Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
askerlerinin, çıktı, kemikleri, kuyudan, rum

Rum Askerlerinin Kemikleri Kuyudan Çıktı

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rum Askerlerinin kemikleri kuyudan çıktı

Kıbrıs'ta 1974'teki İkinci Barış Harekâtı sırasında silahlarını bırakıp Türk askerlerine teslim olan, hatta o anda çekilen fotoğrafları harekâtın simgesi haline gelen 5 Rum askerinin kemiklerinin bir su kuyusunda bulunması ortalığı karıştırdı

Kıbrıs Barış Harekâtı'nın ikinci aşamasında 14 Ağustos 1974'te çekilen fotoğraflar, dün dünya gündemine damgasını vurdu Vatan'ın haberine göre fotoğrafların 35 yıl sonra bu kadar önemli hale gelmesine sebep olan olay ise, bu karelerde görülen ve Türk askerleri tarafından teslim alınan 5 Rum askerinin kalıntılarının Kuzey Kıbrıs'taki bir Türk köyünde yer alan su kuyusunun içinden çıkması oldu

Kıbrıs'ta barış harekâtından sonra her iki tarafın kayıplarını bulmak için kurulan komisyonun araştırmaları sonucunda 2006 yılının sonlarında adanın kuzeyinde terk edilmiş bir köydeki su kuyusunda yapılan araştırmalarda 14 kişiye ait olduğu belirtilen kemik parçaları bulundu Kemikler, Kayıplar Komisyonu tarafından çatışmalar sırasında yakınlarını kaybeden kişilerden alınan DNA örnekleri ile analiz edildiğinde bunlardan 5'inin 35 yıldır kayıp olan Rum askerlere ait olduğu, hem de bu askerlerin 14 Ağutos 1974'te Türk ordusu tarafından teslim alınan askerler olduğu belirlendi

"SAVAŞ SUÇU" İDDİASI
Geçtiğimiz cuma günü askerlerin ailelerine konuyla ilgili bilgi verilmesinin ardından dün de resmi açıklama Rum Dışişleri tarafından yapıldı ve olay dünya basınında geniş yer buldu Rum gazeteleri ve TV'leri açıklamanın ardından habere geniş yer veririken Rum ve Yunan televizyon kanalları da askerlerin ailelerini canlı yayına çıkardı

Ölen askerlerden birinin ağabeyi Andreas Hadjikyriakos, “Bu infazı kesinlikle kabul etmeyeceğiz Sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz” dedi Yunan Dışişleri Bakanlığı da, “Bu olay, Türkiye'nin müdahalesi sırasında savaş suçları işlendiğini kanıtlıyor” açıklamasını yayınladı Rum basını fotoğraflarda görülen askerlerin kimliklerini ve yaşlarını da yayınladı

* K Antonakis Michael (30)

* Nicolaou P Chrisostomos (26)

* H Philippos Stephanos (19)

* P Ioannis Charalambos (24)

* Skordis C Georghios (25)

535 KAYIP BULUNDU
Kıbrıs'taki kayıpların akıbetinin açıklığa kavuşması için çalışan Kıbrıs Türk Kayıplar Komitesi Üyesi Gülten Plümer Küçük, 2004'ten bu yana Kıbrıslı Türk ve Kıbrıs Rum olmak üzere toplam 535 kayıp kişi bulunduğunu kaydederek, 164 kayıp kişinin kimliklerinin tespit edildiğini ve ailelerine teslim edildiğini söyledi Şimdiye kadar ortaya çıkartılan kemiklerden elde edilen bulgulara göre kayıplardan 120'si Kıbrıslı Rum; 44'ü ise Kıbrıslı Türk

BU FOTOĞRAF İKON OLMUŞTU
Barış harekâtında esir alınan 24 yaşındaki Ioannis Papayiannis'e sigara ikram eden Türk askerinin bu fotoğrafı barış harekatının ikon fotoğraflarından biri olmuştu Yabancı ajansların da Kıbrıs harekatı için en çok yer verdiği karelerden biri haline geldi Rumlar şimdi bu karedeki askerin kemiklerinin bulunmasının ardından Cuma günü asker için özel bir cenaze töreni düzenlemeye hazırlanıyor

