Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çeşitleri, görevleri, izolatör, izolatörlerin

İzolatörlerin Görevleri Ve İzolatör Çeşitleri

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İzolatörlerin Görevleri Ve İzolatör Çeşitleri

izolatörlerin Görevleri:

1Elektriksel bakımdan iletkenleri topraktan ayırmak

2iletken ağırlığı ile iletkenlere gelen ek yükleri karşılamak

izolatörlerin Yapısı:

Cam veya porselenden yapılırlar Cam izolatörün elektriki dayanımı porselene göre daha fazladır
izolatör çeşitleri:

1Mesnet tipi: Hava hattı iletkenlerinin üstüne tutturulduğu, bir veya çok parçalı izolatörlerdir

2Zincir tipi : özellikle orta ve yüksek gerilim kullanılır Birbirine eklenebilen birçok parçadan oluşur

Zincir ve mesnet izolatörlerin karşılaştırılması:

aZincirizolatörde kırılan, çatlayan veya bozulan eleman yenisi ile kolaycadeğiştirilir Oysa mesnet izolatör komple değiştirilmelidir

bYüksek gerilimde kullanılacak mesnet izolatörler çok ağır ve kullanışsızdır

cHat gerilimi yükseldikçe zincir izolatöre yeni elemanlar eklenebilir

dZincir izolatör hattın esnekliğine yardım eder Mesnet izolatörde hat kopması daha fazla olur
izolatörlerin direklere bağlanması:

Havaihatlarda izolatörler traverslere, özel olarak yapılmış A-B-C-D diyeadlandırılan izolatör demirleri yardımıyla bağlanırlarBu demirler St37 adıyla bilinen çelikten yapılırlar izolatör demirleri genellikleYG de çimento harcı ile izolatörlere tutturulurlar Alçak gerilimdealçı kullanılabilir

izolatörlerin seçilmesinde dikkat edilecek hususlar:

1işletme gerilimi

2Hangi amaçla kullanılacağı

3Kullanma açısı

4iletken kesiti ve cinsi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com