Kelle Tatlısı Kesme Kadayıf Tarifi |
10-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kelle Tatlısı Kesme Kadayıf TarifiKelle Tatlısı Kesme Kadayıf Tarifi Malzemeler Kadayıf hamuru için; • 2 su bardağı un • 1 adet yumurta • 1/2 su bardağı su * 1/2 çay kaşığı tuz • 250 gr tereyağı (veya bitkisel margarin) İçi için; •2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi Hamuru açmak için; • 1 su bardağı buğday nişastası Şurup için; • 3 su bardağı toz şeker • 3 su bardağı su Hazırlanışı: 1 Hamur için derin bir kabın içine un ve tuzu koyun İçine yumurtayı kırıp suyu ekledikten sonra yoğurmaya başlayın Kulakmemesinden daha sert olan ama ele yapışmayan kıvamdaki hamuru hafif unlanmış tezgâhın üzerine alarak 4-5 dakika sıkıca yoğurun Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 30 dakika bekletin 2 Bu arada şurup için su ve şekeri orta boy bir tencereye koyup, kısık ateşin üzerinde ara sıra karıştırarak kaynatın Kaynayan şurubu 5 dakika daha, hafif koyulaşıncaya kadar kaynatıp ocaktan alın Ilınmaya bırakın 3 Dinlenen hamuru kabukla ceviz büyüklüğünde parçalara bezelere ayırın 4 Tezgâhın üzerine nişasta serpiştirip bezeleri açabildiğiniz kadar ince yufkalar halinde açın Sonra da sofra bezleri üzerine alıp 2-3 saat hafifçe kurutunKuruyan yufkaları 2 santim kalınlığındaki uzun şeritler halindekesin Sonra da 2 ya da 3 şeridi üstüste koyup keskin bir bıçakla incecik(tel kadayıf şeklinde!) keserek yinesofra bezi üzerine yayın ve en az 1gece kurutunSon olarak, 35-40 cm çapındaki fırıntepsisinin altına 3 su bardağı dolusukuru hamur serin Üzerine ceviz serpiştirin Tekrar 3 bardak dolusu hamur yerleştirin En üste eritip kızdırdığınız ama sonra da biraz ılıttığınız yağı gezdirin Fırını 180 dereceye ve alt üst konuma ayarlayıp 5 dakika önceden ısıtın Sıcak fırında, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın Sıcakken üzerine ılık haldeki şerbeti gezdirin Soğuyunca servise sunun |
|