Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mısri, niyazii, türkçe, şiirleri

Niyazi-İ Mısri Türkçe Şiirleri

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Niyazi-İ Mısri Türkçe Şiirleri

Niyazi-i Mısri Türkçe Şiirleri

Yazar:Turan AlptekinYayınevi:Demos YayınlarıSayfa Sayısı:256Etiket Fiyatı:10,00 YTISBN:9789944378093Basım Tarihi:Eylül 2008

Muhammed Niyazi-i Mısrî (1618–1694) Malatyada (Aspozi) doğdu Malatya, Diyarbakır, Mardin, Bağdat, Kerbela ve uzun süre Mısırda din ve tasavvuf öğrenimi gördü 1646da İstanbula geldi 1654te Elmalılı Ümmi Sinana mürit oldu Çağdaşları arasında, başlıca sebebi yönetici ve egemen güçle çatışmaları olabilecek yaygın bir üne ulaştı, halk kültürüne dayanıyor olması dolayısıyla şiirleri bu çevrede yankı buldu; manzumeleri ezberlenerek saklandı ve tarikat toplantılarında coşku ile okunarak yorumlandı

Niyazi-i Mısrî, bir Fuzuli ve Yunus Emre izleyicisi idi On yedinci yüzyılda, Yûnus Emreyi, yeniden ortaya çıkaran da o idi Divan şiirinin, en gelişmiş örneklerini verdiği bir yüzyılda, on üçüncü yüzyıla ve Fuzulinin de izleyicileri arasında yer aldığı anlaşılan Türkmen kültürüne dönüşü, çağı içinde bir ufuk açılışı idi Şiirinde Divan edebiyatı “mazmun”larının geriye itilmesi; yabancı sözcüklerin kendi kurallarına uygun söylenişleri yerine halkın yaygın söyleyişlerinin öne çıkarılması ve bu söyleyişlerin ustaca aruz kalıplarına yerleştirilişi; Niyazi-i Mısriyi, çağı içinde öncü bir şair durumuna getirdi Bu sebeple, şiirleri çoğunlukla ikinci derecede örnekler olarak anılan şairin edebiyatımızdaki yeri, gördüğü ilgi ve dayandığı “halk” zemini dolayısıyla yeni bir değerlendirmeyi hak ediyor görünmektedir

Sonuncu çizginin, yeni edebî oluşumun hedefleri arasında da yer alması, Niyazi-i Mısriyi, Divan şiiri içinde ileriye dönük üslûbu ile birlikte Yeni Türk Edebiyatının kendi iç hazırlığı bakımından da dikkate değer kılmadadır “Bulak” baskısı (Kahire 1259/1843) temel alınarak hazırlanan eldeki yayın, bu sebeple, şairi Türk Edebiyatının yenileşme dönemi başlarında okunduğu biçimde okuyabileceğimiz bir metin sunma düşüncesiyle ortaya konmuş bulunuyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com