Amin Maalouf 'Un 'Doğunun Limanları Adlı Kitabı ... |
11-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amin Maalouf 'Un 'Doğunun Limanları Adlı Kitabı ...Amin Maalouf 'un ''Doğunun Limanları '' adlı kitabı 1996 yılında yayımladığı bu romanında yazar “İsyan” adlı bir insanın trajik yaşam öyküsünü anlatır Eski Osmanli Padişahının kızının torunu olan İsyan tıp eğitimi için Beyruttan Fransa ya gittiğinde orada Direniş Örgütüne katılır ve Yahudi asıllı Clara ile tanışır Yıllar sonra tekrar karşılaştıklarında evlenmeye karar verirler ve Araplarla- Yahudilerin savaşı yüzünden tam 28 sene birbirlerini göremezler İsrail-Arap savasini duyar duymaz isyan o zamanki duygularini, hayatini anlattigi yazara söyle aktarir: ”O günler tek bir endisem vardi, tek bir sey aklimi basimdan almisti Clara ile dogacak çocugun yazgisi, çünkü artik bizi ayiran bir sinir vardi, asilmaz bir sinir ve uzun zaman için” isyan in dogacak çocugunun kiz mi erkek mi olacagini bilememesi bile onu çileden çikarmak için yeterliydi Geçmiste kaçakçi olan erkek kardesi, eski bir direnisçi olan isyani timarhaneye gönderdikten sonra yillarca orada kalir o Karisindan timarhaneye girmeden önce sadece bir kere mektup alir ve dogan çocugunun kiz oldugunu ögrenerek onun bebeklik resmini yillarca gögsünün altinda saklar ve bütün bu acilardan kurtulmasina kizi sebep olur manevi olarak Yillar sonra Fransa ya siginan isyan hayat hikayesini yazara böyle anlatir Karisina olan askini yasam hikayesini anlattigi her kelimesinde ifade eder: “Daha önce görmüstüm, daha önce yapmistim, daha önce gerçeklestirmistim duygusu ile Clarayi öpmedim hiç, hatta elini bile tutmadim Daha önce sevmistim duygusuyla da! Aşk, el degmemis olarak kalabilir, heyecan da öyle Aylar da geçse, yillar da geçse! Hayat, bikilacak kadar uzun degil!” “Dogunun Limanlari” ile yazar Araplarla Yahudilere baris çagrisi yapiyor |
|