|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
coğrafi, ekonomisini, etkileyen, etmenler, türkiye’nin |
![]() |
Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi Etmenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi EtmenlerTürkiye’de Ekonomi Bir bölgede ekonomi, doğal ortamın etkileri altında doğmuş ve gelişmiştir ![]() ![]() Coğrafi Konum Türkiye enlemine bağlı olarak ılıman kuşakta yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yer şekilleri Türkiye’nin ortalama yüksekliğinin fazla olması, yüzölçümünüm % 60’ını 750 m’nin üstündeki toprakların oluşturması, dağlık bir ülke olması nedeniyle, ekonomik faaliyetler genellikle olumsuz etkilenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() İklim Ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanan Türkiye’de iklim koşullarının önemi fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nüfus ve Yerleşme Genç nüfus oranı fazla olan Türkiye’de hızlı kentleşmeye bağlı olarak kırsal nüfus oranı azalmakta, tarım topraklarının miras yoluyla parçalanıp küçülmesi, makineli tarımın yaygınlaşması ve ileri tarım tekniklerinin uygulanmaya başlaması nedeniyle, artan nüfusun gereksinimini karşılayacak ölçüde tarımda verim artışları olmuştur ![]() ![]() Türkiye’de Tarım Türkiye’de Tarımı Etkileyen Etmenler Dağlık ve engebeli arazi yapısı tarım topraklarının dağınık ve küçük olmasına yol açmıştır ![]() ![]() ![]() Türkiye’de tarımı etkileyen etmenler şunlardır : Toprak Bakımı ve Islahı Toprağın sürülmesi, havalandırılması, taşlarından ayıklanması, bataklıkların kurutulması, yabancı otların ayıklanması çalışmalarıdır ![]() Sulama Tarım yapabilmek için toprağın nemli olması gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme Topraktaki mineral dengesini korumak, toprağı verimli hale getirmek için gübreleme yapılır ![]() ![]() Tohum Islahı Yüksek verimli tohum kullanmak, tarımsal verimi arttırır ![]() Makineleşme Tarımsal faaliyetlerin kısa sürede tamamlanması toprağın daha iyi işlenmesini sağlar ![]() Pazarlama Tarım üreticisinin ürününü değerlendirmek, zarar etmesini önlemek için devlet bazı ürünlere taban fiyatı vererek destekleme alımları yapar ![]() ![]() Tarımsal Kuruluşlar Zirai araştırma enstitüleri, devlet üretme çiftlikleri, Ziraat Bankası, TMO, Türkiye Ziraat Odaları Türkiye’nin çeşitli bölgelerinin tarımsal yapısını ve özelliklerini incelemek, üretici ve tüketiciyi korumak, çiftçiye kredi, fidan sağlamak gibi amaçlarla kurulan kuruluşlardır ![]() Türkiye’de Toprakların Kullanımı Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı şöyledir: Ekili dili alan : 174 ![]() ![]() Nadas arazisi : 36 ![]() ![]() Orman : 192 ![]() ![]() Ürün vermeyen : 113 ![]() ![]() Çayır-mera : 123 ![]() ![]() Kullanılmayan alanı : 662 ![]() ![]() Ekili – Dikili Alanların Kullanımı Ekili – dikili alanların kullanım amacına göre dağılışı şöyledir : Ekili – Dikili Alanların Coğrafi Dağılımı Ekili alan (Tarla) 145 ![]() ![]() Dikili Alan (Meyveli ağaç) 23 ![]() ![]() Sebze-çiçek bahçesi (Sera dahil) 5 ![]() ![]() Ekili – Dikili Alanların Ürünlere Göre Dağılımı Tahıllar % 74 Endüstri bitkileri % 11 Baklagiller % 8 Sebzeler % 5 Yumruklu bitkiler % 2 Türkiye’deki Tarım Bölgeleri Kıyı ve Yakınındaki Tarım Bölgeleri Kıyı bölgelerinde iklime bağlı olarak birbirinden farklı üç tarım bölgesi görülür: Karadeniz Kıyıları : Kış ılıklığına ve bol neme gereksinim duyan çay, fındık, mısır ile tütün, sebze, meyve, keten, kenevir, ayrıca Doğu Karadeniz kıyılarında turunçgil yetişir ![]() Akdeniz