![]() |
Ürün Seçki Dosyası-Ürün Seçki Dosyası Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ürün Seçki Dosyası-Ürün Seçki Dosyası Nedir?Ürün Seçki Dosyası Nedir? Öğrencinin, bir ya da birkaç alandaki çalışmalarını, harcadığı çabayı, geçirdiği evreleri ve başarılarını yansıttığı koleksiyonudur ![]() ![]() Ürün Seçki Dosyası Kullanmamızın Nedenleri · Eğitimle Ölçme Arasında Kopukluk Olmasını Önler · Tasarımı Oldukça Kolaydır · Yeni Öğretme Becerilerinin Gelişmesini Destekler ![]() · Doğrudan Gözlenebilir ![]() · Destekler · Tüm Öğretilenlerin Belgelerini İçerir · Öğretmen, Öğrenci ve Aile Arasındaki İletişimi Artırır · Gelişimsel Bir Bakış Açısı Sağlar · Öğrencinin Çaba Göstermeye Değer Öğrenme Çıktılarını Destekler · Hedefleri aydınlatır, öğrencinin yeteneklerinin profilini verir ![]() · Öğrencinin gelişme için gösterdiği çabayı yansıtır ![]() · Çeşitli beceri alanlarını kapsar · Öğrencinin kendi öğrenmesinin farkında olmasını sağlar · Farklı niteliklere sahip öğrencilerden oluşan bir sınıfta, bireyselliğin yitip gitmesini önler ![]() · Etkin ve bağımsız öğrenciler geliştirir · Öğrenciler ürün seçki dosyası seçeneklerini belirlemeli ve kanıtlamalı, öğrenme hedeflerini saptamalıdır ![]() · Öğrenme ve başarı için gerekli güdülenmeyi sağlayabilir ![]() · Güdülenme sonunda öğrencilere, başarılarını kanıtlama gücü ve yetkisi verir ![]() · Öğretmen ve öğrenci iletişiminin gelişmesine fırsat verir · Öğretmene, her öğrencisini tanıma fırsatı verir ![]() ![]() ÜRÜN SEÇKİ DOSYALARININ SINIRLILIKLARI · Ürün seçki dosyasında yer alan işleri kimin yaptığı sorunu · Dürüstlük sorunu: Amerika’da yapılan bir araştırmada, öğrencilerin % 78’i kopya çektiklerini, ve % 93’ ü hiç yakalanmadıklarını söylemişlerdir ![]() ![]() ![]() · Öğrencilerin kayıtlarını saklayacak yer sorunu ![]() · Nesnellik sorunu: Eğer iki farklı uygulamacı test skorlarını değerlendirdikten sonra aynı sonuçlara ulaşıyorlarsa nesnellikten söz edilebilir ![]() · Güvenirlik: Güvenirlik, nesnel puanlama, puanlanan madde sayısı, sonuçların geçerliği, maddeler arasındaki ilişkiler gibi pek çok değişkene bağlı bir kavramdır ![]() · Alınan notlar ürün seçki dosyasını değerlendirene göre değişebilir ![]() Ürün seçki dosyası dört ana bölümden oluşur ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Örneğin; o Bundan ne öğrendim? o Neyi iyi yaptım? o Niçin bu maddeyi seçtim? o Bu maddede neyi geliştirmek istedim o Yeterliğim hakkında ne hissediyorum o Problemli olduğum alanlar nelerdi? Giriş-Kayıt formları : Öğrencinin alması zorunlu maddeler ![]() ![]() ![]() Ürün seçki dosyaların içeriğinde neler yer alabilir? · Ev ödevleri · Öğretmen yapımı küçük sınavlar ve testler · Çiftli değerlendirme · Grup çalışmaları (El işleri ve resimler) · Öğrenme raporları · Problem çözme raporları · Öğrenci günlükleri · Toplumsal projeler · Yazılı çalışmalar · Süreci gösteren ham yazılı çalışmalar · Grafik düzenleyicileri · Konferans için sorular · Düşünceleri sorgulama · Konuşma kasetleri, okuma, şarkı söyleme, soru sorma teknikleri · Diğer öğrencilerle mülakat · Gözlem kayıt listeleri · Bilişsel etkinlikler · Öz değerlendirmeler · Ürün seçki dosyasının içeriği hakkında öğretmen ve veliye yazılan · mektuplar · Gelecek için belirlenen hedefler · Serbest derleme ( herhangi bir ölçüt yok) · Söyleşiler ya da oyunlardaki performansı yansıtan resimler · Bireysel projeler ya da grup projelerinin resimleri · Tartışma raporları · Bilgisayar programları · Laboratuar deneyleri |
![]() |
![]() |
|