Kalburabastı Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiKalburabastı 2 su bardağı zeytinyağı 1 su bardağı süt karbonat 1 kahve fincanı sirke aldığı kadar un şerbeti için; ------------- 4 su bardağı şeker üzerini örtecek kadar su bir miktar limon suyu Önce şerbet hazırlanır, soğutulur Sirke ve karbonat bir kapta eritilir, hamur malzemesinin tümüne karıştırılır Ele yapışmayacak hamur yapılır Delikli kepçe üzerinde 1 ceviz büyüklüğündeki hamur bastırarak açılır, ortasına ceviz ve tarçın karışımı konur, poğaça gibi katlanır, delikli kepçenin şeklini almış tatlılar fırın tepsisine dizilir, orta hararetli fırında pembe renkli pişirilir Soğuk şerbet fırından çıkan sıcak tatlıa dökülür Afiyet Olsun |
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiKalburabastı Tarifi[*]hamur malzemeleri:
1 2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın ![]() hamurun hazırlanması: 1 1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin 2 hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avcunuzun ortası kadar açın hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin 3 kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin 180C'de 10-15 dakika pişirin sonra ısıyı 200C'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin üzerleri kızarınca fırından çıkarın sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün
|
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiYaa ama haksızlık bu rejimdeyim rejimde valla |
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiKalburabastı Tarifi 50 gr tereyağı veya margarin (eritilmiş) 1/3 bardak sıvı yağ 1 tatlı kaşığı karbonat 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 tatlı kaşığı tuz 1/2 bardak süt 4 bardak un Hamuru 1,5 bardak şeker 1 bardak su 1 tatlı kaşığı limon suyu Unu bir kaba koyup ortasını açın ve tereyağını veya sıvı yağı koyun, karbonatı, kabartma tozunu ve tuzu ekleyip elinizle veya mikserle karıştırmaya başlayın Yumuşak, güzel bir hamur olana kadar süt ekleyerek yoğurun Kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır Akşamdan dolaba koyup en azından 4-5 saat dinlendirin Soğutulmuş hamuru dolaptan alıp, golf topu veya biraz daha büyük hamur parçalarına ayırın Rendenizin küçük delikli tarafını kullanıp her topu bastırıp açın ve içi kısmen boş daha büyücek bir hamur topu elde edin Üst kısmında rendenin delik izleri kalacaktır Yağlı kağıt üzerine koyarak 350 derecelik fırında 35 dakika veya üstü kızarana kadar pişirin Şurubu: Daha önceden 1,5 bardak şekeri 1 bardak su ile, 1 tatlı kaşığı limon suyu koyarak 25 dakika kaynatın Soğutup, henüz çok sıcak olan pişmiş kurabiyeleri içine atın 10 dakika kadar sonra çıkarıp, fırında sıcak tuttuğunuz diğerlerini şuruba atın Topların hepsi şurupta biraz kalınca servis tabağına alın ve şurubun hepsini üstlerine dökün Not: Bu zengin bir tatlıdır ve tadı sadece tereyağından gelir o yüzden lütfen tereyağ kullanıp başka alternatif kullanmayın ![]() |
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiKalburabastı Tarifi Malzemeler: 2 yumurta 2 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı yoğurt 1 paket kabartma tozu biraz tuz alabildiği kadar un Şerbet için: 4 5 su bardağı şeker 4 su bardağı su 1/2 limon suyu Yapılışı: Hamur yoğrulur Ceviz büyüklüğünde koparılıp rendeden yuvarlanır yağsız tepsiye sıralanır 200°de pembeleşinceye kadar kızartılır Soğuyunca üzerine sıcak olarak hazırlanmış şerbet dökülür Üzeri bir başka tepsiyle kapatılır
|
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#6 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiKalburabastı tarifi Malzemeler 1 1/4 su bardağı Su 3 çorba kaşığı Ceviz (dövülmemiş) 1 su bardağı Şeker 1 çay bardağı + 1 çorba kaşığı Sıvı yağ 1/3 su bardağı Maden suyu 2 tatlı kaşığı Limon suyu 1 3/4 su bardağı Un Yapılış Tarifi Şekeri ve suyu tencereye koyun, 10 dakika kaynatın Limon suyunu ekleyin, 1-2 taşım daha kaynatıp ocaktan alın, soğumaya bırakın Unu geniş bir kaba eleyin Ortasını açıp maden suyunu koyun Çevresine sıvı yağ gezdirin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın 1-2 dakika yoğurun, 12 beze yapın Her bezeyi kalbur veya rende üzerine koyun, baş parmak hariç diğer parmaklarla üzerine bastırıp geri çekerek hamuru yassılaştırırken, rende veya kalburun hamuru şekillendirmesini sağlayın Ortasına 1 çay kaşığı ceviz içi koyun, rulo yapıp kapatın Tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağlayın Hamurları dizin Önceden ısıtılmış orta üstü sıcaklıktaki fırında, pembeleşinceye değin yaklaşık 35 dakika pişirin Fırından çıkınca, üzerine soğuk şurubu dökün Soğuk servis yapın
|