"BİZ DE MASUM TÜRKLERİ KATLETTİK"
Esİr Rum askerlerinin Türk ordusu tarafından infaz edildiğine ilişkin iddia tartışılmaya devam ederken Rum basını da 1974'te Rum EOKA çetelerinin Türk köylerine yönelik katliamlarını anlatan bir yazı dizisi başlattı Rum Kesimi'nin etkili gazetelerinden Politis'ta iki EOKA militanının ifadelerine dayanarak hazırlanan yazı dizisinde “1974: Savaş Suçları” isimli araştırma dosyasında Andreas Parashos imzasıyla yer alan “Muratâğa, Atlılar ve Sanallar'da 106 Kadın-Çocuğun Katledilmesi -1974'te Kıbrıslı Rumlar Tarafından Kıbrıslı Türklere Karşı İşlenen En Büyük Savaş Suçu” başlıklı araştırma haberi büyük yankı uyandırdı Haberde Rumlar'ın Kıbrıslı Türk kadınlarına tecavüz ettiği, gündüzleri hırsızlık geceleri tecavüz edildiği iki EOKA mensubu tarafından itiraf edildi

İtiraflarda Gazimagosa'da bulunan Türk köylelerinde kadınlı çocuklu sivillere yapılanlar şu cümlelerle anlatıldı:

"106 KİŞİYİ HUNHARCA ÖLDÜRDÜK"
“Muratâğa, Atlılar ve Sandallar Magosa Kazası'ndaki üç küçük Kıbrıs Türk köycüğüydü Sakinlerinin toplam sayısı yaklaşık 200 idi, bunların çoğu Muratağa'da ikamet ediyordu, sayıları 100 civarındaydı PigiPeristerona (Alaniçi) Milea (Yıldırım), Limnia (Mormenekşe) ve Agios Sergios (Yeni Boğaziçi) köylerine çok yakındı Kıbrıs'ın yakın tarihindeki en büyük savaş suçu o üç köyde Kıbrıslı Türklere karşı işlendi Büyük çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 106 insan 14 Ağustos 1974'te EOKA-B katilleri tarafından büyük bir soğukkanlılıkla katledildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Türk generali ÇILDIRTAN infaz

BEN SİZE VURUN MU DEDİM

Tarih 14 Ağustos 1974 35 yıl önce Kıbrıs'a düzenlenen ikinci Barış Harekatı'nın en hızlı anları Serdarlı Bölgesi'nin kontrolünü sağlamaya çalışan Üsteğmen Ersel Kayan komutasındaki tank küçük tepeceği ele geçirdiği sırada 5 Rum askeri ile karşı karşıya kaldı Tankın namlusunu askerlere çevirmesiyle birlikte Rum askerleri ellerini havaya kaldırarak teslim oldu Bu anı ise savaş muhabiri, Ergin Konuksever ölümsüzleştirdi Bu kareler Kıbrıs Barış harekatının simgesi oldu

Aradan 35 yıl geçti ve şimdi adada bu fotoğraflar tekrar tartışılmaya başladı Çünkü yapılan bir kazıda ortaya çıkan cesetlerin kimliği belirlendi ve toprağın altından çıkan cesetlerin bu esirlere ait olduğu saptandı Bu saptamadan sonra ise fotoğrafları çekilen Rum esirlerin kimler tarafından öldürüldüğü araştırılıyor BM tarafından kurulan Kayıplar Komisyonu yıllar sonra yaşananları ortaya çıkarmaya çalışıyor

GENERAL MÜCAHİTLERE KIZDI
Vatan gazetesinin haberine göre, kayıp komisyonunun elindeki fotoğrafları çeken Ergin Konuksever o günleri dün gibi hatırlıyor ve yaşananları şöyle özetliyor: “Meriç 1 tankı ile Serdarlı Bölgesi'ne vardığımızda esirlerle karşılaştık Tank komutanı Üsteğmen Ersel Kayan onlara sigara ikram etti Sonra Hakkı Borataş Paşa geldi O da esirlerle ilgilendi ve onları kapalı bir yere konması için mücahitlere teslim ettiler Biz tanka binip tam uzaklaşırken silah sesleri duydum Hemen atlayıp silah sesine koştum Bu sırada mücahitlerin esirleri vurduğunu gördüm Yerde ölü yatan Rum askerler ile mücahitlerin fotoğraflarını çekerken Hakkı Paşa geldi Manzarayı görünce 'Size öldürün mü dedim, ne yaptınız siz? Size bunları kapatın dedim' diye bağırdı