ve Kıyı Ege : Akdeniz iklimine uyumlu olan, turunçgiller, zeytin, incir, susam, pamuk, pirinç, turfanda sebzeler, muz, çekirdeksiz üzüm, tütün gibi ürünler yetiştirilir ![]() Marmara : Geçiş iklimi koşullarına bağlı olarak ürün çeşitliliği en fazla olan bölgedir ![]() ![]() İç Tarım Bölgeleri : Yükselti ve denize göre konuma bağlı olarak çeşitlilik gösteren tarım bölgeleridir ![]() Karadeniz Ardı : İç Anadolu ile kıyı arasında geçiş özelliği gösterir ![]() ![]() ![]() İç Anadolu ve Çevresi : Bozkırların geniş yer kaplaması nedeniyle koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvancılık yaygındır ![]() ![]() Erzurum – Kars Bölümü : Yazların kısa ve serin geçmesi tarımsal faaliyetleri sınırlamıştır ![]() ![]() ![]() Doğu Anadolu ve Dağlık Yerler : Tarım alanlarının sınırlı olduğu bu yerlerde hayvancılık ön plana çıkar ![]() ![]() ![]() Tarımın Türkiye Ekonomisindeki Yeri * Nüfusun büyük bir bölümü tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlar ![]() ![]() ![]() * Türkiye’deki endüstri tesislerinin büyük bölümü tarımsal maddeleri hammadde olarak kullanır ![]() ![]() * İhracatımızda fındık, turunçgiller, tahıllar, meyve ve sebzeler, pamuk, tütün, yağ bitkileri, zeytin ve çay gibi tarım ürünleri önemli yer tutar ![]() Türkiye’de Tarım Ürünleri Tahıllar Buğday Yetişme Koşulları : 300 – 400 mm yağış ve bol güneş ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : İklimdeki kararsızlığa bağlı olarak, üretimde yıllara göre dalgalanmalar görülür ![]() ![]() ![]() ![]() Arpa Yetişme Koşulları : Yetişme ve olgunlaşma süresi buğdaya göre daha kısadır ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : Yıllık 7 milyon ton olan üretimin % 39’unu İç Anadolu sağlar ![]() ![]() ![]() Mısır Yetişme Koşulları : Bol suya gereksinim duyması ve çapalama gerektirmesi ile diğer tahıllardan ayrılır ![]() ![]() ![]() Üretim : Yıllık 2 milyon ton olan üretimin yarıdan fazlasını Karadeniz sağlar ![]() ![]() Çeltik Yetişme Koşulları : Su dolu tavalarda (çeltiklik) ekimi yapılan, bol suya gereksinim duyan bir tahıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : Üretim miktarı 125 bin tondur ![]() ![]() ![]() Sebzeler Baklagiller Mercimek : Yaz kuraklığına en dayanıklı baklagildir ![]() ![]() Fasulye : Ekim alanı en geniş ve dağınık olan, hemen hemen tüm bölgelerimizde tarımı yapılan bir üründür ![]() ![]() Nohut : En fazla İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen bir üründür ![]() ![]() Diğer Baklagiller : Bakla, bezelye, böğrülce, fiğ, burçak gibi baklagillerin tarımı tüm bölgelerimizde yapılmaktadır ![]() ![]() Yumrulu Sebzeler Patates : Ülkemizde tarımı hızlı gelişen bir sebzedir ![]() ![]() ![]() ![]() Soğan ve Sarımsak : Güney Marmara, Ege ve Orta Karadeniz bölümü ile Akdeniz kıyı ovalarında yaygın tarımı yapılan ürünlerdir ![]() ![]() ![]() Sera Sebzeciliği : Mevsim dışı sebze yetiştirme etkinliğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de Sebzecilik Türkiye’de iklimin çeşitlilik göstermesi sebze çeşitliliğine neden olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveler Fındık Yetişme Koşulları : Humuslu toprak, nemli iklim ve kış ılıklığı ister ![]() ![]() ![]() Üretim : Türkiye fındık üretiminin % 100’ünü Karadeniz Bölgesi karşılar ![]() ![]() Üzüm Yetişme Koşulları : Anadolu’da bağcılık çok eskilere dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : Ege Bölgesi çekirdeksiz üzüm üretiminde ilk sırada yer almaktadır ![]() ![]() ![]() UYARI : Türkiye, üzüm üretiminde ve dış satımında dünya