Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atmosferin, yapısı

Atmosferin Yapısı

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Atmosferin Yapısı

Atmosferin Yapısı
Atmosfer, kendini ısı farklılıklarıyla gösteren çeşitli bölümlere ayrılır Bunların en altta, yeryüzüne en yakın olanına troposfer denir Troposferin bir sonraki katman olan stratosfere kadar yüksekliği kutuplarda 7-8 km’yi, Ekvator’da ise 16-17 km’yi bulur En önemli özelliği yüksek ölçüde su buharı içermesi ve içinde havanın yatay olduğu kadar düşey hareketler de yapmasıdır Yükseğe çıkıldıkça ısı da düşer; bu düşüş stratosfere kadar sürer Bu katmandaki ısı Ekvator’da –80 dereceyken kutuplarda –55 derece dolayındadır

Atmosfer tüm hava dolaşımı, bulutlar ve fırtınalar, kısacası meteorolojik olayların hepsi troposferde, yani en çok 8-13 km’ler arasında olur

Troposferden sonra stratosfer gelir O da ortalama 11-50 km’ler arasında yer alır Sıcaklık troposfer ile stratosfer arasındaki bölgede –55 ile –80 derece arasında değişirken, stratosferin üst bölümlerinde +50 dereceye kadar çıkar Bunun nedeni morötesi ışınların bu bölgede emilmesidir Ozon katmanının oluşması da zaten bu sürecin bir sonucudur Yeryüzünde yaşam için gerekli olan ozon, stratosferin bu üst katmanlarında üretilir Stratosferde gözlenen ısı değişmelerinin ise mevsimlere bağlı olduğu belirlenmiştir

Stratosferden sonraki bölüme mezosfer adı verilir, o da 80 km yükseğe kadar çıkar Mezosferde ısı yeniden –80 ile –130 dereceye kadar düşer 80 km’den 1000 km’ye kadar olan bölüme iyonosfer adı verilir Burada ısı gene belirgin bir biçimde artar Gündüz ya da gece olmasına göre 600 km yükseklikte 1000 ile 2500 derece sıcaklıklar vardır Adından da anlaşıldığı gibi, atmosferdeki gazlar bu katmanda düzenli bir iyonlaşma süreci içindedir; iyonlaşma daha yüksek bölgelerde daha da yoğunlaşır

Ekzosfer ise atmosferin son katmanını oluşturur Burada artık belirgin bir sınır olmadan boşluğa geçiş vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com