Erik Tartı Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Erik Tartı TarifiErik Tartı Tarifi Hamuru: 180 gr (1/2 su bardağı) un 1 kahve kaşığının ucuyla tuz 45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı 2 tatlı kaşığı toz şeker 1 yumurtanm sarısı (hafif çırpılmış) 2-3 çorba kaşığı soğuk su Harcı: 60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker 1+1/4 su bardağı su 250 gr bardak eriği (yıkanmış, ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılmış) 1 tatlı kaşığı nişasta (1 çorba kaşığı soğuk suda eritilmiş) Hamuru hazırlamak için unu ve tuzu orta boy bir kaseye eleyiniz Tereyağı bıçakla küçük parçalar halinde keserek una katınız Yağ ile unu elinizle, karışım ekmek içine benzeyene kadar yoğurunuz Şekeri katıp yeniden yoğurunuz Çırpılmış yumurta sarısını, 2 çorba kaşığı suyla birlikte katıp bir bıçakla karıştırınız Sonra hamuru elinizle yumuşak oluncaya kadar yoğurunuz (Çok kuruysa 1 çorba kaşıdı daha su ekleyiniz ) Hamuru yuvarlayıp bir yağlı kâğıda sararak, 30 dakika buzdolabında bekletiniz Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız Hamuru buzdolabından alıp, unlanmış bir tezgahta 1-1,5 cm kalınlığında daire biçiminde açınız Oklavaya sararak alıp, 20 cm'lik bir tepsiye yayınız Hamuru tepsiye bastırarak yapıştırıp kenarlarını bir bıçakla kesiniz Hamurun üstüne çatalla bastırdıktan sonra, üstüne bir yağlı kağıt yayınız Kağıdın üstüne kuru fasulye yada pirinç koyarak, hamurun üstünde ağırlık olmasını sağladıktan sonra, tepsiyi fırına sürüp 10 dakika kızartınız Tepsiyi fırından çıkarıp fasulye yada pirinci ve yağlı kağıdı hamurun üstünden alınız Tepsiyi yeniden fırına sürüp 5 dakika, hamur kahverengileşene kadar pişiriniz Tepsiyi fırından çıkarıp, harç hazırlanırken soğuması için bir kenara bırakınız Harcı için orta boy bir tencerede şekeri suyun içinde orta ateşte, sürekli karıştırarak eritiniz Şeker eriyince şerbeti 5 dakika kaynatınız Bardak eriklerini katıp 15 dakika, yumuşayıncaya kadar pişiriniz Delikli bir kepçe ile erikleri şurubun içinden alıp küçük bir kaseye aktararak soğumaları için bir kenara bırakınız Erimiş nişastayı tenceredeki şerbete katıp sürekli karıştırarak 5 dakika kaynatınız Tencereyi ateşten indiriniz Kasedeki bardak eriklerini tepsideki hamurun üstüne dizip, üstüne şurubu dökünüz Şurubu oda ısısı kadar soğuması için biraz beklettikten sonra tepsiyi buzdolabına koyunuz Buzdolabında en az 1 saat beklettikten sonra servis ediniz Not: İngiliz usulü erik tartı, bardak eriği ile yapılır ve çırpılmış krema ile servis edilebilir
|
|
Erik Tartı Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Erik Tartı Tarifi22,5 sm'lik pişmemiş bir hamur kasesi 1 kg siyah erik (yarıya bölünüp, çekirdekleri ayıklanmış) 180 gr (3/4 su bardağı) toz şeker 1 tatlı kaşığı tarçın 1 çay kaşığı yenibahar 60 gr (1/2 su bardağı) badem kırığı (fırınlanmış) Önce fırınınızı orta sıcaklığa (200 C) getirip ısıtınız Pişmemiş hamur kasesini, fırın tepsisine yerleştiriniz Yarım erikleri kesilmiş kısımları alta gelecek biçimde hamur kasesinin üstüne döşeyip, tepsiyi Dir kenara bırakınız Küçük bir kasede, şeker, tarçın ve yenibaharı karıştırıp eriklerin üstüne serperek tepsiyi fırına sürünüz; 35-40 dakika, hamur gevrek ve nar gibi, erikler de yumuşak olana kadar pişiriniz Tepsiyi fırından alıp bademleri serperek hemen soğuduktan sonra servis ediniz Not: Bir Alman tatlısı olan bu erik tartı, meyve ile hamurun birlikte pişmesi bakımından öteki meyve tartlarından farklıdır Soğuk vanilyalı krema yada dondurma ile servis edilir
|
|
|
|