birincisidir ![]() İncir : Türkiye’nin tüm kıyı şeridinde ve iç bölgelerin alçak vadilerinde incir tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turunçgiller (Narenciye) : Portakal, mandalina, greyfurt, turunç ve limon bitkilerine genel olarak turunçgil denir ![]() ![]() ![]() ![]() UYARI : Rize ve çevresinde kışların ılık geçmesi turunçgil tarımına olanak sağlamıştır ![]() Diğer Meyveler : Muz : Türkiye’de don olayının görülmediği ve kış sıcaklık ortalamalarının 10° - 12° olduğu dar bir alanda tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() Kayısı : Anadolu’nun karsal iklim bölgelerinde, alçak yörelerde tarımı yapılır ![]() ![]() Şeftali : Sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde tarımı yapılır ![]() ![]() Elma : Türkiye genelinde alçak yörelerle, kıyılara yakın bölgelerde tarımı yaygındır ![]() ![]() Antep Fıstığı : Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() Türkiye’de Meyvecilik : Türkiye’de meyve üretim alanları ile meyveciliğin ekonomik önemi giderek artmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi Etmenler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi EtmenlerEndüstri Bitkileri Tarıma dayalı endüstrilerin hammaddesi olan endüstri bitkilerinin üretiminde modern tarım yöntemleri kullanıldığından alınan verim yüksektir ![]() ![]() ![]() Şekerpancarı Yetiştirme Koşulları : Ilıman iklim bölgelerinde tarımı yaygın olan şekerpancarı nemli toprak ister ![]() ![]() ![]() UYARI : Şekerpancarı, fazla bekletilmeden işlenmesi gereken bir tarım ürünü olduğundan şeker fabrikaları ile pancar üretim alanları iç içedir ![]() Üretim : Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklığın belirgin ve sulamanın yetersiz olması nedeniyle şekerpancarı tarımı yapılamaz ![]() ![]() ![]() Pamuk Yetişme Koşulları : Dokuma ve tekstil endüstrisinin hammaddesidir ![]() ![]() UYARI : Güneydoğu Anadolu Projesi’nin tamamlanmasıyla bu bölgemizde pamuk ekim alanlarında genişleme, üretimde ise büyük artış olması beklenmektedir ![]() Üretim : Çukurova, Amik Ovası ve Ege önemli üretim alanlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tütün Yetişme Koşulları : Türkiye’nin iklim koşullarına en iyi uyum sağlamış bir endüstri bitkisidir ![]() ![]() ![]() Üretim : Türkiye’de tütün üretim alanları devlet denetimi altındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çay Yetişme Koşulları : 1950’den sonra Türkiye’de çay tarımı büyük önem kazanmıştır ![]() ![]() ![]() Üretim : Trabzon’dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı şeridi önemli çay tarım bölgesidir ![]() ![]() Haşhaş Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişebilen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer Endüstri Bitkileri Anason : Göller Yöresi’nde ve Menteşe Yöresi’nde tarımı yaygındır ![]() ![]() Keten-Kenevir : Keten dokumacılıkta, kenevir ise halat, urgan ve çuval yapımında kullanılır ![]() ![]() ![]() Şerbetçi Otu : Türkiye için yeni bir tarım ürünüdür ![]() ![]() ![]() Gül : Parfümeri endüstrisinin hammaddesi olan gül tarımı Göller Yöresi’nde yaygındır ![]() ![]() ![]() Yağlı Tohumlular ve Yağ Bitkileri Ayçiçeği : Alüvyonlu topraklarda ve sıcak ortamlarda yetişir ![]() ![]() ![]() Zeytin : Yağ bitkisi ve sofralık olarak tüketilen zeytin maki bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yer Fıstığı : Türkiye’de tarımı 1915’ten sonra başlayan yer fıstığı yaygın olarak Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilir ![]() ![]() Susam : Olgunlaşma için sıcaklık, hasat için