Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
görevleri, molekülü, şaperon

Şaperon Molekülü Ve Görevleri

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şaperon Molekülü Ve Görevleri

Hücrelerimizin temel yapı birimleri proteinlerdir Proteinler ribozom da kompleks bir yapıda üretilmektedir Bu üretilen proteinlerin çalışabilmesi için proteinlerin doğru vakitte ve olması gereken yerde katlanmaları gerekmektedir İşte bu noktada hayati öneme sahip olan Şaperon molekülü devreye girmektedirler

Şaperon proteinlere şekil vermektedir Proteinlerin görevlerini yerine getirebilmesi için üç boyutlu şekle sahip olması gerekmektedir Bu aşamada bir heykeltraş gibi çalışan şaperon hayati öneme sahiptir

Şaperonların hücre içindeki görevlerini sayacak olursak;

1- Ribozomda üretilen proteinlerin zamansız kıvrılmalarına engel olmaktadırlar Proterinler doğru yer ve zamanda şaperon sayesinde katlanırlar
2-Hücrede yanlış şekilde katlanmış proteinler vardır Şaperon bu yanlış katlanmış olan proteinleri görerek onları düzeltir
3-Bazı onarılması ya da düzeltilmesi mümkün olmayan proteinleri parçalar ve ortamdan atar Bu şekilde hücrenin zarar görmesini engeller

Hücrelerimizde tüm yapı taşlarının eksiksiz ve doğru bir şekilde çalıştığını ancak şaperonların eksik ya hatalı çalıştığını düşünecek olursak, bu sistemin durma noktasına geldiğini görürüzBöylede hücredeki var olan canlı durum hücrenin ölmesiyle son bulmaktadır

Sonuç olarak hücredeki her bir molekülün belli görevleri vardır Bu görevlerdeki en ufak bir aksama bile hücredeki canlılık durumunun ölüme dönüşmesine yol açabilmektedir Birçoğumuzun adını ilk kez duyduğu bu hayati molekül gibi hücrede birçok molekül bulunmaktadır Çünkü vücudumuzda yaklaşık otuz bin farklı protein bulunmaktadır Bu proteinlerin sadece %2 sinin görevi tam anlamıyla öğrenilebilmiştir Bu da gösteriyor ki; canlılık için hücrede her şeyin eksiksiz, hazır ve mükemmel olması gerekmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com