![]() |
Selanik Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
mate
|
![]() Selanik YemekleriBal kabaklı börek Malzemeler 750 gr ![]() 1 kg ![]() 5 yumurta 1,5 su bardağı toz şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1,5 su bardağı toz şeker bir fıske tuz 2 su bardagı süt Yapılışı bal kabaklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra rendeleyiniz(veya robotta) ![]() fıske tuz,1,5 bardak seker ,4 yumurtanın tamamı ve l yumurtanın akını ve 1/4 bardak sıvı yagı,1,5 su bardağı sütü ekleyiniz ![]() edeceksiniz ![]() Ayrı bir kaba 1/2 bardak süt 3/4 kalan yagımızı da ekleyerek karıştıralım ![]() derin bir tepsiye aralarına yag süt karışımını sürerek ikiye ayırdıgımız kabaklı içi döşeyelim ![]() karışımını sürelim ![]() daha sonra 150 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim ![]() 3 saat kadar dinlendirip servis yapabilirsiniz ![]() içi sulu gibi olsa da yumurtalar tutuyor ve degişik bir tatlı börek oluyor ![]() ************************************************** ************** Selanik Gevreği Malzemeler 4 adet yumurta 4 su bardağı un 1,5 su bardağı toz şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı kıyılmış ceviz 2 çay kaşığı anason 1 yemek kaşığı sirke Yarım paket kabartma tozu Yemeğin Tarifi Çukur bir kapta yumurtaları, şekeri, sıvı yağı, cevizi ve anasonu iyice karıştırın ![]() ![]() ![]() Hamuru yağlanmış fırın tepsisine yayın ![]() ![]() Tepsiyi fırından alarak hamuru 2 cm kalınlığında dilimler halinde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ************************************************** **************** KATIK 2 KG yaglı süt 2 yemek kaşığı maya icin yoğurt 1/2 kg kadar dogranmış biber Sütü mayalayacağımız tencerede kaynatalım ![]() arzunuza göre kıyalım ![]() ![]() karışık kullanabilirsiniz ![]() sütümüz kaynagığında ocagı kapatıp kıydıgımız biberleri tencerenin içine atalaım ve kapagını kapatalım ![]() yakmayacak kadar)geldiği zaman içinceki biberlerle beraber mayalayalım ![]() ![]() lezzeti de yogurdumuza gececeginden biberli yogurt eskı deyimizle katık hazır olacaktır ![]() ıle süsleyebilirsiniz ![]() katıgın orjinal yapılışı böyle degil ![]() lezzetlı yıyecek için yarı geçirgen küçük küpler kullanırlarmış ![]() mayaladıktan ve de küçük küplere bastıktan sonra topraga gömerlermıs,kışa kadar bu küplerde yogurdun fazla suyu süzülür kıslık katık olurmuş ![]() ![]() ![]() afiyet olsun ************************************************** *************** TARATORLU BÖRÜLCE SALATASI 1 Kg taze börülce 2 dilim bayat ekmek ici yarım su bardagı dövülmüş ceviz yarım cay bardagı koruk ekşisi 1 cay bardagı zeytınyagı 3 diş dövülmüs sarmısak Taze börülcelerı sıcak suya atarak haşlayın,süzün bayat ekmek içlerini ovarak iyicene inceltin tabaga aldıgımız börülcelerin üzerine ekmek ici ceviz z ![]() karısımını ekleyin, afıyet olsun NOT:koruk bidiginiz gıbı daha cok egede pazarlarda bile satılıyor ![]() gittigimde eger mevsımıyse mutlaka alıyorum ![]() robotta sıkıp kaynatıyorum ![]() biraz z ![]() ![]() afiyet olsun arkadaslar ![]() ************************************************** ******* SELANİK USULÜ PEYNİR TATLISI Kullanılacak malzeme: 1/2 kilo beyaz peynir, 125 gram pirinç unu, 1 çorba kaşığı karbonat, 10 yumurta, yeteri kadar zeytinyağı, 2+1/2 litre su, 1 kilo şeker, 1 limonun suyu ![]() Yapımı: Beyaz peynir dilim dilim kesilir ve tuzunun çıkması için iki saat kadar sıcak suyun içinde bırakılır ![]() ![]() Ezilmiş peynir tahta bir kaşıkla hafif hafif karıştırılırken karbonatla karıştırılmış olan pirinç unu bir elekten elenerek azar azar katılır ![]() ![]() Yumurtaların tamamı da katılıp karıştırıldıktan sonra, zeytinyağına bulanmış iki el arasına alınan yumurta iriliğindeki hamur parçaları iki avuç arasında hafifçe yuvarlanır ve iki avuç arasında bastırılarak yassılaştırılır ![]() Yassılaştırılan hamurlar zeytinyağına bulanmış bir tepsiye düzenli bir biçimde yerleştirilir ![]() ![]() Tepsi fırında 40 - 50 dakika tutulduktan sonra hamur nar gibi kızarıp pişince fırından çıkarılır ![]() Tepsi fırından çıkarılır çıkarılmaz, hamurların üstüne gezdirilerek 2 bardak kadar sıcak su dökülür ![]() ![]() ![]() Tatlı soğuyunca tabaklara boşaltılır ve genellikle kaymaklı olarak servis yapılır ![]() ************************************************** ******************* |
![]() |
![]() |
|