Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fikriye, gazi, hıfzı, kitap, topuz, özeti

Hıfzı Topuz Gazi Ve Fikriye Kitap Özeti

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hıfzı Topuz Gazi Ve Fikriye Kitap Özeti

HIFZI TOPUZ GAZİ VE FİKRİYE KİTAP ÖZETİ

KİTABIN KONUSU:Fikriye adındaki genç bir kızın Mustafa Kemale olan aşkı

KİTABIN ÖZETİ:

Mustafa Kemal,Harbiyede öğrenci iken,hafta sonu izinlerini üvey amcasının eşi olan,Makbule Hanımın evinde geçiriyorduFikriyede o zamanlar küçük bir kızdıMustafa Kemale olan ilgisi de bu zamanlarda başladıMustafa Kemal Harbiyeden mezun olduktan sonra,görevleri nedeniyle uzun süre İstanbuldan ayrı kalmıştıBu zaman aralığında Fikriye,onun hasretiyle başbaşaydı
Mustafa Kemal,Milli Mücadeleyi başlatmak için,bazı fikirleridoğrultusunda İstanbula gelmiş,ilk iş olarakta Makbule Hanımların köşküne gitmiştiMakbule Hanım ve Fikriye Onu göz yaşları içinde karşılamıştıFikriye büyümüş,güzel bir kız olmuştuMustafa Kemale olan ilgisini gizleyemiyorduMustafa Kemalde bu ilginin farkına varmış,ama belli etmemiştir
Mustafa Kemal,milli mücadele için Anadoluya geçmiş,Samsun,Amasya,Erzurum,Sivas derken,Ankaraya gelmiştiUlusta kalmaya başlamış,ve cumhuriyetin temellerini atmaya başlamıştı
Fikriye ise biran önce aşık olduğu adamın yanına gitmek istiyorduMustafa Kemalin Ankaraya gidip,orda kalmaya başladığını duyunca,Ona haber gönderip,Ankaraya gelmek istediğini belirtmiştiOlumlu cevap alınca dünyalar onun olmuş,hemen yola çıkmıştı
Fikriye,Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemalin enbüyük yardımcısı olmuştuFakat hastalığa yakalanmış ve bitkin düşmüştüBunu paşasına belli etmemeye çaba sarfetmiştiAncak savaş bittikten sonra,Mustafa Kemal bunu fark etmiş,ve tüm itirazlarına rağmen onu Almanyaya,tedaviye göndermişti
Bu süre içinde Mustafa Kemal,İzmirde Latife adında biriyle tanışmıştıLatife,kültürüyle Mustafa Kemali etkilemiştiZaten kendiside her genç kız gibi paşaya aşıktıBir süre sonra da evlenirler ve Çankayaya yerleşirler
Evlilik haberini duyan Fikriye yıkılmış ve tedavisini yarıda kesip hemen Ankaraya dönmüştürÇankayaya gitmiş fakat Latifenin engellemeleri sonucu paşasıyla görüşememiştiBunun üzerine köşkten dönerken göğsüne tabancasını doğrultup intihar etmiştiHemen hastaneye kaldırılmış ve kurtarılmış,fakat bu sefer de hastalığının ilerlemesi sonucu ölmüştür
Mustafa Kemal,Fikriyenin ölümüne çok üzülmüştüÇünkü onun,kendisini ne kadar sevdiğini biliyorduYıllar sonra kardeşine şunu söyler:”Beni iki kadın sevdi;biri kendim için,diğeri mevkiim için

KİTABIN ANAFİKRİ:Gerçek aşkta mevkiinin hiçbir önemi yoktur

KİTAPTAKİ ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Mustafa Kemal:Kendini vatanın bağımsızlığına adamış fakat aynı zamanda aşka da vakit ayırabilmiş,fakat ikisini birbirine karıştırmamıştır
Fikriye:Hayatını Mustafa Kemale adamış,onun için tüm sıkıntılara göğüs germiş v Onu kaybedince canına kıymıştır

KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHS^İ GÖRÜŞLER:
Kitap,aşkla savaşı,sevinçle üzüntüyü bir arada anlatan,akıcı ve sürükleyici bir kitaptır
KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
Galatasaray Lisesini bitirmiş,üniversiteden sonra gazetecilik yapmıştırAkşam gazetsinde yayın yönetmenliği yapmıştırBir çok eseri mevcuttur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com