Prof. Dr. Sinsi
|
İstanbul'da Kalan Yaban Yaşamın Son Bahçesi Tavsiyesi
İstanbul'da Kalan Yaban Yaşamın Son Bahçesi Tavsiyesi
Ohraşan, kuşkuş otu, yaban karanfili, yalancı papatya, hayvan bezelyesi, Amasya adaçayı ve üçgül gibi yüzlerce bitki çeşidinin İstanbul'un orta yerinde yetiştiğini duyup da şaşırmamak elde değil

Üstelik bir de bunları, bir Tabip Yarbay'dan öğreniyorsak 
Dr Ali R Bilginer'in "Çamlıca: İstanbul'da Kalan Yaban Yaşamın Son Bahçesi" isimli kitabı, Küçük Çamlıca Bahçesi'ndeki yaban yaşamın hiç bilinmeyen yönlerini ele alıyor Alok Production tarafından yayımlanan kitap, yirmi beş yıllık bir çalışmanın ürünü olarak dikkat çekiyor
Aslında İç Hastalıkları Uzmanı olan Ali Bilginer, yurdun dört bir yanındaki doğal alanlar ve bitki türleri hakkında uzun yıllardır araştırmalar yapan bir isim Babaannesi sayesinde çocukluğundan itibaren botaniğe merak duyan Bilginer, büyüyüp adam olduğunda da, özel yapım karavanıyla tüm Türkiye'yi dolaşmaya başlamış Bu gezilerinde ağaçları ve endemik bitkileri fotoğraflamış Bunun neticesinde Hakkâri ve çevresindeki doğal yaşamı anlattığı ilk kitabı Cilo&Satlar'ı iki yıl önce yayımlamış Bitki bilimcileri aratmayacak derecede botanik bilgisi olan Ali Bilginer, henüz ikinci kitabının mürekkebi kurumadan üçüncü kitabının hazırlıklarına başlamış bile Doğa sevdalısı doktor, bu kitabında da Karadeniz'den Akdeniz'e geniş bir coğrafyanın bitkilerini anlatacak
"Çamlıca: İstanbul'da Kalan Yaban Yaşamın Son Bahçesi", okura İstanbul'a dair bilinmeyen bir dünyanın kapılarını aralıyor Yazar, kapıların, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek herkesi üstüne düşeni yapmaya çağırıyor
Kitap, üç bölüme ayrılıyor Prof Dr Tuna Ekim ve Ersin Alok'un önsözüyle yayımlanan kitabın ilk bölümünde, tarihteki ve edebiyattaki yeriyle Çamlıca anlatılıyor; ikinci bölümde ise bu alandaki bitkiler  Bitkiler sayfalarda Türkçe ve Latince isimleriyle yer alıyor ve anlatım fotoğraflarla destekleniyor Bu noktada, bitki anlatımlarının oldukça ayrıntılı olduğunu söylemekte yarar var Şöyle ki; bitkilerin tanıtımında sırasıyla bitkinin önce Türkçe adı, ardından parantez içinde Latince adı, bitki dünyasında bağlı bulunduğu aile ve en sonda da bitkinin İngilizce adı veriliyor Açıklamalarda adı geçen bitkinin ülkemizdeki farklı yörelere göre adları da yer alıyor Parantez içinde o adın kullanıldığı il ya da ilçenin ismi yazıyor Bitkiyle ilgili genel bilginin ardından varsa bitkinin tıp dünyasındaki kullanım alanları da anlatılıyor Üçüncü bölümde kitabın İngilizce özeti bulunuyor
Bilginer, kitabı yazmaktaki amacını şu sözlerle anlatıyor: "Elden giden doğal örtüyü paylaşmak istedim Şimdilerde bu eşsiz Küçük Çamlıca Bahçesi'ne yapay bir görünüm verilmek isteniyor Aslında Küçük Çamlıca Tepesi eteklerindeki beton kuşatma önlenmeli, bahçeler içindeki doğal yaşam korunmalı ve Küçük Çamlıca Bahçeleri bütünüyle bir yaşam bahçesi ve müzesi haline getirilmeli İstanbul'un ve ülkemiz Anadolu'nun sahip olduğu doğal değerlerinin neler olduğunun bilinmesi ve korunması amacıyla onları önce kendi insanımızla, sonra da bütün dünyayla paylaşmak düşüncesi bu kitabın hazırlanmasına neden oldu "
***

Kuşkuş otu: Kuşkuş otu, çırnak otu (Ankara), çoban çantası (Ankara, Antalya, Bilecik, Denizli, İzmir, Trabzon), çobantorbası, çobançadırı (İstanbul), giyle (Bartın), çıngıldaklıot (Konya), devemercimeği (Karaman)  Beyaz ya da pembe çiçekleri yılın hemen her ayında görülebilir Nemli çayırlık alanları sever Ankara pazarlarında satılır Çiğ ya da pişirilerek yenir Çiçekli dalları idrar artırır, kanamaları durdurur
***

Ohraşan: Ohraşan, İstanbul pazarlarında sebze olarak satılır Amaranthus cinsi bitkiler Hindistan kökenlidir Avrupa'ya sonradan gelmiştir 30-90 cm'ye kadar boylanabilirler Bu cinsin diğer türleri ülkemizde tilkikuyruğu, yaz ponsetyası, solmaz çiçek, amarant adıyla da anılır
***
Yaban karanfili: Bahçede, çalılık içlerinde, tepenin taşlık yamaçlarında yetişir Dışı kahverengi, içi beyaz, gösterişli zarif taç yapraklarıyla sonbaharda çiçeklenir Türkiye florası kayıtlarına göre İstanbul'da ilk kayıt olabilir
***

Eşek marulu: Eşek marulu, sütotu, eşek gevreği (Bursa), eşek helvası, sütlü ot (Muğla)  Yaprakları süt artırıcı, kuvvet verici, idrar artırıcı ve ateş düşürücü amaçla kullanılır
ÖZGE YALIN
|