Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı ) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı )HELVAYI HAKANI (Osmanlı) Kullanılacak malzeme: 1 kilo süzme bal, 1 litre su, 1 kilo nişasta, 150 gram badem içi, 1/2 kilo tuzsuz tereyağı, 200 gram pudra şekeri, 1 litre su Yapımı : 150 gram iç bademi bir süre ılık suda bıraktıktan sonra kabuklarını soymalı ve uzunlamasına ikiye ayırmalı Nişastayı 400 santilitre suyla iyice karıştırarak koyu bir ayran kıvamına getirmeli Süzme balı 600 santilitre suyla sulandırdıktan sonra orta ısılı ateşe koymalı (Tencerenin her tarafına aynı ölçüde ısının yayılabilmesi için tencereyle ocak arasına bir saç levha konulması yerinde olur Ayrıca, helva pişirilmesinde daha iyi sonuç alınabilmesi için 'helvahane' denilen geniş, yuvarlak ve yayvan bir tencerenin kullanılması daha doğru olur) Uzunlamasına ikiye bölünmüş bademleri bu bala katmalı ve bir tahta kaşıkla karıştırırken sulandırılmış nişastayı döküp bala yedirmeli Karışımı tahta kaşıkla karıştırarak pişirmeye devam etmeli Nişasta, sulandırılmış balla bademler birbiriyle iyice karışıp kaynaşarak koyu bir hamur kıvamını alınca ve bu hamur tencereye yapışmaya başlayınca üzerine 1/4 kilo tuzsuz tereyağını parçalara bölüp bu karışıma katmalı ve helvayı pişirmeye devam etmeli Hamur, tereyağını tamamen içip tekrar tencereye yapışmaya başlayınca, kalan 250 gram tereyağını da koyup pişirmeye devam etmeli Hamur, ilâve edilen bütün tereyağını iyice içmiş ve artık tahta kaşığa yapışmaz hale gelmişse, helva pişmiş demektir Tencereyi ateşten indirmeli ve helvayı, her kaşığa bir badem rastlamak üzere kaşık kaşık kalıplayıp düz bir kayık tabağa dizmeli, soğuduktan sonra üzerine pudra şekerini serperek servis yapmalı
|
|
Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı ) |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı )Helva-i Hakani Tarifi ( Osmanlı ) 1/2 kg sadeyağ 1/2 kg nişasta 3 kg şeker 112 kg un 1/2 kg pirinç unu 2 kg süt Bir tencerede sade yağ eritilir Yarım kilo un, yarım kilo nişasta ve yarım kilo pirinç unu birbirine karıştırıldıktan sonra alıştıra alıştıra, meyanesi gelinceye kadar yağla kaynaştırılır Üç kilo kestirilmiş şekerle, iki kilo süt kaynarken bu meyanenin üzerine dökülür Ağzı hemen kapatılır, 15 dakika sonra bir kepçenin tersi ile ezilir ve tabaklara alınarak servis yapılır Not: Bu tatlı Osmanlı saraylarında, özellikle kandil günleri pişirilen bir tatlıydı
|
|
Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı ) |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı )Helva-i Hakani Tarifi için Malzemeler : 1,5 su bardağı un 1,5 su bardağı nişasta 1,5 su bardağı pirinç unu 6 su bardağı toz şeker 300 gr tereyeğı 5 su bardağı süt Hazırlanışı: Unu, nişasta ve pirinç ununu tereyağ ile birlikte tencereye koyup sürekli karıştırarak rengi sararana dek pişiryoruz Ayrı bir tencerede süt ve şekeri kaynatıp kavurduğumuz unların üzerine döküyoruz Ocağı kapatıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette 15 dakika dinlendiriyoruz Ardından kapağı açıp helvayı kaşığın tersiyle ezerek servis tabağına alıyoruz Cevizle süsleyip servis yapıyoruz
|
|
Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı ) |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı )Helva-i Hakani Tarifi ( Osmanlı ) 4 kişilik Gerekli malzeme: Yarım kahve fincanı tereyağı 1 kahve fincanı margarin 10 kahve fincanı pirinç unu 4 çay bardağı süt 2 su bardağı şeker 50 gr iç badem Tereyağı ve margarini tencerede eritin Üzerine pirinç ununu ilave edip pembeleşinceye kadar tahta kaşıkla karıştırın Başka bir tencerede sütü kaynatın Şekeri ilave edip karıştırın ve pirinç ununun üzerine dökün 2 dakika karıştırıp ince kenarlı bir tepsiye boşaltın Üzerine iç bademleri yerleştirin Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesin ve servis yapın
|
|
Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı ) |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Helva-İ Hakani Tarifi ( Osmanlı )Helva-i Hakani Tarifi ( Osmanlı ) 300 gr süzme bal 1 su bardağı su 150 gr çekilmiş badem içi 2 çorba kaşığı nişasta 6 çorba kaşığı sıvıyağ 100 gr yeşil fıstık Bal, su, badem içi ve nişastayı derin bir tencereye alın Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin Koyulaşmaya başlayınca sıvıyağı ekleyin, 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin Karışımı mermer veya cam zemin üzerine döküp 5-6 mm kalınlığında açın Üzerine yeşil fıstık serpip rulo şeklinde sarın Parmak kalınlığında dilimleyip servis tabağına alın Soğuk olarak servis yapın
|
|
|
|