![]() |
Rum Askerlerinin Kemikleri Kuyudan Çıktı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rum Askerlerinin Kemikleri Kuyudan ÇıktıRum Askerlerinin kemikleri kuyudan çıktı Kıbrıs'ta 1974'teki İkinci Barış Harekâtı sırasında silahlarını bırakıp Türk askerlerine teslim olan, hatta o anda çekilen fotoğrafları harekâtın simgesi haline gelen 5 Rum askerinin kemiklerinin bir su kuyusunda bulunması ortalığı karıştırdı Kıbrıs Barış Harekâtı'nın ikinci aşamasında 14 Ağustos 1974'te çekilen fotoğraflar, dün dünya gündemine damgasını vurdu ![]() ![]() Kıbrıs'ta barış harekâtından sonra her iki tarafın kayıplarını bulmak için kurulan komisyonun araştırmaları sonucunda 2006 yılının sonlarında adanın kuzeyinde terk edilmiş bir köydeki su kuyusunda yapılan araştırmalarda 14 kişiye ait olduğu belirtilen kemik parçaları bulundu ![]() ![]() "SAVAŞ SUÇU" İDDİASI Geçtiğimiz cuma günü askerlerin ailelerine konuyla ilgili bilgi verilmesinin ardından dün de resmi açıklama Rum Dışişleri tarafından yapıldı ve olay dünya basınında geniş yer buldu ![]() ![]() Ölen askerlerden birinin ağabeyi Andreas Hadjikyriakos, “Bu infazı kesinlikle kabul etmeyeceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() * K ![]() * Nicolaou P ![]() * H ![]() * P ![]() * Skordis C ![]() 535 KAYIP BULUNDU Kıbrıs'taki kayıpların akıbetinin açıklığa kavuşması için çalışan Kıbrıs Türk Kayıplar Komitesi Üyesi Gülten Plümer Küçük, 2004'ten bu yana Kıbrıslı Türk ve Kıbrıs Rum olmak üzere toplam 535 kayıp kişi bulunduğunu kaydederek, 164 kayıp kişinin kimliklerinin tespit edildiğini ve ailelerine teslim edildiğini söyledi ![]() ![]() BU FOTOĞRAF İKON OLMUŞTU Barış harekâtında esir alınan 24 yaşındaki Ioannis Papayiannis'e sigara ikram eden Türk askerinin bu fotoğrafı barış harekatının ikon fotoğraflarından biri olmuştu ![]() ![]() ![]() "BİZ DE MASUM TÜRKLERİ KATLETTİK" Esİr Rum askerlerinin Türk ordusu tarafından infaz edildiğine ilişkin iddia tartışılmaya devam ederken Rum basını da 1974'te Rum EOKA çetelerinin Türk köylerine yönelik katliamlarını anlatan bir yazı dizisi başlattı ![]() ![]() ![]() İtiraflarda Gazimagosa'da bulunan Türk köylelerinde kadınlı çocuklu sivillere yapılanlar şu cümlelerle anlatıldı: "106 KİŞİYİ HUNHARCA ÖLDÜRDÜK" “Muratâğa, Atlılar ve Sandallar Magosa Kazası'ndaki üç küçük Kıbrıs Türk köycüğüydü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rum Askerlerinin Kemikleri Kuyudan Çıktı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rum Askerlerinin Kemikleri Kuyudan ÇıktıTürk generali ÇILDIRTAN infaz BEN SİZE VURUN MU DEDİM ![]() ![]() Tarih 14 Ağustos 1974 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan 35 yıl geçti ve şimdi adada bu fotoğraflar tekrar tartışılmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() GENERAL MÜCAHİTLERE KIZDI Vatan gazetesinin haberine göre, kayıp komisyonunun elindeki fotoğrafları çeken Ergin Konuksever o günleri dün gibi hatırlıyor ve yaşananları şöyle özetliyor: “Meriç 1 tankı ile Serdarlı Bölgesi'ne vardığımızda esirlerle karşılaştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "KARDEŞİMİ ÖLDÜRDÜ" Konuksever, Hakkı Paşa'nın sert çıkışına mücahitlerden yanıt geldiğini söylüyor: “Paşanın bu sert çıkışından sonra mücahitler konuşmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FOTOĞRAFLARIN HİKAYESİ Konuksever söz konusu fotoğrafların da çok ilginç bir hikayesi olduğunu söylüyor: “Biz bölgeden ayrıldıktan sonra elimizdeki fotoğrafları Türkiye'ye ulaştırmak için yola çıktık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADEM YAVUZ'U VURDULAR Beni ameliyat eden doktor 'Ben Hipokrat yemini ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LONDON TİMES YAYINLADI Konuksever yaşananların anlattıklarıyla bitmediğini söylüyor: “30 yıl önce London Times diye bir dergi de benim çektiğim fotoğraflar yayınlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "BİLDİKLERİMİ ANLATTIM" Konuksever bundan 5 yıl kadar önce Rauf Denktaş'ın kendisini davet ettiğini söyledi: “Denktaş Cumhurbaşkanı iken yaveri beni aradı ve BM tarafından kurulan 'Kayıplar Komisyonu'na ifade vermem için beni Kıbrıs'a çağırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EOKA VE RUM MİLLİ MUHAFIZLARI KIbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını isteyen Yorgo Grivas liderliğindeki faşist EOKA örgütü 1950'nin başında kuruldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 35 YIL SONRAKİ BULUŞMA Konuksever yaralandıktan sonra kendisini hayata döndüren Rum doktor Andreas D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "TÜRKİYE ALEYHİNDE KAMPANYA BAŞLATILDI" Kıbrıs Barış Harekâtı'nın ikinci aşamasında 14 Ağustos 1974'te çekilen fotoğrafların 35 yıl sonra ortaya çıkması ve Türk askerleri tarafından teslim alınan 5 Rum askerinin kalıntılarının Kuzey Kıbrıs'taki bir Türk köyünde yer alan su kuyusunun içinden çıkmasıyla ilgili beklenen açıklama KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca'dan geldi ![]() Erçakıca, Rum tarafının kayıp şahıslarla ilgili olarak Türkiye aleyhinde bir kampanya başlatacağı yönündeki haberlerin endişe ile izlendiğini ifade etti ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|