"KARDEŞİMİ ÖLDÜRDÜ"
Konuksever, Hakkı Paşa'nın sert çıkışına mücahitlerden yanıt geldiğini söylüyor: “Paşanın bu sert çıkışından sonra mücahitler konuşmaya başladı Biri çıktı 'Onlar benim kardeşimi öldürdü' dedi Diğeri 'Benim kız kardeşimi öldürdü, biz bu anı yıllardır bekliyorduk' diyerek tepki gösterdi Hakkı Paşa bunun üzerine orada bulunan dozer çukur kazdırdı ve bu kişiler gömüldü Bu sırada mücahitlerden biri Rum askerlerin üzerinden çıkan para ve evrakları Paşa'ya verdi Paşa buna da çok kızdı ve bütün paraları, evrakları yırttı attı Daha sonra ise tanklara binerek oradan uzaklaştık

FOTOĞRAFLARIN HİKAYESİ
Konuksever söz konusu fotoğrafların da çok ilginç bir hikayesi olduğunu söylüyor: “Biz bölgeden ayrıldıktan sonra elimizdeki fotoğrafları Türkiye'ye ulaştırmak için yola çıktık Lefkoşe'ye gideceğiz ve orada Adana'ya kalkan helikoptere filmleri yetiştireceğiz Bunun için bir minibüse bindik Araçta benim dışımda gazeteci olarak Adem Yavuz ve Cengiz Kapkın da vardı Biz yolda giderken şoför yanlış yola girince Rumlar bize ateş açtı Bu sırada bir kurşun sırtımdan girdi ve omuzumdan çıktı Ateş kesildiğinde sarışın, sıska bir Rum asker geldi Ona 'Ben gazeteciyim' deyince bana 'Ben de gazeteciyim ama şu an savaştayız' dedi Benim 3 fotoğraf makinamı, 11 objektifimi ve filmleri aldı Daha sonra bana bir havlu verdiler Adem Yavuz bana yardım etti Saatlerce yaralı bekledim Sonra bizi zırhlı bir araç ile bir askeri karargaha götürdüler Orada da saatlerce bekledim Sonra hastaneye götürdüler Burada hemşireler ben sedyedeyken bana saldırdılar Sonra bir doktor geldi ve beni kurtardı Ameliyata aldı beni

ADEM YAVUZ'U VURDULAR
Beni ameliyat eden doktor 'Ben Hipokrat yemini ettim Senin güvenliğin benden sorulur Benim için savaş değil yeminim önemlidir' dedi Bu sırada baygın şekilde yanımdaki yatağa Adem'i getirdiler Onu görünce şaşırdım çünkü o yaralı değildi Şimdi niye yanımdaydı onu merak ettim Adem bir kaç gün sonra ayıldığında bana yaşananları anlattı Bana hemşireler saldırdığında Adem ve Cengiz'i birbirlerine kelepçelemişler Daha sonra da gözlerini bağlamışlar Bu sırada bir asker Adem'e ateş etmiş ve karnından vurmuş Adem tam 5 defa ameliyat oldu Özellikle sonuncusunda doktor bana 'Onu bayıltmadan, lokal aneztezi ile ameliyat edeceğim çünkü bayılırsa uyanamaz' dedi Onun çığlıkları hâlâ kulağımda Ameliyattan sonra benden hep su istedi Ama yasaktı O zaman vasiyet etti: 'Benim doğum yerim olan Sivas Çınarlı'daki akarsuyun yanına gömün Sonra mezarımda cacık ve rakı iç Çünkü en çok onları özledim' dedi Maalesef dayanamadı ve Adana'ya nakledilmesine rağmen hayatını kaybetti'

LONDON TİMES YAYINLADI
Konuksever yaşananların anlattıklarıyla bitmediğini söylüyor: “30 yıl önce London Times diye bir dergi de benim çektiğim fotoğraflar yayınlandı 'Savaş muhabirinin önemi' başlıklı yazıda benim adım da geçiyordu ve esirlerin fotoğrafları vardı Haberde ise 'Bu esirler Türkiye'de maden ocaklarında çalıştırılıyor' yazıyordu O dönem Milliyet'teydim ve Abdi İpekçi beni çağırdı Yaşadıklarımı anlatmamı istedi Daha sonra ise anlattıklarımı köşesinde yazarak esirlerin mücahitler tarafından öldürüldüğünü aktardı

