10-29-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Estetik Cerrahinin Osman Oymak Ve Serdar Eren Röportajı
Estetik Cerrahinin Osman Oymak ve Serdar Eren Röportajı
Şah Yaycı
Estetik cerrahinin iki ustası Osman Oymak ve Serdar Eren: Birbirimizi hastalar sayesinde tanıdık Hastalar kavga etmemizi istiyor ama ikimiz de aynı şeylere “Hayır” diyoruz
Estetik cerrahinin iki ustası Osman Oymak ve Serdar Eren: Birbirimizi hastalar sayesinde tanıdık Hastalar kavga etmemizi istiyor ama ikimiz de aynı şeylere “Hayır” diyoruz
* Kaç yıllık plastik cerrahsınız?
SERDAR EREN: 35 senedir
OSMAN OYMAK: Şu an 54 yaşında olduğuma göre epey bir senedir diyeyim
SERDAR DA BENİM GİBİ OBSESİF
* Arkadaş olabileceğiniz hiç akla gelmiyor Rakip olarak algılanmıyor musunuz?
O O : Serdar da, ben de cerrahız ve benim tanıdığım Serdar, en az benim kadar obsesif bir adam Bizler günde 18 saat çalışan cerrahlarız Birbirimizin yaptığı işlerde bir şekilde kendimizi buluyoruz Hastalar istiyor ki biz kavga edelim Oysa biz birbirimizin işini seviyoruz O da kendi işini iyi yapıyor, ben de  
* Hastalardan bu tür geri bildirimler alıyor musunuz; “Osman Beye gittim, öyle dedi”, “Serdar Beye gittim, böyle dedi” gibi?
S E : Aslında ben Osmanı hastaların anlatışından tanıdım Onu kendime yakın buldum  “Bu adam mentalite olarak bana benziyor” dedim
O O : Aslında benim “Hayır” dediğime, yüzde 90 Serdar da “Hayır” diyor Serdarın “Hayır” dediğine ben de “Hayır” diyorum Bu sefer hasta “Eyvah, ikisi de hayır dedi, ben şimdi ne olacağım?” diyor
MANTIKSIZ İSTEKLER OLUYOR
* Ameliyatını reddettiğiniz çok hasta olduğunu biliyorum Neye göre “Hayır” diyorsunuz?
O O : Mantığa uymayan istekler var 
S E : Doğru hasta, doğru zaman, doğru metot, doğru doktor  Doğru hasta; ameliyatı olmazsa olmaz haline getirmeyen ve doktorunu zorlamayan hastadır Bu bir vücut dili okumasıdır Bazen kapıdan girerken hissederim, hasta “Ben geliyorum ama bana dokunma” der Bunu hissedebilmek önemli  Bazen hiç uykum olmasa da bazı hastalarla konuşurken inanılmaz esnemeye başlıyorum Ve hakikaten içimden istemediğim, itelediğim, direndiğim ve kendimi zorladığım hasta da bu oluyor  
ŞARKICI DEĞİLİZ Kİ!
* Basından uzak durmak ve medyatik doktor olmamak adına ciddi bir özen gösteriyorsunuz Neden?
O O : Şarkıcı değiliz ki  Ben doktorum Kenarda olmam lazım İyi bir cerrah olmam için 18 saat çalışmam lazım Vaktimiz yok ki öyle bir hayata
* Dolguya, botoksa yani medikal estetiğe karşı bir duruşunuz var gibi?
S E : Bakış açısı; herkes yaptığı işin mesuliyetini alırsa sorun yok
O O : Bunun finalini birbirimizi keserek yapalım mı?
S E : Ne kesmesi? Ben iğne bile yaptıramam
* Bu asla estetik operasyon olmam ya da olamam demek mi oluyor? O O : Belki bir gün yaparız  Yaparsam da Serdara yaptırırım ama para vermem, ona göre!