kuraklık isteyen bu bitki, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak yetiştirilir ![]() Soya Fasulyesi : Soya fasulyesinin Türkiye’deki doğal yetişme alanı Doğu ve Orta Karadeniz bölümlerinin kıyı şerididir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi Etmenler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi EtmenlerTürkiye’de Hayvancılık Türkiye’de Hayvancılığı Etkileyen Etmenler Hayvancılık tarımsal etkinliklerin bir koludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayvan Soylarının Durumu : Türkiye’de yerli ırkın et ve süt verimleri düşük olduğundan başka ülkelerden getirilen damızlık hayvanlarla melez ırklar üretilmektedir ![]() ![]() ![]() Otlakların Durumu : Büyük ve küçükbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mera Hayvancılığı Türkiye’de hayvancılık daha çok mera hayvancılığı şeklinde yapılır ![]() ![]() ![]() Besi ve Ahır Hayvancılığı Hayvansal ürün verimini artırmak için ahır hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayvancılık Türleri Küçükbaş Hayvancılık : Koyun, kıl keçisi ve tiftik keçisi bu ad altında toplanır ![]() ![]() Koyun : Türkiye koyun yetiştiriciliğinde Dünya’da 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıl Keçisi : Ülkemizin hemen her yerinde kıl keçisi beslenir ![]() ![]() ![]() Tiftik Keçisi : Ankara keçisi adıyla da tanınan tiftik keçisi daha çok yünü için yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Büyükbaş Hayvancılık : Sığır : Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Manda : Sağılma dönemi ineğe göre daha uzun ve et verimi daha yüksektir ![]() ![]() Diğerleri : Yük, binek ve koşum hayvanı olarak eşek, at ve katır beslenmektedir ![]() ![]() Kümes Hayvancılığı Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları adı altında toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() UYARI : Kümes hayvancılığının çoğunlukla kişisel işletmeler biçiminde olması, yem üretiminin yetersiz, kooperatiflerin az olması kümes hayvancılığının gelişimini engellemektedir ![]() Arıcılık Bal ve balmumu elde etmek amacıyla arı beslenmesi işlemine arıcılık denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balıkçılık Türkiye’nin su ürünleri potansiyeli yüksek olmasına karşın, su ürünleri avcılığı ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip değildir ![]() UYARI : Avlanmanın zararlı yöntemlerle yapılması, denizlerin hızla kirlenmesi, taşıma ve depolama olanaklarının yetersizliği, balıkçılıkla uğraşan nüfusun az olması, açık deniz balıkçılığın gelişmemesi gibi nedenler üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de balıkçılığın gelişmesini engellemektedir ![]() Deniz Balıkçılığı : Türkiye’de daha çok kıy balıkçılığı gelişmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() İç Sular Balıkçılığı : Göllerde ve akarsularda yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() Kültür Balıkçılığı : Kültür balıkçılığı hem kıyılarımızda, hem de iç bölgelerimizin akarsu boylarında ya da temiz kaynak suları sağlanabilen yerlerde yapılmaktadır ![]() ![]() İpek Böcekçiliği İpek böcekçiliği dut yapraklarına bağlı olarak yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() UYARI : I ![]() ![]() Hayvancılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri Türkiye’de hayvancılık, artan nüfusun beslenmesinde ve endüstri hammaddesi olması açısından önemli bir yer tutar ![]() ![]() ![]() Türkiye’de Ormancılık Ormanların Dağılışı : Bir ülkenin en değerli doğal kaynaklarından bir de ormanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ormanlardan Yararlanma ve Orman Ürünleri : Ormanın en önemli özelliği yenilenebilir ve çoğaltılabilir bir kaynak olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Sığla Yağı : Günnük ağacının gövdesinden elde edilen bir sıvıdır ![]() ![]() ![]() UYARI : Yağışların düzenli ve bol olduğu Karadeniz ve kısmen Marmara Bölgesi ormanları nemli ormanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Ormanların Önemi ve Korunması : Ekonomik değeri büyük olan ormanlar, yer altı ve yerüstü sularının rejimlerini düzenler, erozyonu önler, havayı temizler, bulunduğu bölgenin iklimi üzerinde olumlu etki yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ormanların Türkiye Ekonomisindeki Yeri : Çok önemli bir hammadde kaynağı olan ormanlarımızın % 21’, iyi orman, % 27’si oldukça iyi, % 15’i normal baltalıktır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi Etmenler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi EtmenlerTürkiye’de Madenler ve Enerji Kaynakları Başlıca Maden Çeşitleri UYARI : Madenlerin oluşumu, çeşidi ve rezervleri arazinin jeolojik yapısına ve oluştuğu jeolojik zamana bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demir : Demir – çelik endüstrisinin en önemli hammaddesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bakır : Tarih öncesi çağlarda insanların ilk kullandığı madenlerden biridir ![]() ![]() ![]() Krom : Çok sert, iyi cilalanabilen ve paslanmayan bir madendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bor Mineralleri (Boraks) : Kimya endüstrisinin en önemli hammaddesidir ![]() ![]() ![]() Kükürt : Yapay gübre üretimi ve tarım ilaçları başta olmak üzere kimya endüstrisinde kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Boksit : Ülkemizin en zengin rezerve sahip olduğu madenlerden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Volfram (Tungstein) : Uzay ve savaş endüstrisinde kullanılan, az bulunan madendir ![]() ![]() Manganez : Türkiye’de dağınık yataklar halindedir ![]() ![]() ![]() Civa : Doğada sıvı halde bulunan tek madendir ![]() ![]() Zımpara Taşı : Metamorfik taşlar içinde bulunan, kullanım alanı geniş olan bir madendir ![]() ![]() Tuz : Tad vermek için yemek tuzu ve bakterilerin çoğalmasını önlemek için tuzlama tuzu olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() Enerji Kaynakları Taşkömürü : Ülkemizin en geniş taşkömürü havzası Batı Karadeniz Bölümü’ndedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Linyit : Türkiye’de rezervi en zengin olan enerji kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Petrol : Dünya ekonomisinin en önemli enerji kaynaklarından birincisi durumundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğalgaz : Trakya’da petrol arama amacıyla açılan kuyulardan çıkarılmaktadır ![]() ![]() ![]() Jeotermal Enerji : Yerkabuğunun içinde ve daha derinlerde potansiyel enerji birikimi vardır ![]() ![]() ![]() Su gücü : Tükenmez ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneş Enerjisi : Türkiye Güneş enerjisinden yararlanmak için gerekli iklim koşullarına sahiptir ![]() ![]() Nükleer Enerji : Atom enerjisi adı da verilen bu enerjinin kaynakları uranyum ve toryumdur ![]() ![]() Madenler ve Enerji Kaynaklarının Türkiye Ekonomisindeki Yeri Türkiye’nin her bölgesinde çeşitli madenler bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de Endüstri Türkiye’de Endüstriyi Etkileyen Etmenler UYARI : Marmara Bölgesi’nde endüstrinin gelişmesinde ulaşım kolaylığı, sermaye birikiminin fazlalığı, etkili