"BİLDİKLERİMİ ANLATTIM"
Konuksever bundan 5 yıl kadar önce Rauf Denktaş'ın kendisini davet ettiğini söyledi: “Denktaş Cumhurbaşkanı iken yaveri beni aradı ve BM tarafından kurulan 'Kayıplar Komisyonu'na ifade vermem için beni Kıbrıs'a çağırdı Ben de bildiklerimi anlatmak için gittim Komisyonun olduğu yere girince benim çektiğim fotoğrafları dosya olarak gördüm Bunları inceledim Komisyona, 'Tamam Rumların esir alınışı var ama mücahitlerin onları vurduğu kareler yok' dedim Yaşananları anlattım Daha sonra ise 'Benim 3 makinamı ve fotoğraflarımı bulmanız da sizin göreviniz' dedim Bu sırada komisyonun Hollandalı Başkanı yanıma geldi ve kulağıma 'Ben soğuk bir ülkenin vatandaşıyım Kıbrıs'ta güzel bir evde yaşıyorum, lüks bir arabam var ve ayda 20 bin dolar alıyorum Bu olayın bitmesini hiç istemiyorum' dedi

EOKA VE RUM MİLLİ MUHAFIZLARI
KIbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını isteyen Yorgo Grivas liderliğindeki faşist EOKA örgütü 1950'nin başında kuruldu Yunanistan'da eğitim gören ve silahlanan EOKA'cılar Ada'daki İngiliz askerlerini ve onlarca Rum komünist partisi AKEL taraftarlarını öldürdü Adanın çok kültürlü yapısına tahammülü olmayan örgüt daha sonra Kıbrıslı Türkleri hedef alan saldırılara başladı Yunanistan'daki albaylar cuntasının da desteğini alan örgüt Türk köylerini basarak toplu katliamlar yaptı Örgüt, Ada'daki Rumlardan umduğu desteği alamadı Ancak adanın silahlı gücü Rum Muhafız Kuvvetleri'nin, albaylar cuntasının hüküm sürdüğü Yunanistan'da eğitim gören askerleri de EOKA sempatizanıydı Rum Muhafız Kuvvetleri 15 Temmuz 1974'te Başkan Makarios'u devirerek diktatörlük ilan etti Fanatiklerden oluşan yeni hükümetin Türklere karşı baskısı artınca Türkiye askeri harekat düzenledi Konuksever'in çektiği yandaki fotoğrafta EOKA'cıların katlettiği Türklerin toplu mezarı görülüyor

35 YIL SONRAKİ BULUŞMA
Konuksever yaralandıktan sonra kendisini hayata döndüren Rum doktor Andreas D Demetriades ile 19 Temmuz 2009'da bir araya geldi: “Beni ameliyat ederek hayatımı kurtardı Ayrıca kapıya nöbetçi dikerek Rumların saldırısından korudu Yıllar sonra bana 'Bizim hastane cepheye çok yakın olduğu için çok hayat kurtardım (Adem Yavuz'u kastederek) ama arkadaşınız yaşayamadı' dedi

"TÜRKİYE ALEYHİNDE KAMPANYA BAŞLATILDI"
Kıbrıs Barış Harekâtı'nın ikinci aşamasında 14 Ağustos 1974'te çekilen fotoğrafların 35 yıl sonra ortaya çıkması ve Türk askerleri tarafından teslim alınan 5 Rum askerinin kalıntılarının Kuzey Kıbrıs'taki bir Türk köyünde yer alan su kuyusunun içinden çıkmasıyla ilgili beklenen açıklama KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca'dan geldi

Erçakıca, Rum tarafının kayıp şahıslarla ilgili olarak Türkiye aleyhinde bir kampanya başlatacağı yönündeki haberlerin endişe ile izlendiğini ifade etti Böyle bir kampanyanın Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından yürütülen çalışmaları engelleyici nitelikte olduğunu belirten Erçakıca, KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın kayıp şahıslarla ilgili yapılan çalışmaların siyasileştirilmemesi için titizlik gösterdiğini, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi eski Başkanı Tasos Papadopulos arasında geçmişte bu konuda bir mutabakat bulunduğunu ve bu mutabakat sayesinde kayıp şahıslarla ilgili çalışmaların etkinlik ve hız kazandığını kaydetti Konunun siyasileştirilmediği zaman çalışmaların ileriye götürülmesi zemininin daha iyi olduğunu belirten Hasan Erçakıca, ancak özellikle Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas döneminde söz konusu mutabakattan uzaklaşıldığının görüldüğünü ifade etti Erçakıca, Rum tarafını bu konuda sağduyulu davranmaya da çağırdı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com