İŞİMİZİ SEVİYORUZ VE RUHSUZ YAŞIYORUZ
* Ruhunuzu yükseltmek için beslendiğiniz alanlar var mı? O O : İşimizi seviyoruz
S E : Benim hayat felsefem; iş, iş, iş Yaptığım işi seviyor, yaparken para kazanıyor ve zevkle yapıyorum Biz her gece Serdarla kol kola Beyoğlunda bilmem hangi barda içki içsek, sabah da ameliyata girsek olur muydu? Biz ruhsuz yaşıyoruz ve yaptığımız işi sevdiğimiz için onunla besleniyoruz
SİZİ YAKALAMIŞKEN  
* Sosyal ortamlarda plastik cerrah olarak en hoşlanmadığınız soru nedir?
O O : “Doktor bey, sizi yakalamışken  ” “Gerçi yeri değil ama çok özür dileyerek” diye başlayan bir sürü abuk sabuk soru 
S E : Türkiyede bu eğitim çok alt seviyede Avrupada böyle değil Psikoloğum dersen, kimse bir şey sormuyor hatta kaçıyor
* Estetiğin Türkiyedeki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
O O : Öyle cerrahlar var ki, parmağımın ucunu kestirmem; öyle tanınmamış adamlar var ki önüne yatarım  Geniş yelpazeden bahsediyorum Hastalar ne yazık ki doktorlar kadar bilinçli değil Hekimler açısından bizim Türkiyedeki seviyemiz, Avrupanın bir çok ülkesinden çok daha iyi Plastik cerrahlar olarak tartışmasız çok iyiyiz
* Cerrah olmasanız ne olurdunuz?
S E : Futbolcu!
O O : Ameliyathanedeki ayrı dünyada yaşamaya öyle bir alışmışım ki hiçbir şey olmazdı benden
* Neyi kıskanırsınız?
O O : Müzik aleti çalan insanları acayip kıskanırım
S E : Aynen, aynen!
ALGILAMASI AZ OLAN İNSAN YIPRANMIYOR
Yaz-kış ameliyat yapar mısınız?
S E : Hayır Yazları çalışmayız, kendimize ayırdığımız serbest zamanımız vardır Almanyadaki kliniğimde bile 46 elemanım vardı “Ben yazın ameliyat yapmam, siz yapın, kazancınız da sizin olsun” derdim
O O : Ben de öyle  Yazın çalışmam, denize açılırım
S E : Her yıl 15 Haziranda kapatır, 1 Eylülde açarım
O O : Aynen, ben de öyle Hatta biz Serdarla ilk Göcekte tanıştık Bana, “Almanyadan bir plastik cerrah var” dediler “Bir akşam içelim” dedik ve öyle tanıştık
* Yaşının güzeli olan kadının size göre bir tarifi var mı?
S E : Gördüğüm kadarıyla çok derin duygusal yaşam insanı yıpratıyor Duygularını dengeli yaşarsan, iyi yaşlanırsın Algılaması az, dokusu sert ve sıkı olan kadınlar yıpranmıyor Dokusu yumuşak olan kadınlar daha çok yıpranıyor
ŞİŞ DUDAK İÇİN ÖPÜŞÜN
* Sizce estetik operasyona başlama yaşı kaç olmalı?
S E : Almanyada bu konu çok uzun süreler tartışıldı  Sonunda Plastik Cerrahi Cemiyeti olarak Genç Yaşta Estetik Histerisine Son diye kampanya başlatıldı Ergenlik sonrası, hem fiziksel değişikliklerin hem de ruhsal değişimlerin çatışma halinde olduğu bir dönem Böyle bir zamanda verilen hiçbir karar sağlıklı değildir İğne bile olsa bir işlemdir bu
* Aileler ve özellikle anneler bu konuda daha fazla özen göstermeli 
S E : Gençlere “Dudağınızın şiş görünmesini istiyorsanız bol bol öpüşün” diyorum Biz gençken öpüşüp eve geldiğimizde “Aman fark edilmesin” diye dudağımızı kapatırdık
|
|
|