![]() |
Bağdat Sütlacı Tarifi ( Videolu ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bağdat Sütlacı Tarifi ( Videolu )Bağdat Sütlacı Tarifi ( Videolu ) Osmanlı'ya ait geleneksel bir tarif paylaşacağız "Bağdat Sütlacı" ama isterseniz önce malzeme listesine bir göz atalım 1 litre süt 1,5 su bardağı pirinç 3 parça damla sakızı ve 1 su bardağı su şerbet için; 2,5 su bardağı toz şeker 1,5 su bardağı su ve yarım limon malzeme listesinden sonra Bağdat sütlacının ![]() ![]() ![]() çok da zor olmayan yapımına geçebiliriz öncelikle ocağın yanına gidelim tencereyi ateşe yerleştirdik, yıkadığımız süzdüğümüz pirinci bırarakıyoruz üzerine sütü ilave ediyoruz pirinçler tamamen şeklini kaybedip ![]() ![]() ![]() lapamsı bir ifade kazanana kadar ![]() ![]() ![]() kısık ateşte zaman zaman karıştırarak pişiriyoruz süt kaynamaya başladı, pirinç de şişmeye başladı ara sıra karıştırarak pirincin tamamen su çekmesini sağlayacağız pirincin su çekme özelliğine göre biraz sıcak su ilave edebiliriz hiç ilave etmesek de olur, ama lapa olması önemli pirinçler şeklini kaybetti son olarak ![]() ![]() ![]() dövdüğümüz damla sakızını ilave ediyoruz şöyle bir kaç tur çeviriyoruz ve ateşi kapatıyoruz artık sütlacımızı sıcakken ![]() ![]() ![]() kaselerin dibinde 2 parmak olacak şekilde pay edebiliriz sütlacı kaselere bölüştürdk soğurken şerbetimizi hazırlayabiliriz şekeri tencereye bırakıyoruz üzerine suyu ilave ediyoruz farkındaysanız kıvamlı bir şurup olacak şöyle bir 15-20 dakika kaynayacak, sonra limonu ekleyeceğiz evet kaynama noktasına geldikten sonra 10-15 dakika daha kaynattık ![]() ![]() ![]() koyu kıvam alması için, son olarak yarım limonun suyunu ilave ediyoruz 5 dakika daha kaynatıyoruz artık ateşi kapatıyoruz sıcak olarak sütlacın üzerine dökeceğiz sütlacımız hazır, şerbetimiz de kaynadı artık iki malzemeyi birleştirebiliriz dediğimiz gibi soğuk sütlacın üzerine, sıcak şerbeti paylaştırıyoruz şunu da belirtelim; şerbet çekilmeyecek, üzerinde bir tabaka olarak kalacak şimdi Bağdat sütlacımızı buzdolabına yerleştireceğiz tamamen soğuduktan sonra ikram edebiliriz bu bölümümüzde geleneksel bir tat yaşatmaya çalıştık "Bağdat Sütlacı" denerseniz mutlaka beğeneceğinize inanıyorum şimdiden Afiyet Olsun! |
![]() |
![]() |
|