![]() |
Can Dündar Klasikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Can Dündar KlasikleriKADINIM Köhne bir yük katarı gibi ayak parmaklarımızı ezerek önümüz sıra geçen bu yorgun asır, bizim asrımız değildi ![]() Korkarım, tozu dumana katarak pürtelaş gelen yenisi de, o imanla beklediğimiz ahengin asrı olmayacak ![]() Raylar üstünde alelade bir tımarhane bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bir ihtiras kokusu ![]() ![]() ![]() Şüphesiz zamanla bu cinnet de ufukta yitip gidecek; lakin bizim için başka katar yok ömrümüzün içinden geçecek ![]() Görünen o ki kadınım, seninle biz, "hayat" denen bu metruk peronda, üzerinde adres yazmayan mektuplar gibi bekleşip, aşkımızı acılardan damıtarak yaşlanacağız ![]() * * * Öyle bir çağdayız ki, insanoğlu geçen asır düşünü gördüğe "denizler altında 20 bin fersah" yolu kat edip, "arzın merkezine" yaklaştıkça, uzaklaştı insanlığından ![]() ![]() ![]() Kalabalıklaştıkç a arttı kayıtsızlığın ıssızlığı ![]() ![]() ![]() Her bineni ise bulayan sefil bir trenle onun borsadan başka tapınak, paradan başka tanrı tanımayan son yolcuları, kainatın raylarındaki şiiri, ilhamı, aşkı ezip geçti ![]() "Ah o gönü1 şarkıları" sustu önce ![]() ![]() ![]() Sonra, sevdaların ömrü kısaldı; tadı kaçtı hasretin, şehvetin harı söndü ![]() Sanal posta kutusu, mektubu öldürdü; bak, bir tek satır yok kalemimden sana kalacak ![]() Silinip gidiyor telefondaki aşk mesajları; "seni seviyorum", -ki amentüsüdür itiraf gecelerinin- parfüm sıkılmış plastik bir gül dalının teybinde tutsak ![]() ![]() ![]() Korkuyorum gülüm; "Seni seviyorum" desem sana, plastik kokacak ![]() * * * A kadınım, A hüznümün bançesi! ![]() ![]() Görmem mi sanırsın; sesi kısık gözlerinin nicedir ![]() ![]() ![]() sağır ![]() ![]() ![]() Oysa ben, haykırmak için sesine, solumak için nefesine muhtacım ![]() Bilsen neler verirdim bakışlarından o kederi silebilmek, sana itimadın hazzını yeniden verebilmek için ![]() ![]() ![]() Lakin öyle bir tufana yakalandık ki, birbirimize kavuşmak için çekiştirdiğimiz kement boğuyor bizi ![]() ![]() ![]() Mübadele garında saadet ülkesine kesilmiş iki biletle mecalsiz bekleşiyoruz ![]() Kudretim olsa, seni bu harabe istasyondan kapar, koştukça yelelerinden takvim sayfaları uçuşan bir kısrağın terkisine attığım gibi, o çok sevdiğin ihtişam romanlarının mağrur asrına taşırdım ![]() Soyunurduk bütün o delik deşik kostümlerimizden, boyası akmış maskelerimizden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Devamsızlık yüzünden" tarihten kovulmuş iki muzip çocuk gibi, azad olurduk kendimizden ![]() ![]() ![]() sümbülden gamzeler; çözüp dudaklarımızın mührünü, iç çekişlerimizi toprağa gömer, her akşam ilk sana gülümseyen yıldızına ip dolayıp keyifle ayaklarımızı sallandırırdık dünyaya ![]() ![]() ![]() Dilimizde, "kavuşmanın tadını/ayrılık feryadını" taşıyan bir şarkıyla ![]() ![]() ![]() Uşşak makamında ![]() ![]() ![]() Can Dündar :wink2: Ufuk çizgisinde biten bereketli toprakların karanlığında, upuzun bir yoldaydık geçen hafta ![]() ![]() ![]() ![]() Nur yüzlü bir yol arkadaşıydı gece boyunca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yol boyu tenimizi parlatan ışık sağanağı, nehir kenarlarında pul pul yakamozlanıyor, meltem estikçe kavak yapraklarında yanıp sönen bir ateşböceği kafilesine dönüşüyordu ![]() Ne zaman başımızı kaldırsak orada mağrur ve sessiz parıldıyordu; eteklerinden puslu haleler saçan sihirli bir gümüş lira gibi ![]() ![]() ![]() Arada eflatun bir bulutun arkasına çekilip gizleniyor ve orada birkaç dakikada bütün mahcubiyetinden soyunmuşcasına cüretkâr, bu kez çırılçıplak bir raksa başlıyordu semada ![]() ![]() ![]() Kutsal kitapların yazdığı gibi, tanrının geceye de hükmetmek üzere yarattığı bir büyülü ışıktı o ![]() ![]() ![]() Çevresi yıldızlarca kuşatılmıştı, onun kadar parlayamadığına yanan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçi Fuentes'in dediği gibi, üzerinde o adamlar gezindiğinden beridir bizim romantik hayallerimizin tanrıçası olma özelliğini yitirmişti kısmen, ama hâlâ öyle güzel, öyle baştan çıkarıcıydı ki ![]() ![]() ![]() Gece