![]() |
Salatalar Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salatalar Genel BilgilerSalatalar Genel Bilgiler Salatalar iştah açıcı, renk ve şekilleri ile sofraların dekoru olduğu gibi, salgıyı artırdıklarından yemeklerin sindiriminde çok önemli yer tutarlar ![]() ![]() Servisi: Salata iyice ayıklanır yıkandıktan sonra salata sepetine ve temiz bir bez içine konur ![]() ![]() ![]() Sosu : En çok zeytinyağı ve limonla yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() SALATALAR iştah açmak amacıyle yemekle birlikte yenilmek üzere hazırlanan, ekşili ve genellikle üzerine zeytinyağı gezdirilmiş yardımcı yemeğe salata denir ![]() Avrupa ülkeleri mutfaklarında ise türlü bitki yemiş ve etlerden salata yapma imkânları araştırılmış ve bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçi doldurulmuş yeşil zeytin, salam, kaşer peyniri, salatalık domates, kapari, ançüez, hıyar ve kalamata zeytininden yapılan karışım da ekşi ve zeytinyağı konduğu vakit salata, ekşisiz ve zeytinyağsız olduğu vakit de ordövr olarak yenir ![]() ![]() Avrupa Mutfağı'nda salatalarda, ordövrlerde karışıklara geniş çapta yer vermişlerdir ![]() SALATALAR HAKKINDA Salatalar lezzet ve renk bakımından soframızı canlandıran temel gıdalardandır ![]() ![]() Çiğ sebzeler, taşıdıkları vitamin ve madensel maddeler bakımından pişmiş sebzelerden çok daha faydalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Salatalar Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salatalar Genel BilgilerSALATALAR «Zevk ve özenle hazırlanmış bir salata, bir sofra yemeğe bedeldir» denilmesi bilmem ne kadar doğrudur ![]() ![]() ![]() Salatalar Hakkında Latince kökenli "Salare" (tuzlanmış) kelimesinden türetilerek tüm dillere Türkçemiz'deki telaffuzuna yakın biçimlerde yerleşen salata, iştah açıcı özelliğiyle mutfakların baştacıdır ![]() ![]() Salatalar genellikle ana yemekler eşliğinde sunulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hangi besin maddesiyle hazırlanıyorsa o ana maddenin adını alır salata; domates salatası, patates salatası gibi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Salatalar Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salatalar Genel BilgilerSalatalar Hakkında Genel Bilgiler Salata: İştah açmak üzere yemek esnasında yenen tuzlu ve ekşili yiyecektir ![]() ![]() ![]() Salata yemekle beraber yenilen iştah açıcı yiyeceklerdir ![]() ![]() Çiğ yenen meyve ve sebzeler metal tuzları ve vitamin bakımından zengin besinlerdir ![]() ![]() ![]() Sebzeler bekletilecek ise yıkandıktan sonra kökleri su içinde kalacak şekilde bir kaba konulursa, bozulmadan uzun zaman muhafaza edilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Salata; soframızı süsleyen, sürekli aranan lezzetli ve besin değeri bakımından kıymetli olan bir yiyecektir ![]() Salata; hazırlayan insanın zevklerini yansıtır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Salatalar Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salatalar Genel Bilgilersalataları mutfaktaki yri ve önemi |
![]() |
![]() |
![]() |
Salatalar Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salatalar Genel BilgilerSalatalar Hakkında Genel Bilgiler Hemen her kültürün mutfağında farklı şekillerde yer bulan salata, sağlıklı beslenenlerin bir numaralı tercihi ![]() ![]() ![]() Fransızlar, ana yemekten sonra tercih ederler onu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa salatanın geçmişi, belki de insanlık tarihi kadar eski ![]() ![]() ![]() NAR EKŞİSİNDEN MEYVEYE Bereketli topraklarıyla tarih boyunca çeşitli uygarlıkların gözdesi olan Anadolu'da da salatanın ayrı bir yeri var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koruk suyu ve zeytinyağı da Ege sofralarında salatanın başrol oyuncularıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖNCE ZEYTİNYAĞI İyi bir salatanın ortaya çıkması için dört kişiye ihtiyaç var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka önemli püf noktası ise malzemelerin önce zeytinyağı ile tanışması gerektiği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|