İftar İçin Yemek Tarifleri Etli Lahana Sarması Tarifi |
10-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İftar İçin Yemek Tarifleri Etli Lahana Sarması Tarifiİftar İçin Yemek Tarifleri Etli Lahana Sarması Tarifi Malzemeler: • 15 kg dolmalık lahana • 500 gr kıyma • 80 gr tereyağı veya margarin (4 çorba kaşığı) • 250 gr soğan (3 büyük) • 50 gr pirinç • 1 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası • 3 bardak su • Tuz ve karabiber Yapılışı: • Dolmalık lahana ortasından kesildikten sonra, göbek kısmı çıkarılır ve 3 bardak su koyulmuş tencereye alınır Üzerine 2 silme çorba kaşığı tuz serpilerek, tencerenin kapağı kapatılır Kuvvetli ateşte bir taşını kaynatılır Lahanalar, delikli kepçe ile sudan çıkarılır ve soğuduktan sonra damarlı, sert kısımları alınır ve el büyüklüğünde parçalara bölünür Diğer tarafta, bir tencereye; küçük kesilmiş soğanlar ile 2 silme çorba kasığı yağ koyularak, soğanlar diriliğini kaybedene kadar kavrulur Sonra soğanlara, bir bardak su ile yıkanmış pirinç 3 çeyrek kahve fincanı pirinç ilave edilerek, kapak kapatılır Pirinç suyunu çekip, pilavmısı bir hal alıncaya kadar 10 dakika orta ateşte pişirilir • Ateşten alınan pirinçlere, kıyma, yarım çorba kaşığı tuz ile karabiber ilave edilerek, malzeme 5 dakika yoğurulur Sonra hazırlanan dolma içinden ceviz büyüklüğünde bir parça koparılarak, haşlanmış ve parçalara ayrılmış lahana yaprağının içine koyulur Önce lahana yaprağı sağı ve solu dolma içinin üzerine çevrilir Sonra uzunlamasına sarılır ve yuvarlanarak dolma haline getirilir Sarılan her dolma, bir tencereye yerleştirilir Sarma işlemi bitince, 2 silme çorba kaşığı yağ ve 2 bardak su içinde eritilmiş 1 çorba kaşığı salça ilave edilerek, dolmaların üzerine bir tabak kapatılır ve sonra da tencerenin kapağı kapatılarak, orta ateşte 30 – 40 dakika pişirilerek servis yapılır |
|