Şeftali Marmelati Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şeftali Marmelati TarifiŞEFTALI MARMELATI MALZEMELER 5 kg Şeftali 3 5 kg toz şeker HAZIRLANIŞI Şeftalileri yıkayın, çekirdeklerini çıkarıp dörde bölün Bir sıra şeker, bir sıra şeftali olacak şekilde tüm malzemeyi tencereye koyun ve bu şekilde on, oniki saat kadar bekletin Sonra tencereyi ateşe oturtun ve tahta bir kaşık yardımıyla şeftalileri haif ezerek karıştırarak bir süre pişirin Şeftaliler iyice ezidiklerinde tenceredekileri süzgeçten geçirip, süzülmüş ezmeyi yeniden tencereye boşaltın Suyunu çekip marmelat kıvamını buluncaya dek kaynatın Kıvamını bulduğunda tencereyi ateşten alıp, soğumaya terk edin Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yedede muhafaza edin
|
|
Şeftali Marmelati Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şeftali Marmelati TarifiŞEFTALİ MARMELÂTI Kullanılacak malzeme : 1 kilo şeftali ezmesi, 850 gram toz şekeri, 1 limonun suyu Yapımı : Olgun şeftaliler bol suda iyice yıkanır İkiye bölünerek çekirdekleri çıkarılır Çok olgun olan şeftaliler doğrudan doğruya süzgece konur ve ezme haline getirilir, (Biraz sert olanlarını bir kilo şeftaliyi yarım bardak suyla hafifçe kaynattıktan sonra süzgeçten geçirmeli) Ezme tartılır bir kiloya 850 gram şeker hesabiyle şekeri hazırlanır Sonra önce ezme bir kapla ateşe oturtulur İsınan ezmeye azar azar şekeri karıştırılır ve tahat kaşıkla karıştırılarak tatlı, marmelât koyuluğuna gelinceye kadar kaynatılır Marmelât, kıvamını bulunca limonun suyu dökülür ve bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten indirilecek tatlı, kuru ve temiz kavanozlara boşaltılır Kahvaltıda, tart ve turta yapımında' kullanılır Bu marmelâtı uzun süre saklamak İsteyenler ise marmelât konservesi bahsinde anlatılan işlemleri yaptıktan sonra soğuk kavanozları kuru ve serin bir yere kaldırırlar
|
|
|
|