olmuştur ![]() Sermaye : Endüstrinin kurulabilmesi için en gerekli koşullardan biridir ![]() ![]() ![]() Hammadde : Türkiye’de endüstrinin kurulması için gerekli koşullar içinde en elverişli olanıdır ![]() ![]() ![]() Enerji : Fabrikalardaki makinelerin çalışması için enerjiye gereksinim vardır ![]() ![]() ![]() İşgücü : Endüstri alanında çalışacak insan gücü, özelikle nitelikli (kalifiye) işgücü büyük önem taşımaktadır ![]() ![]() ![]() Ulaşım : Endüstrinin kurulabilesi için en gerekli koşullardan biridir ![]() ![]() ![]() Pazarlama : Endüstri ürünlerinin yurt içinde ya da dışında pazarlanması gerekir ![]() ![]() ![]() Türkiye’deki Başlıca Endüstri Kolları Besin Endüstrisi Şeker : Türkiye’de 1926’dan sonra gelişme gösteren bir endüstri dalıdır ![]() ![]() Çay : Çay filizlerinin hemen işlenmesi gerektiğinden Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz’de çay endüstrisi gelişmiştir ![]() Et ve Süt Ürünleri : Hayvancılığın yaygın olduğu yerlerde et ve süte dayalı endüstri gelişmiştir ![]() Konserve : Türkiye’de her an taze sebze ve meyve bulunduğundan konservecilik çok yaygın değildir ![]() ![]() Bitkisel Yağ : Yağ bitkilerinin bol yetiştiği bölgelerde bitkisel yağ endüstrisi gelişmiştir ![]() ![]() Alkollü İçki : Türkiye’de hem iç hem de dış pazarlara yönelik alkollü içki üretilmektedir ![]() ![]() Tütün : Ekimi devletin denetimindedir ![]() ![]() Yem : Besi ve ahır hayvancılığı açısından önem taşır ![]() ![]() Dokuma, Deri ve Giyim Endüstrisi UYARI : Bursa ve İstanbul pamuklu, yünlü ve ipekli dokumanın birlikte geliştiği merkezlerdir ![]() Pamuklu, Yünlü ve İpekli Dokuma : Türkiye’de son 30 – 40 yıl içinde dokuma endüstrisi büyük gelişme göstermiştir ![]() ![]() Halı ve Kilim Dokumacılığı : Küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu yerlerde gelişme göstermiştir ![]() ![]() Deri ve Giyim : Deri ve kösele işleme endüstrisi ile giyim (konfeksiyon) endüstrisinin en fazla işlediği yer İstanbul ve çevresidir ![]() ![]() Kimya Endüstrisi Petro-Kimya : Bu endüstri dalının geç gelişme göstermesinin nedeni hammadde yetersizliğidir ![]() ![]() Gübre : Bir tarım ülkesi olan Türkiye için yapay gübre büyük önem taşımaktadır ![]() ![]() İlaç ve Boya : Bu endüstri dalı İstanbul ve çevresinde gelişme göstermiştir ![]() ![]() Maden Endüstrisi Demir-Çelik : Maden endüstrisinin en önemli dalıdır ![]() ![]() Bakır : Bakır tesisleri hammaddenin bol olduğu yerlerde kurulmuştur ![]() Alüminyum : Alüminyum üretim tesisleri Seydişehir’de hammaddeye yakınlık nedeniyle kurulmuştur ![]() Krom : Doğu Anadolu’nun kromları Elazığ’da, Fethiye-Köyceğiz kromları ise Antalya’da işlenmektedir ![]() Boraks : İç Anadolu, Ege ve Marmara’dan çıkarılan bor mineralleri Bandırma’daki boraks fabrikasında işlenmektedir ![]() Orman Ürünleri Endüstrisi Bu endüstri dalı orman bakımından zengin olan yerlerde gelişme göstermiştir ![]() ![]() ![]() Madeni Eşya ve Makine Endüstrisi Türkiye’de makine yapan tesislerin büyük bölümü Marmara Bölgesi’nde bulunur ![]() ![]() Taş ve Toprağa Dayalı Endüstri Bu endüstri kolunu inşaat sektöründe kullanılan tuğla, kiremit gibi temel malzemeler ile cam endüstrisi oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi Etmenler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’Nin Ekonomisini Etkileyen Coğrafi EtmenlerTürkiye’de Endüstri Kollarının Dağılışı Türkiye’de çok çeşitli alanlarda endüstri kuruluşu bulunur ![]() ![]() ![]() Endüstri kuruluşlarının dağılışında yer şekilleri ve ulaşım olanakları daha etkili olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de Ulaşım Türkiye’de ulaşımı Etkileyen Etmenler Yer şekilleri : Türkiye’de dağ sıraları doğu-batı uzanışlı olduğundan yolların doğrultusu da aynıdır ![]() ![]() İklim : Özellikle yükseltinin fazla olduğu Doğu Anadolu’da yoğun kar yağışı ve kar örtüsünün uzun süre yerde kalması ulaşımı olumsuz etkiler ![]() Ekonomik Koşullar : Ulaşımın gelişmesini engelleyen etmenlerden birisi de yol yapım giderleridir ![]() ![]() Ulaşım Türleri Kara Ulaşımı : Türkiye özel konumu nedeniyle Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ana yollar üzerinde yer almaktadır ![]() ![]() Karayolu : Karayolu ulaşımının önem kazanması ve gelişmesi 1950’li yıllarda başlamıştır ![]() ![]() ![]() Demiryolu : Ülkemizdeki ilk demiryolları Osmanlılar döneminde yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() UYARI : Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan ulaşım yolu karayollarıdır ![]() ![]() Hava Ulaşımı : Türkiye’de sivil havacılık 1933’ten sonra gelişmeye başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Deniz Ulaşımı : Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili bir yarımada özelliği taşımaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Önemli Limanlar : Bir kıyı kentinin liman olarak gelişmesi ardelinin büyüklüğüne, bölgedeki ürünlerin zenginliğine ve ardeli ile olan ulaşım kolaylığına bağlıdır ![]() ![]() Türkiye’de Ticaret Gerek iç gerekse dış ticaret temelde mal alım ve satımına dayanır ![]() ![]() İç Ticaret : İç ticaret ülke sınırları içinde gerçekleşen ticarettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dış Ticaret : Türkiye’nin dış ticaretinde son yıllarda önemli gelişmeler olmasına karşın, dış alım dış satımdan daha fazladır ![]() ![]() ![]() Dış Alım : Türkiye’nin dışarıdan satın aldığı ürünlerin başında petrol ve endüstri ürünleri gelir ![]() ![]() ![]() Dış Satım : Türkiye’nin dışarıya sattıkları arasında tarım ürünleri ve madenler önem taşımaktadır ![]() ![]() ![]() Transit Ticaret : Türkiye özel konumu nedeniyle transit ticaretin gelişmesine elverişli bir ülkedir ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de Turizm Türkiye’de Turizmi Etkileyen Etmenler İklim Koşulları : Türkiye ılıman kuşakta bulunduğundan deniz turizminin gelişmesine uygun iklim koşullarına sahiptir ![]() ![]() ![]() Yer şekilleri : Türkiye ortalama yükseltisi fazla olduğundan kış turizmi açısından önemli bir çekiciliğe sahiptir ![]() ![]() ![]() Tarihi Özellikler : Anadolu tarih öncesi çağlardan bu yana çeşitli uygarlıkların kurulduğu bir yerdir ![]() ![]() Festivaller ve Fuarlar: Uluslar arası düzenlenen festival ve fuarlar özellikle dış turizmin canlanmasını sağlar ![]() ![]() Turizmin Etkileri Bir bölgede turizmin gelişmesi, * İç ve dış ticareti canlandırır ![]() * İnşaat, mobilya, hediyelik eşya gibi sektörlerin gelişmesini sağlar ![]() * Ulaşımın gelişmesini sağlar ![]() * Bölgeler ve ülkeler arasındaki kültür alışverişini kolaylaştırır ![]() * İnsanları birbirine yakınlaştırır ![]() * Haberleşme olanaklarının gelişmesini sağlar ![]() * Ülke ekonomisine büyük ölçüde katkıda bulunur ![]() Türkiye’nin Turistik Varlıkları Türkiye çeşitlilik gösteren doğal güzellikleri ve zengin tarihi kalıntılarıyla önemli bir turizm potansiyeline sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turizmin Türkiye Ekonomisindeki Yeri Turizm gelirlerinin ülke ekonomisine katkısı özellikle dış ticaret gelirleri açısından büyük önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|