Elmalı Floransa Tatlısı Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Elmalı Floransa Tatlısı TarifiElmalı Floransa Tatlısı Tarifi Harcı: 1 kg elma 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı 125 gr (1/2 su bardağı) toz şeker 1 kahve kaşığı tarçın 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi 1/2 su bardağı elma suyu 1 kahve kaşığı hindistancevizi rendesi 1 kahve kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı tarçın 2 tatlı kaşığı toz şeker 3 çorba kaşığı pudra şekeri Hamuru: 180 gr (1+1/4 su bardağı) un 1 çay kaşığı tuz 125 gr (8 çorba kaşığı) margarin 3-4 çorba kaşığı su Elmaları soyup çekirdekli kısımlarını çıkarıp attıktan sonra dörde bölünüz Orta boy bir tavada 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı hafif ateşte eritiniz Elmaları ekleyip ara sıra karıştırarak, yumuşayıp renkleri hafif kahverengi olana kadar pişiriniz Tavayı ateşten alıp fazla yağını süzünüz Elmaların üstüne 125 gr (1/2 su bardağı) toz şekeri, tarçını ve limon kabuğu rendesini serpip iyice karıştırınız Elmaları 20 cm derinliğinde toprak yada cam bir kaba koyup bir kenara bırakınız Fırınınızı yüksek sıcaklığa (200°C) getirip ısıtınız Hamuru yapmak için bir kaseye unu eleyip tuzu ekleyiniz Margarini 2 eşit parçaya ayırıp bir parçasını una ekleyiniz Un ve yağı parmaklarınızla taze ekmek içi kıvamını alıncaya kadar yoğurunuz Bıçakla karıştırarak un-yağ karışımına su katıp, sıkıca bir hamur yapınız Hamuru unlanmış bir tezgaha koyunuz Ellerinizle bastırarak kare biçimi veriniz Sonra uzunlamasına dikdörtgen biçiminde açınız 30 gr (2 çorba kaşığı) margarini hamurun üçte ikisine küçük parçalar halinde koyup, hamuru bohça gibi katlayınız Kenarlarının, yapışması için merdane ile bastırınız Hamuru ters döndürüp uzunlamasına yeniden açınız 30 gr (2 çorba kaşığı) margarini içine koyup hamuru 3'e katlayınız Yeniden tersine döndürüp tekrar açınız Hamuru yağlı kağıda sarıp 10 dakika buzdolabında dinlendiriniz Hamuru buzdolabından alıp tekrar açınız Üçe katlayıp hemen yuvarlak bir biçim veriniz Sonra tart kalıbından biraz büyükçe açınız Merdaneye sararak kalıba koyunuz Kenarlardan taşan hamuru makasla kesip, çevresini parmaklarınızla bastırarak biçim veriniz Kenarlardan makasla kestiğiniz hamura gül biçimi verip bunu ayrı olarak pişiriniz Tartöleti 30 dakika, rengi altın sarısı olana kadar pişiriniz Tart pişerken baharatlı elma suyunu hazırlayınız Bunun için elma suyunu küçük bir tencereye koyunuz Hindistancevizi rendesini, limon suyunu ve 1 çay kaşığı tarçını koyup ağır ateşte ısıtınız Sonra 2 tatlı kaşığı toz şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırınız Elma suyunun tadına bakıp gerekirse biraz daha şeker koyunuz Tart pişince fırından alıp ortasına küçük bir delik delerek baharatlı elma suyunu dökünüz Deliğe ayrı pişirdiğiniz gülü yerleştiriniz Üstüne pudra şekeri serpip sıcak olarak servis ediniz
|
|
|
|