![]() |
Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü SözleriKırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri "Acem Kızı 1" Türkü Sözü Çırpınıp da Şanova'ya çıkınca Eğlen Şanova'da kal Acem Kızı Uğrun uğrun kaş altından bakınca Can telef ediyor gül Acem Kızı Seni seven oğlan neylesin canı Yumdukça gözünden döker mercanı Burnu fındık ağzı kahve fincanı Şeker mi şerbet mi bal Acem Kızı |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Açma Zülüflerin Yellere Karşı" Türkü Sözü Açma zülüflerin yellere karşı Senin zülfün benim telim değil mi Bülbül figan (feryad) eder güllere karşı O yar benim gülüm gülüm değil mi Sallama saçların (yar yar) sen de bulunsun Ezrail misali (yar yar) canım alırsın Etme bu cefayı (yar yar) kanlım olursun Bu kul senin kulun değil mi |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Ağ Gelin De İndi M'ola Yayladan" Türkü Sözü Ağ gelin de indi m'ola yayladan Ağ gelin oy oy Aman kaşın değil de gözün beni ağladan Ağ gelin sürmelim Sana bu güzellik Kadir Mevla'dan ağ gelin oy of of Aman ölürüm sevdiğim alırım seni Ağ gelin sürmelim Ağ gelin de oturmuş taşın üstüne Ağ gelin oy oy Aman taramış zülfün dökmüş kaşın üstüne Ağ gelin sürmelim Bir arzun varısa başım üstüne ağ gelin oy of of Aman ölürüm sevdiğim alırım seni Ağ gelin sürmelim |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Ağlarım (Gurbete Çıkalı)" Türkü Sözü Gurbete çıkalı kırıldı gönlüm Bir zaman şadolup gülmez ağlarım Genç yaşımda neler geldi başıma Daha ne gelecek bilmez ağlarım Ne imiş feleğin ettiği işler Ayrılık ötüyor gökteki kuşlar Hasret kaldı bize kavim kardeşler Kardeşten bir haber gelmez ağlarım Genç yaşımda verdin bin türlü bela Mevla dert vermesin ben gibi kula Bin ikiyüz doksan göründü sıla Sıla bize nasip olmaz ağlarım Ne oldu ağalar bana ne oldu Tuna seli gibi gözlerim doldu Çifte benli yarım uzakta kaldı Felek bizim halden bilmez ağlarım Said'im derdine yanmaz mı cihan Gözümden akıttım kan ile figan Mürevvet-kânisin Sultan Hamid Han Yalan dünya sana kalmaz ağlarım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Ah Yalan Dünya" Türkü Sözü Hep sen mi ağladın hep sen mi yandın Bende gülmedim yalan dünyada Sen beni gönlünce mutlumu sandın Ömrümü boş yere çalan dünyada Ah yalan dünyada yalan dünyada Yalandan yüzüne gelen dünyada Sen ağladın canım ben ise yandım Dünyayı gönlümce olacak sandım Boş yere aldandım boş yere kandım Rengi gönlümde solan dünyada Ah yalan dünyada yalan dünyada Yalandan yüzüne gelen dünyada Bilirim sevdiğim kusurun yoğdu Sana karşı benim hayalim çoğdu Felek bulut oldu üstüme yağdı Yaşları gözüme dolan dünyada Ah yalan dünyada yalan dünyada Yalandan yüzüne gelen dünyada Ne yemek ne içmek ne tadım kaldı Garip bülbül gibi feryadım kaldı Alamadım eyvah muradım kaldı Ben gidip ellere kalan dünyada Ah yalan dünyada yalan dünyada Yalandan yüzüne gelen dünyada |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Ahirim Sensin" Türkü Sözü Cahildim dünyanın zevkine gandım Hayale aldandım,boşuna yandım Seni ilelebet benimsin sandım Ölürüm sevdiğim zehirim sensin Evvelim sen oldun ahirim sensin Sözüm yok şu benden gırıldığına Gidip başka dala sarıldığına Göynüm inanmıyor ayrıldığına Gözyaşım sel oldu zehirim sensin Evvelim sen