Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bölgelere, faaliyetleri, göre, hayvancılık, türkiyede

Türkiyede Bölgelere Göre Hayvancılık Faaliyetleri

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiyede Bölgelere Göre Hayvancılık Faaliyetleri







Türkiyede Hayvancılık Faaliyetleri

Türkiye’de hayvancılık daha çok mera hayvancılığı şeklinde yapılır Kış aylarında ağıl ve ahırlarda arpa, saman ya da kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır Bu nedenle mera hayvancılığında doğal koşullara bağlı olan et ve süt verimi düşüktür

Besi ve Ahır Hayvancılığı
Hayvansal ürün verimini artırmak için ahır hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır Özellikle büyükbaş hayvanlar temiz ve bakımlı ahırlarda modern yöntemlerle beslenir Şekerpancarının küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir Bu nedenle şeker fabrikaları çevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir Marmara Bölgesi’nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır

Hayvancılık Türleri

Küçükbaş Hayvancılık : Koyun, kıl keçisi ve tiftik keçisi bu ad altında toplanır Türkiye’de bozkırların yaygınlığı küçükbaş hayvancılığı zorunlu kılmıştır

Koyun : Türkiye koyun yetiştiriciliğinde Dünya’da 6sırada yer alır Marmara ve Ege Bölgesi’nde daha çok kıvırcık, İç ve Doğu Anadolu’da mor karaman, İç Batı Anadolu’da dağlıç soyları yetiştirilir Güney Marmara’da devlet üretme çiftliklerinde merinos koyunu yetiştirilmektedir Yünleri ince uzun ve parlak olduğundan yünlü kumaş dokumasına elverişlidir

Kıl Keçisi : Ülkemizin hemen her yerinde kıl keçisi beslenir Keçi hareketli ve çevik bir hayvan olduğundan en yoğun beslenme bölgeleri dağlık ve engebeli alanlardır Ancak ormanlık alanlara zarar verdiği için sayısında azalma görülmektedir

Tiftik Keçisi : Ankara keçisi adıyla da tanınan tiftik keçisi daha çok yünü için yetiştirilir Tiftik önemli bir dış satım ürünüdür Türkiye, tiftik keçisi yetiştiriciliğinde ABD, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avrupa’dan sonra 5 sırada yer alır

Büyükbaş Hayvancılık :
Sığır : Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilir Özellikle otların gür ve uzun boylu olduğu yerlerde yoğun olarak beslenmektedir Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu’nun kuzey yarısı en önemli sığır yetiştirme alanlarıdır

Manda : Sağılma dönemi ineğe göre daha uzun ve et verimi daha yüksektir Türkiye’nin bol su ve bataklık yerlerinde özellikle Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde yoğun olarak beslenir

Diğerleri : Yük, binek ve koşum hayvanı olarak eşek, at ve katır beslenmektedir Gelişen yol sistemleri ve artan motorlu araçlar nedeniyle sayıları giderek azalmaktadır

Kümes Hayvancılığı
Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları adı altında toplanır Türkiye’de yaygın olarak ekonomik değeri daha yüksek olan tavuk beslenmektedir Ancak ülkemizde modern tavukçuluk henüz yeterince gelişmemiştir Son yıllarda büyük kentlerin çevresinde yoğunlaşan modern tavukçuluğun en yaygın olduğu bölgemiz Marmara’dır

UYARI : Kümes hayvancılığının çoğunlukla kişisel işletmeler biçiminde olması, yem üretiminin yetersiz, kooperatiflerin az olması kümes hayvancılığının gelişimini engellemektedir

Arıcılık
Bal ve balmumu elde etmek amacıyla arı beslenmesi işlemine arıcılık denir Türkiye farklı iklim tiplerinin görüldüğü bir ülke olması nedeniyle zengin ve çeşitlilik gösteren bitki örtüsüne sahiptir Buna bağlı olarak arıcılığa uygun bir ülkedir Hemen her bölgemizde arıcılık yapılmaktadır Kars, Bitlis, Şemdinli, Rize, Ankara, Muğla, Erzurum ve Konya balları yurt çapında ün kazanmıştır

Balıkçılık
Türkiye’nin su ürünleri potansiyeli yüksek olmasına karşın, su ürünleri avcılığı ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip değildir

