bozullaşmış oldu Orada halkı vatanına,milletine çok bağlı gördük Dillerinin yiğitçe telâffuz edilen kelimeleri bizi,doğudan göç eden atalarımızın asırlarında yaşattı Kahramanlık örneği Gaziantep!Sen,anavatan topraklarında daima var ol ![]() ![]() Mehmet Faruk Gürtunca Antep harp görmüş,muhasara edilmiş ve verdiği müdafaa savaşlarıyla kahramanlığın en yüksek mertebesine erişmiş,gazilik ünvanını almış müstesna bir şehrimizdir Kemal Aydar Gaziantepi bir defa gördüm Şehri ve insanlarını o kadar sevdim ki![]() ![]() İstediği yerde doğmak insanın elinde olsaydı,ben mutlaka Gaziantepte doğardım Şevket Rado Arap elbisesi giymiş bir Türk oğlu Türk ![]() ![]() İşte Gaziantep bu bence, yani zarfı tamamen yabancı,fakat mazrufu Türk,benim hayret ettiğim,dünyanın hiçbir tarafında böyle garip bir şehir yoktur Ya zarf mazrufa tesir eder,ya mazruf zarfa Bunda ikisi de ayrı ayrı duruyor Bediî Faik |
|
|
|