oldun,ahirim sensin |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Ahu Gözlerini Sevdiğim Dilber" Türkü Sözü Ahu gözlerini sevdiğim dilber Sana bir sözüm var diyemiyorum Bilmem deli miyim Mecnun gezerim Sırrımı ellere veriyorum (Derdimi ellere diyemiyorum) Helal olsun al yanaktan aldığım El uzadıp gonca gülün derdiğim İnce belini datlı dilini sevdiğim Gırılsın gollarım saramıyorum Al yanaktan aldıcağım azıktır Darama zülfünü gönlüm bozuktur Öksüzüm garibim bana yazıktır Destursuz yanına varamıyorum *** Cahit Öztelli "Karaca Oğlan - Bütün Şiirleri" adlı kitabında şiiri şu şekilde aktarmaktadır (s ![]() Ala gözlerini sevdiğim dilber Sana bir sözüm var diyemiyorum Bilmem deli miyim mecnun gezerim Sırrımı yadlara veremiyorum Ak memenden emdiceğim azıktır Tarama zülfünü gönlüm bozuktur Öksüzüm garibim bana yazıktır Destursuz koynuna giremiyorum Helal olsun al yanaktan emdiğim El uzatıp gonca gülün derdiğim İnce belin usul boyun sardığım Alışmış kollarım duramıyorum Karac'oğlan der ki Hasanpaşalı Aşk sevdası gönlümüzden taşalı Sen gibi güzele gönlüm düşeli Uyuyup uykuya kanamıyorum *** Sarı Defterdekiler: Folklor Derlemeleri, Yaşar Kemal, Birinci Basım, s ![]() Çukurova yöre, Yaşar Kemal derleyen bilgisiyle şu şekilde aktarılmaktadır Ala gözlerini sevdiğim dilber Başımda bir hal var diyemiyorum Vay senin sevdana düştüm düşeli Sevdamı başımdan ıramıyorum Yanal almaya da benzer yüzleri Ceren gözüne de benzer gözleri Alnı altınlı da Türkmen kızları Destursuz koynuna giremiyorum Helal olsun al yanaktan emdiğim Ak göğsünden gonca gülü derdiğim Usul boyun ince belin sevdiğim Öğrenmiş ellerim duramıyorum Al yanaklar leblerinden naziktir Ak göğsünde gonca gülü düzüktür Sen göreli ben yiğide yazıktır Uzadı yollarım gelemiyorum Karac'oğlan der ki Memduh Paşalı Üç gün oldu bu dağlardan aşalı Kız senin sevdana düştüm düşeli Uyuyup uykuya kanamıyorum |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Ak Elleri Sala Sala Gelen Yar" Türkü Sözü Ak elleri sala sala gelen yar Nasıl getireyim seni ele ben Ya bir şahin olsam ya bir balaban Taksam cıynağıma gitsem yola ben Şahinimi salmış idim yabana Mail oldum ben bir kaşı kemana Sevdim ise yarim sevdim kime ne Ne etmişim şu koğlaşan ele ben Koyunları kuzu ile karışık Yüze küskün amma gönül barışık Siyah perçemlidir zülfü dolaşık Yeni düştüm düzen tutmaz tele ben Der Said'im görür zatı zad ile Aldırdım yarimi bir ispat ile Göksu sülenbetli tosun at ile Yâr terkimde hep gideyim çöle ben |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Al Yanak Allanıyor" Türkü Sözü Al yanak allanıyor Aman yazması pullanıyor O yar çıkmış karşımda Aman dal gibi sallanıyor Aman etme bana bu nazı Aman gel bize bazı bazı Aman yar ben seni alırdım Aman baban olsaydı razı Al yanak gül gül olur Aman sırma saç tel tel olur Yarim çıkma dışarı Aman seni gören del'olur Aman etme bana bu nazı Aman gel bize bazı bazı Aman yar ben seni alırdım Aman baban olsaydı razı Al yanak pembe pembe Aman sevdan uyandı bende Sevdan ile yanıyorum Aman hiç insaf yok mu sende Aman etme bana bu nazı Aman gel bize bazı bazı Aman yar ben seni alırdım Aman baban olsaydı razı Al yanak gül gül olur Aman sırma saç tel tel olur Yarim çıkma dışarı Aman seni gören del'olur Aman etme bana