UYARI : Avlanmanın zararlı yöntemlerle yapılması, denizlerin hızla kirlenmesi, taşıma ve depolama olanaklarının yetersizliği, balıkçılıkla uğraşan nüfusun az olması, açık deniz balıkçılığın gelişmemesi gibi nedenler üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de balıkçılığın gelişmesini engellemektedir

Deniz Balıkçılığı : Türkiye’de daha çok kıy balıkçılığı gelişmiştir Açık denizlerde avlanacak gemi ve filolarımız olmadığından açık deniz balıkçılığı yapılmaz Karadeniz ve Marmara Denizi Türkiye’de balıkçılığın önem kazandığı alanlarıdır Özellikle balıkların göç döneminde boğazlar önemli balık avlama alanlarıdır

İç Sular Balıkçılığı : Göllerde ve akarsularda yapılmaktadır İç sularımız balık bakımından zengin olmasına karşın bu potansiyel değerlendirilememektedir Balıklar dışında iç sularımızdan elde edilen midye, istakoz ve karides gibi su ürünleri de bulunmaktadır

Kültür Balıkçılığı : Kültür balıkçılığı hem kıyılarımızda, hem de iç bölgelerimizin akarsu boylarında ya da temiz kaynak suları sağlanabilen yerlerde yapılmaktadır Bu nedenle balık yetiştirme çiftlikleri kurulur ya da yapay baraj göllerinden yararlanılır

İpek Böcekçiliği : İpek böcekçiliği dut yapraklarına bağlı olarak yapılır Dut ağacı yetişen bölgemizde geleneksel olarak ipek böceği yetiştirilebilir Ancak başta Bursa olmak üzere Güney Marmara Bölümü, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz kıyı kesimi başlıca doğal yetişme bölgeleridir Türkiye yıllık yaş koza üretiminin yaklaşık % 90’ı Marmara Bölgesi’nden sağlanır

UYARI : I Dünya Savaşı’ndan sonra ipek üretim merkezlerinin tahrip edilmesi, ipeğin karşısına sentetik liflerin çıkması ve bu ekonomik etkinliğin yeterince desteklenmemesi ipek böcekçiliğinin gelişmesini engellemektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Türkiyede Bölgelere Göre Hayvancılık Faaliyetleri

Eski 10-29-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiyede Bölgelere Göre Hayvancılık Faaliyetleri



Türkiyede Hayvan Sayısı

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre 2008 yılında büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1,58 azalarak, 10 milyon 946 bin 239'a düştü Büyükbaş hayvanlardan sığır sayısı yüzde 1,60 azalarak 10 milyon 859 bin 942 baş olurken, manda sayısı yüzde 1,88 artarak 86 bin 297 baş oldu

Koyun sayısının 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,84 azalarak 23 milyon 974 bin 591 baş, keçi sayısının ise yüzde 11,02 azalarak 5 milyon 593 bin 561 baş olduğu bildirildi Kümes hayvanları tavuk ve ördek sayısı 2008 yılı sonu itibariyle bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 9,31, yüzde 2,49 oranında azalırken, hindi sayısı yüzde 20,75 ve kaz sayısı da yüzde 3,91 oranında artış gösterdi

2008 yılında kırmızı et üretimi, 2007 yılına göre yüzde 16,18 oranında azalarak 482 bin 458 ton oldu Bu yıl içerisinde sığır etinde yüzde 14,20, koyun etinde yüzde 17,69, keçi etinde yüzde 43,02 ve manda etinde yüzde 32,90 azalış olurken, deve etinde yüzde 27,27'lik bir artış meydana geldi

Süt üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,70 azalarak, 12 milyon 243 bin 40 ton olarak gerçekleşti Bu miktarın yüzde 91,93'ünü inek sütü, yüzde 6,10'unu koyun sütü, yüzde 1,71'ini keçi sütü ve yüzde 0,26'sını manda sütü oluşturdu Beyaz et üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 2,11 artarak 1 milyon 123 bin 132 ton oldu Bu miktarın yüzde 96,84'ü tavuk eti, yüzde 3,16'sı ise hindi eti oldu Tavuk yumurtası üretimi 2008 yılında 2007'ye göre yüzde 3,66'lık bir artış göstererek, yaklaşık 13,2

milyar adet oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Türkiyede Bölgelere Göre Hayvancılık Faaliyetleri

Eski 10-29-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiyede Bölgelere Göre Hayvancılık Faaliyetleri



Ablam güzel konuya değindin de dışabağımlılığımız hala devam etmekte
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.