Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cyclone, fırtına, ları, siklon

Siklon, (Cyclone) Fırtına Ları

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Siklon, (Cyclone) Fırtına Ları

Radar resimi: Kuzey Yarım Kürede bir tropik siklon

Catarina siklonu, 26 Mart 2004

Siklon

Siklon, (Cyclone) atmosferde bir alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgârların oluşturduğu şiddetli fırtınadır Siklonlar güney yarıkürede saat yönünde, kuzey yarıkürede aksi istikamette dönerler

Sapatik siklonlar ve ekstratropik siklonlar olmak üzere iki tür siklon vardır Bu siklonlar bir alçak basınç merkezi etrafında saate ters yönde hareket eden rüzgarlara sahiptir Birbirlerinden bazı farkları vardır

Sapatik Siklonlar

Tropik siklonlar okyanuslar üzerinde oluşur Fırtına merkezi çevre havasından daha sıcaktır Cepheleri yoktur En kuvvetli rüzgarlar yeryüzü yakınındadır Tropik siklonlar daha çok yaz mevsimlerinde etkilidir

Ekstratropik Siklonlar

Tropikler dışında oluşurlar Fırtınanın merkezi çevre havasından daha soğuktur Cepheleri vardır En kuvvetli rüzgarları daha üst atmosferdedir Ekstratropik siklonlar özellikle kış mevsimi boyunca etkilidir

Kısaca birbirlerinden oluşum yerleri, güçleri ve etki süreleri farklıdır Burada rüzgarlar alçak merkez etrafında saat yönünün tersinde eserler Böylece sıcak hava yükselir Yükselen hava ortamın nem oranı durumuna göre her 100 m yükseklikte 06-10 derece arasında soğur Havanın soğumasıyla içindeki buhar yoğunlaşmaya başlar ve böylece bulut oluşumlarına yol açarken açığa çıkan gizli ısı bulutun gelişmesini sağlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com