bu nazı Aman gel bize bazı bazı Aman yar ben seni alırdım Aman baban olsaydı razı |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Alan Yar (Akibet Mevtime)" Türkü Sözü Akibet mevtime sebep olursun Can alıcı kıya kıya bakan yar Azrail misali canlar alırsın Pençe vurup tatlı canı alan yar Siyah zülfün döküvermiş yüzüne Can dayanmaz edasına nazına İnanmayın güzellerin sözüne Sözü verip ikrarından çıkan yar Bir hoşça naz ile durdun karşımda Bir acayip sevda yaktın başımda Beni candan edersin genç yaşımda Ben ölürsem bir gün eyvah çeken yar Sırma bölüğünü dökmüş beline Yiğit canın feda kılmış yoluna Ferhat gibi külünk almış eline Can evimi harab edip yıkan yar Said güzellere eyledin nazar Açıldı sinemde yaram sat hezar Cemalin cennette huriye benzer Ciğerciğim kebap edip yakan yar |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Allılar (Damdan Dama İp Gerdim)" Türkü Sözü (Allılar) Damdan dama ip gerdim (Allılar) İpekli mendil serdim (Allılar) O zalimin oğlunu (Allılar) Candan yürekten sevdim Allılar yeşilliler morlular Allılar elleri deste güllüler (Allılar) Bahçalara ay doğdu (Allılar) Ay vurdu da gün oldu (Allılar) Benim sevdiğim oğlan (Allılar) İçmeden sarhoş oldu Allılar yeşilliler morlular Allılar elleri deste güllüler (Allılar) Bahçalarda meleme (Allılar) Gözlerin sürmeleme (Allılar) Ölürüm kanlım olun (Allılar) Göğsünü düğmeleme Allılar yeşilliler morlular Allılar elleri deste güllüler (Allılar) İpeklidir mendilim (Allılar) Darılmış bana gülüm (Allılar) Ne dedim de darıldın (Allılar) Lal olsun ağzım dilim Allılar yeşilliler morlular Allılar elleri deste güllüler |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Almanya Hasreti" Türkü Sözü Babamın yaşı da oluyor elli Evine vardım da yerleri belli Kurbanlar olayım yiğit pederim Bir fotoğraf gönder elleri güllü Ağlamaktan açamadım gözümü Eller verdi Fidan'ıyın sözünü Kurbanlar olayım yiğit pederim Sensiz gelin ettik Fidan kızını Kuzeye de evimizin kapısı Mermer gibi bey babamın yapısı Eskiden hal hatır soran dostların Şimdi bize düşman oldu hepisi |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Aman Dünya Ne Dar İmiş" Türkü Sözü Aman dünya ne dar imiş Dert çekmesi ne zor imiş İçerimde yare varmış Dermanını arar oldum Dertli dertli gezer oldum Ben derdimi yazar oldum Bu derdi ben çeke çeke Hem canımdan bezer oldum Alnımda kara yazılar Yürekte yara sızılar Yetim kalan can kuzular Dermanını arar oldum |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Anam Ağlar Başucumda" Türkü Sözü Anam ağlar başucumda oturur Derdim elli iken yüze yetirir Bu dert beni yiye yiye bitirir El çek tabip el çek benim yaramdan Ölürüm kurtulmam ben bu yaradan Anama babama sözüm kalmadı Bir su ver demeye gücüm kalmadı Doktora tabibe lüzum kalmadı El çek tabip el çek benim yaramdan Ölürüm kurtulmam ben bu yaradan |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırşehir Yöresi'nin Türkü Sözleri"Anam Ağlar İçin İçin" Türkü Sözü Anam ağlar için için Ben bilirim kimin için Yansım anam ile babam Benim bu gençliğim için Penceresi kara perde Yeni düştüm ben bu derde Gençliğime doyamadan Nasıl yatmam kara yerde Penceremden kar geliyor Dünya bana dar geliyor Açtım baktım yorganımı Yiğidim de can veriyor |
![]() |
![]() |
|