Marzipan Tarifi ( Şekerleme ) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Marzipan Tarifi ( Şekerleme )Marzipan Tarifi ( Şekerleme ) 500 gr (2 su bardağı) toz şeker 1/2 su bardağından biraz fazla su kahve kaşığmın ucuyla kabartma tozu 360 gr (2 su bardağı) badem (çekilmiş) 2 yumurtanın akı (hafifçe çırpılmış) 1 kahve kaşığı badem esansı 90 gr (3/4 su bardağı) pudra şekeri Şekeri ve suyu orta boy bir tencereye koyup, orta ateşte sürekli karıştırarak şekeri eritiniz Ateşi yükseltip şurubu kaynatınız Kabartma tozunu ekleyip şurubu, soğuk suya damlatıldığmda taneleri top halini alana kadar kaynatmaya devam ediniz Tencereyi ateşten alınız Şurubu, bir tahta kaşıkla 2-3 dakika çırpınız Çekilmiş bademleri ekleyip iyice karıştırınız Önce yumurta aklarını, sonra badem esansını katınız Pudra şekerini, sürekli çırparak ekleyiniz Marzipanı soğuk tezgaha döküp iki sofra bıçağıyla bir süre daha karıştırarak (Marzipan ılık ve elle işlenilebilir sertlikte olmalıdır) kullanınız Not: Bu marzipan tarifi, özellikle meyve şekerlemelerinin yapımında kullanılır (Meyveler biçimlendirilirken marzipan sertleşir ve meyveler kırılırsa, marzipanı yeniden ısıtıp, yumuşatmak gerekir
|
|
Marzipan Tarifi ( Şekerleme ) |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Marzipan Tarifi ( Şekerleme )100 ml su 500 gr tozşeker 50 gr glikoz 350 gr çekilmiş badem 2 adet yumurta sarısı pudraşekeri Su, şeker ve glikozu bir tencereye koyun Bir taşım kaynatarak üzerinde biriken köpüğü alın Karıştırarak şeker 115°C'ye ulaşıncaya kadar pişirip ateşten alın Çekilmiş bademleri tencereye katıp karıştırın Sürekli karıştırmaya devam ederek yumurta sarılarını ekleyin Bu harcı bir mermer tezgâha dökün, alabildiği kadar pudraşekeri ekleyip yoğurarak hamur haline getirin Elde ettiğiniz marzipan hamurunu bir streç film ile sarıp dilediğiniz zaman kullanın Not: Şekerin sıcaklığını, ölçü aygıtları satan dükkânlardan alabileceğiniz bir şeker termometresini kaynayan şekerli karışıma batırarak ölçümleyebilirsiniz
|
|
|
|