boyunca ilham verdi hepimize; bayram şekeri tadında, ilk öpücük heyecanında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Sonra birden bastırıverdi kasvet ![]() ![]() ![]() Kalleş bir gölge, ağır ağır sokuldu dolunayın nurdan yüzüne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre kıvranıp durdu ay ışığı, sonra tutulup kaldı aniden ![]() ![]() ![]() Ölü bedenlere can veren o ürpertici buğusu hoyratça gölgelendi ![]() Karanlık, hükümranlığını ilan etti dağ yamaçlarında ![]() ![]() ![]() ![]() Ay tutuldu, dilimiz tutulmuşcasına şaşırtarak bizi ![]() ![]() Aydınlık yüzü keder bulutlarıyla gölgelenirken, gözümüzü semaya dikip paylaştık sancısını ![]() ![]() ![]() Okşadık bakışlarımızla; doğum anında bir annenin terli saçlarını okşarcasına ![]() ![]() ![]() Öyle masum, öyle sessiz çekiliverdi ki başucumuzdan, daha kirpiklerimizdeki nemi kurumadan ışıklı busesinin, yokluğunun boşluğuna yuvarlandık ıssız bir yol ortasında, yapayalnız ![]() ![]() ![]() Efkârlandık mahrumiyetinden ![]() ![]() ![]() Aya tutulduk, ay tutulurken ![]() ![]() ![]() Yollarda esmer tenli adamlar silah sıktı ayın karanlık yüzüne doğru; kurşun dökercesine gökkubbenin uğursuz mührünün üzerine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bense durumu açıklarken "aydan dede"sini kaybetme telaşındaki oğluma; ne kara büyücülerden sözettim; ne de gezegen sisteminden: "Güneşe tutkunmuş dolunay" dedim; "lakin karalar bağlamış, aralarına dünya girince ![]() ![]() ![]() İzahat ne kolay, konu aşka gelince ![]() ![]() ![]() * * * Gördünüz ya; yok bu yazının bir mesajı ![]() ![]() ![]() Sadece dolunaya övgü için yazıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O dolunay ki, yüzyılda bir gölgelenir yüzü ![]() ![]() ![]() Eh, haketti bu kadarcık sözü ![]() ![]() ![]() :wink2: Bahar, yalvarırım çek git işine! ![]() ![]() Salma üstüme çiçeklerini, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her sabah çimenlerin çiyden ürpererek uyanıyor bahçemde; sonra güneşle oynaşıp tütsülenmiş gibi buğulanıyor ![]() Ne zaman sokağa çıksam badem ağaçları salkım saçak çiçek ![]() ![]() ![]() Kavaklar kıpır kıpır, ıslık ıslığa meltem ![]() ![]() ![]() Kırda dayanılmaz bir kekik kokusu, toprakta türlü çeşit börtü böcek ![]() ![]() ![]() Yapma bunu bana bahar, Böyle üstüme gelme ![]() ![]() ![]() * * * Zaten damarlarıma zor zaptediyorum kanımı ![]() ![]() ![]() Çoktan cemreler düşmüş beynime, yüreğime ![]() ![]() ![]() Kalbimin buzları erimiş ![]() Göğüs kafesimde ne idüğü belirsiz bir kıpırtıyla geziyorum nicedir ![]() ![]() ![]() Bir de sen çıldırtma beni ![]() ![]() ![]() Krizdeyim ben ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Al git serçelerini sabahlarımdan, çağlalarına, kokularına hakim ol ![]() Meltemlerine söyle, deli gibi ıslık çalıp sokağa çağırmasınlar beni ![]() ![]() ![]() Bulutların üşüşmesin başıma ![]() ![]() ![]() Girme kanıma benim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Sen ki en cilvelisisin mevsimlerin, afrodizyakların en etkilisi, Sevdanın suç ortağısın ![]() Kıyma bana ![]() ![]() ![]() Biliyorum çünkü, yine kandırıp yeşillendireceksin aşka; gövdemi azdırıp sonra birden çekip gideceksin ![]() Tam kanım kaynamışken sana, toplayıp allarını morlarını, beni bir kuraklığın ortasında terk edeceksin ![]() ![]() ![]() O iple çektiğim ışığın, dayanılmaz olacak o zaman ![]() ![]() ![]() Ne o delişmen sabahlar kalacak, ne günaha çağıran çapkın eteklerin uçuştuğu günbatımları ![]() ![]() ![]() Tembel kuşların şakımaktan bitap, ebruli çiçeklerin kokmaktan ![]() ![]() ![]() Buselerin nemi kuruyacak çöl rüzgarlarında ![]() ![]() ![]() Yeşerttiğin çiçekler, yürekler solacak; damar damar çatlayacak ruhumuz ![]() ![]() ![]() Hayat, bir ezik otlar diyarına dönüşecek yeniden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her bahar sarhoşluğu gibi, geçecek bu sonuncusu da ![]() ![]() ![]() Ebedi bahar, bir başka bahara kalacak ![]() * * * İyisi mi, hiç azdırma ruhumu bahar ![]() ![]() ![]() İş açma başıma ![]() ![]() ![]() Git işine! Yoldan çıkarma beni! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|