Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antep, savunması

Antep Savunması Nedir

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Antep Savunması Nedir

Antep Savunması Nedir

1920 yılının başında ise ünlü Antep Savunması başlamış oldu 1 Nisan 1920´de başlayan
Gaziantep savunması 11 ay sürdükten sonra açlık yüzünden sona ermiştir Savunma süresince
Fransızlar şehre 70000 mermi atmış, 6000 Antepli şehit olmuştur Bu olağanüstü savunma
sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında Antep´e "Gazi"
ünvanını vermiştir

Bu tek Türk şehri, hiçbir yerden maddi yardım görmeksizin kendi kahramanlığı ile
kendini kurtardı Ve Gazi ünvanına bihakkın liyakat kesbetti

Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık
misali olarak alabilirler

25121936

Mustafa Kemal Atatürk

“ Gaziantep ve Gaziantepliler Türkiyenin en bahtlısıdır Çünkü Türkiyenin her köşesinde
ihtilal ve inkılap, hakiki Türklüğe kavuşma mücadelesi olmuştur Bu meyanda yalnız
Gazianteplilerin büyük Türk milletinin yüksek kamutayınca gazilikle, muhariplikle unvan
almış bulunması için elbet sebepler vardır Yalnız ve yardımcısız bırakılmış olmalarına
rağmen sadece mahdud Türk kahramanlarımızın, Gaziantepin yüksek kahramanlarıyla
birleşmesiyle, en kavi zann olunan hasım ordusunun çok faik ve mücehhes kuvvetlerinden
kutsal yurtlarını kahramanca kurtarmış olmaları ; işte bu, onlara manevi bir pırlanta
kıymetindeki ünvanı vermiştir O heyecanlı kahramanlık günlerini o gün cereyan ettiği gibi
hatırlamakta olduğuma bu telgrafımı dinleyecek olan bütün yurttaşların emin olmalarını
dilerim Eğer bir gün millet, vatan ve cumhuriyetin yüksek menfaatleri icap ettirirse o
çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstermeye amade
bulunduklarına da şüphem olmadığı bilinmelidir Cümlenizin derin ve yılmaz güvenle
gözlerinden öperim

25121937

Mustafa Kemal Atatürk

“ Gaziantep müdafaası, düşmanın istilâ ordusunu üstüne çekmek suretiyle, Gazianteple
birlikte bütün o havaliyi de işgalden kurtarmıştır

Garp Cepheleri Kumandanı

İsmet İnönü

“ Bütün İslâmiyetin şerefli tarihi, kahraman Gaziantep mücahitlerinin gösterdiği kudret ve
kahramanlık ile haklı olarak iftihar eder Bütün mücahitlerimizin ve Antepin fedakâr
halkının yüksek alınlarından kemali takdirle öperim İfa ettiğiniz büyük kahramanlık
sayesinde muvaffakiyet mutlaka bizimdir

Şark Cephesi Kumandanı
General
Kâzım Karabekir

“Antepliler yalnız Gaziantepi değil, Türkiyeyi de kurtardılar Milli mücadelede mutlak
muvaffak olacağımız inancını bugün yapılmakta bulunan Antep müdafaası teyid etmektedir

Mareşal
Fevzi Çakmak

Antep muharebesi Türklerin müdafaasındaki azim ve metaneti ile çevikliğini,bununla beraber
sokak muharebeleriyle evlerin müdafaa haline vazındaki kabiliyetlerini bir defa daha izhar
eyledi

Fransız Kumandanlarından

Kolonel Abadi

Antepin sükutunu görmek için 9 ay beklemek lazım geldi Halbuki Anadoluda bin Antep var
Anadolu cenuptan işgal edilemez

Fransız Şark Orduları Baş komutanı

General Gouraud

Gaziantep evlerinin duvarlarında hâlâ mermi deşikleri vardır Antep yavrularının, top
patlayışı arkasından duyulan seslerini işitir gibiyim: Korkmayın, analar,yedi buçuklu
geliyor

Antepliler on beşlikten aşağı gülleden telâş etmez olmuşlardı Ordumuz, hazinesiz fetvâ ve
ferman mahkûmu Mustafa Kemalin tarihi bundan yâr olmuştu Onu ölünceye kadar halka
inanmaktan ayırmayan kuvvet, Cenup, Ege ve Şark Türklüğünün bu manzarası idi Büyük Millet
Meclisi Antepe Gazi rütbesini verdi, düşman Onu: Türk Verdünü diye anıyor Bizim
kurtuluş mucizesinin asıl sırrını anlamak isteyenler,cenupta halk hatıraları, halk
hikâyeleri ve halk destanları arasında,bir kuvay-i milliye seferi yapmalıdırlar

Falih Rıfkı Atay

Gaziantep gibi İstiklâl mücadelesinin kahramanlık sembolü olan Gazişehri yakından görmek,
vatani,hislerimi daha çok ateşlemiş ve bozullaşmış oldu Orada halkı vatanına,milletine çok
bağlı gördük Dillerinin yiğitçe telâffuz edilen kelimeleri bizi,doğudan göç eden
atalarımızın asırlarında yaşattıKahramanlık örneği Gaziantep!Sen,anavatan topraklarında
daima var ol

Mehmet Faruk Gürtunca

Antep harp görmüş,muhasara edilmiş ve verdiği müdafaa savaşlarıyla kahramanlığın en yüksek
mertebesine erişmiş,gazilik ünvanını almış müstesna bir şehrimizdir

Kemal Aydar

Gaziantepi bir defa gördüm Şehri ve insanlarını o kadar sevdim kiİstediği yerde doğmak
insanın elinde olsaydı,ben mutlaka Gaziantepte doğardım
Şevket Rado

Arap elbisesi giymiş bir Türk oğlu Türkİşte Gaziantep bu bence, yani zarfı tamamen
yabancı,fakat mazrufu Türk,benim hayret ettiğim,dünyanın hiçbir tarafında böyle garip bir
şehir yoktur Ya zarf mazrufa tesir eder,ya mazruf zarfa Bunda ikisi de ayrı ayrı duruyor

Bediî Faik

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com