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#7 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiKalburabastı Tarifi Malzemeler 1 çay bardağı erimiş margarin 1 çay bardağı sıvı yağ 1 çay bardağı maden suyu 1 paket kabartma tozu 3,5 su bardağı un 100 gr ceviz içi Şerbeti için: 3 su bardağı su 2,5 su bardağı şeker 1/2 tatlı kaşığı limon suyu Hamur yoğuracağımız kaba eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, maden suyunu, kabartma tozunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım Unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlak şekiller verelim Hamurları, rendenin iri tarafı üzerine bastırarak hafifçe yayvanlaştıralım Orta kısımlarına iri dövülmüş ceviz koyup hamuru, iki kenarını üste doğru çevirip kapatalım ve hafifçe margarinle yağlanmış tepsiye dizerek 190° ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim Fırından alır almaz üzerlerine, önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım Not: Arzuya göre hamuru merdane ile yarım santim kalınlıkta inceltip su bardağı ile yuvarlak parçalar kesin Rendenin üzerinde bastırıp iç kısmına ceviz koyarak yuvarlayıp rulo şekline getirip bu şekilde pişirin soğuk şerbeti üzerine gezdirin
|
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#8 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiKalburabastı Tarifi 3 su bardağı un 1 fincan irmik 1 paket margarin 1,5 paket kabartma tozu 1 su bardağı pudra şekeri 3 adet yumurta 1 fincan iç ceviz Şurubu için: 4 bardak su 6 su bardağı şeker 2-3 damla limon suyu Derince bir kaba un, irmik, margarin, kabartma tozu, pudra şekeri, yumurta ve dövülmüş ceviz konularak yoğrulur Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak kalburun üzerine bastırılır ve tepsiye dizilir Daha sonra önceden 200 derece ısıtılmış fırına sürülerek 30 dakika kadar pişirilir Önceden kaynatılan şurup sıcak olarak tatlının üzerine dökülür Şurubunu çektikten sonra 20-25 dakika dinlendirilir ve servise sunulur
|
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#9 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiHamur İçin: 3 Su Bardağı Un 1 Su Bardağı Sıvı Yağ 1/2 Su Bardağı Süt 2 Yemek Kaşığı İrmik 1 Yemek Kaşığı Şeker 1 Pk Hamur Kabartma Tozu 1 Pk Vanilin 1 Su Bardağı Ceviz İçi 1 Ç Kaşığı tuz Şerbet İçin: 2 Su Bardağı Şeker 1 5 Bardak Su 1 T Kaşığı Limon Suyu Derin bir kaba un, irmik, şeker, kabartma tozu, vanilin ve tuz konularak iyice karıştırılır Daha sonra ortası açılarak yağ, ve süt ilave edilerek hamur haline getirilir Bu hamura sonradan hiçbir şey karıştırmamanızı tavsiye ederim Ölçülere sadık kalmanız önemli! Yaptığımız hamurdan minik parçalar kopararak mümkünse kalbur üzerinde, (değilse tel süzgeç üzerinde yapabilirsiniz ancak kevgir kullanmayın!) minik daire şeklinde ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde açın, bir kenarına bir tatlı kaşığı ince dövülmüş cevizi koyun ve hafifçe hamurun uçundan kaldırarak rulo şeklinde sarın ve yağlı kağıt serilmiş tepsinize dizin, hamur bitene kadar aynı şekilde devam edin 175 derece önceden ısıtılmış fırında 25-35 dk pişirin
|
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#10 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiKalburabastı Tarifi Malzemeler Hamur için; 1 pk margarin oda ısısında,Aldığı kadar un, 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 bütün yumurta, 1 pk kabartma tozu,1 pk vanilya, İç harcı için;250 gr ceviziçi yada badem (dövülmüş),Bir fiske tuz, Şerbet için; 650 gr toz şeker,650-700 ml su,2 yemek kaşığı limon suyu, Üzeri için dövülmüş antep fıstığı, ![]() Yapılışı Öncelikle şerbeti hazır edelim su ve şekeri kaynatarak şurup elde edelim limon suyunu katıp 3-5 dk daha kaynatıp ocaktan alalım Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğuralım Küçük parçalar koparıp içine cevizli harç koyup kevgire bastırıp kapatalım Kat yerleri alta gelece şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizip orta hararette üzerleri kızarıncaya kadar pişirip üzerine şerbetini gezdirelim Şerbeti çekip soğuyunca üzerine dövülmüş fıstık serpip servis edelim
|
|
Kalburabastı Tarifi |
|
|
#11 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalburabastı TarifiKalburabastı Tarifi 1 5 çay bardağı süt 2 çay bardağı sıvı yağ 1 çay kaşığı karbonat Aldığı kadar un 1 çay bardağı ceviz 1 adet yumurtanın sarısı Şurubu için: 2 su bardağı toz şeker 2 su bardağı su 1/2 limon Sütü, yağı ve karbonatı, yumuşak bir hamur olana dek un ekleyerek yoğurun Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp rende üzerinde yassılaştırın Ortasına bir parça ceviz koyup rendenin üzerinde yuvarlayın Yağlanmış tepsiye kapatılan kısımları alta gelecek şekilde dizin Üzerlerine yumurta sarısı sürün 180 derece fırında pişirin Şurup için; şeker ve suyu kaynatın Limon suyu ekleyip koyu şerbet kıvamına gelince ateşten alın Pişen hamurların üzerine sıcak şurubu dökün
|
|
|
|