![]() |
Güneydoğu Anadolu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir ![]() ![]() Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar ![]() ![]() ![]() Yeryüzü şekilleri En küçük coğrafi bölge olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi iki bölüme ayrılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgenin kuzey kesiminde Toros dağ sırasının güney yamaçları ile birlikte ikinci bir kıvrımlı dağ kuşağı uzanır ![]() ![]() ![]() Karadağ’ın batısında Harran, Ceylanpınar ve Birecik ovaları yer alır ![]() ![]() Karacadağ’ın batısındaki Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman platoları Fırat ve kolları tarafından derin bir şekilde yarılmıştır ![]() ![]() ![]() Bölgenin iki önemli akarsuyundan biri olan Fırat, kaynağını Doğu Anadolu Bölgesi’nden alır ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgede doğal oluşumlu göl yoktur ![]() ![]() ![]() Ekonomi Tarım ve hayvancılık Bölge ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır ![]() ![]() ![]() Türkiye'de en çok kırmızı mercimek ve antep fıstığı bu bölgede yetişir ![]() ![]() Bölgede ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır ![]() ![]() ![]() Yeraltı zenginlikleri Bölge yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin sayılabilir ![]() ![]() ![]() Endüstri Sanayi en çok batı bölümde gelişmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Turizm Bölge,Anadolu'nun en eski kültürel yerleşim merkezidir ![]() ![]() ![]() Nüfus ve yerleşme Nüfusu en az olan bölgemizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydoğu Anadolu bölgesinin genel coğrafi özellikleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar ![]() Bölgenin kuzey kesiminde Toros dağ sırasının güney yamaçları ile birlikte ikinci bir kıvrımlı dağ kuşağı uzanır ![]() ![]() ![]() ![]() Karadağ’ın batısında Harran, Suruç, Ceylanpınar ve Birecik ovaları yer alır ![]() ![]() Karacadağ’ın batısındaki Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman platoları Fırat ve kolları tarafından derin bir şekilde yarılmıştır ![]() ![]() ![]() Bölgenin iki önemli akarsuyundan biri olan Fırat, kaynağını Doğu Anadolu Bölgesi’nden alır ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgede doğal oluşumlu göl yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu AnadoluGüneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Akarsuları Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin başlıca akarsuları kaynağını Doğu Anadolu Bölgesi’nden alan Dicle ve Fırat’tır ![]() Fırat ve Dicle nehirleri, bölge dağlarından gelen dere ve çaylarla beslenirler ve ülkemiz sınırları dışında Basra Körfezi'nde denize dökülürler ![]() Fırat’ın Nizip ve Göksu kolları; Dicle’nin ise Botan, Garzan ve Batman kolları bölgeye yayılmıştır ![]() ![]() Dicle Fırat Nizip (Fırat'ın kolu) Göksu (Fırat'ın kolu) Botan (Dicle'nin kolu) Garzan (Dicle'nin kolu) Batman (Dicle'nin kolu) Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Barajlar Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali Batman Barajı ve Hidroelektrik Santrali Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali Devegeçidi Barajı Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali Dumluca Barajı Göksu Barajı Hacıhıdır Barajı Hancağız Barajı Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Karakaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali Karkamış Barajı ve Hidroelektrik Santrali Kayacık Barajı Kralkızı Barajı ve Hidroelektrik Santrali Seve Barajı Güneydoğu anadolu bölgesi bitki örtüsü Güneydoğu Bölgesinin doğal bitki örtüsü bozkırdır ![]() ![]() Bölgede antropojen bozkırlarda geniş yer kaplamaktadır ![]() Ormanların en az olarak kapladığı bölge olan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde mevcut ormanların büyük bölümüde tahrip edilmiştir ![]() Güneydoğu anadolu dağları Güneydoğu Anadolu Bölgesi iki bölüme ayrılmıştır ![]() ![]() Bölgeyi bölümlere ayıran sınır Karacadağ volkan konisinden geçer ![]() Bölgenin kuzey kesiminde Toros dağ sırasının güney yamaçları ile birlikte ikinci bir kıvrımlı dağ kuşağı uzanır ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dağları Karacadağ Volkanı - Kollubaba Doruğu : 1957m ![]() Kartal Dağları Nurhak Dağları Gavur Dağları Keltepe Karakaş Dağı Raman Dağı Mazı Dağı Güneydoğu Anadolu bölgesindeki ovalar, Güneydoğu Anadoluda yükseltisi fazla olmayan ova ve platolar bulunur ![]() ![]() Dicle nehri ve kollarının toplandığı Diyarbakır Havzası geniş olmayan ancak çok verimli bir ovaya sahiptir ![]() Harran Ovası Ceylanpınar Ovası Birecik Ovası Altınbaşak - Ceylanpınar Ovası Suruç Ovası Gaziantep Ovası Kilis Ovası Güneydoğu Anadoluda çıkan madenler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi maden bakımından zengin değildir ![]() Gaziantep, Islahiye ve Kilis’te krom ve bakır yatakları bulunur ![]() Kilis Gölbaşı’nda fosfat çıkartılır ![]() Ayrıca Toros Dağları’nda krom ve çinko yatakları vardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu AnadoluGüneydoğu Anadoluda yapılan el sanatları Gaziantep El Sanatları Kilimcilik,Kutnuculuk,Aba Dokumacılığı,Zurnacılık,Bakırcılık,Sedefc ilik,Gümü ş İşlemeciliği,Yemenicilik,Antep İşi El İşlemesi,kuyumculuk,küpçülük ![]() ![]() Adıyaman El Sanatları Adıyaman ilçe ve köylerinde halı, kilim, heybe, hurç gibi yöre insanımızın sanat ve estetik zevkini, el becerisini yansıtan geleneksel el sanatları hem halkımızın kendi ihtiyaçlarını karşılamak hem de turistik olarak üretilmektedir ![]() ![]() ![]() Günümüzde gelişen teknoloji karşısında varlığını koruyamayan köşkerlik ( yemenicilik ) hemen hemen yok olmuştur ![]() Mardin El Sanatları Semercilik, Nalburculuk,Testicilik Çanak ve Çömlekçilik(bardak çömlek küp saksı vb ![]() ![]() ![]() ![]() Çok eski bir geçmişe sahip olan iğne oyası göz nurunun el maharetiyle bütünsel bir güzellik sergilendiği bazen masa örtülerinde veya oda takımlarında kırlent yazma çevrelerinde yaka ve benzeri aksesuarda motiflenen ayrı bir sanat dokusudur ![]() Basmacılık kök boya ile elle yapılmış tahta kalıpları kullanmak suretiyle şekillenmektedir ![]() ![]() Bakırcılık ve Kalaycılık Mardin merkezinde önemli diğer sanat dalları gibi ayrı bir ihtimamla şehrin özel dokusunda yer bulan kendi adıyla anılan çarşısında yüzyıllardan beri varlığını sürdürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Tahta yontma sanatı Mardin'de taş oymacılığı kadar meşhurdur ![]() ![]() Kuyumculuk ve bakırcılık ![]() ![]() Diyarbakir’in en önemli sanatlarindan birisi kuşkusuz kuyumculuktur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu AnadoluGüneydoğu Anadolu'da genellikle oynanan oyunlar şunlardır; Ağır halay, Düz halay, Ağır Malatya, Berde, Deriko (derino), Galüç, Üçayak, Ağır hava, Dik hava, Hasandağlı, Lorke, Pekme-zo, Dokuzlu, Dokuzokkalı, Tırpano, Kudaro halayı, Ağır Govcuk ![]() Bu oyunlar Türk halk danslarının adlarından da anlaşıldığı gibi Adıyaman halk oyun Halay bölgesinde oynanan dizi biçimindeki oyunlardandır ve genellikle ağır olarak sürdürülen oyunlardır ![]() ![]() Oyunlara eşlik eden müzik aletleri Davul, Zurna, Kaval, Bağlama, Tef, Iklığ, Darbuka, Cümbüş, Leğen, Cura ![]() Diyarbakır’da halk oyunları; kına geceleri, düğün, bayram ve özel zamanlarda oynanır ![]() ![]() ![]() Yörede oyunlar genelde ağırdan başlayıp hızlanarak devam eder ![]() • Düz çizgi, • Karşılıklı iki düz çizgi, • Yarım daire, • Daire formundadır ![]() Bazı kırsal kesimlerde ise çeşitli biçimde diziler oluşturulur ve sözlü sözsüz ezgiler eşliğinde oynanır ![]() ![]() ![]() Örneğin Çepik oyunu gibi ![]() ![]() Teşi, Bakraç, Tüfek, Sopa, Tırpan, Kepenek ‘tir ![]() Seyirlik oyunları geçmişte gerçekleşen olaylar, doğadan etkileşim, dini inançlar ve hikayelerden derlenip belli bir formda ve uygun müzikle sahneleme olayıdır ![]() ![]() DİYARBAKIR’DAKİ HALK OYUNLARI İSİMLERİ KEŞE – O DELİLE (DELİLO) GOVEND (HALAY) HARRANİ (ESMERİM) ŞUŞANE (TEK AYAK) DU – NIG (ÇİFT AYAK) ÇAÇAN ÇEPİK MERYEMO PAPURE DÜZO KADIN DELİLOSU KADIN HALAYI TEŞİ BERİ TEŞİ (ERKEK) GUR – U PEZ (KURT KUZU) HASAT KELEK ŞUR – U MERTAL (KILIÇ KALKAN) ÇÖMÇE GELİN Gaziantep ilinde en çok sevilip oynanan oyunlar Dokuzlu, Oğuzlu, Çepikli -Çibikli (Havarişko da denir), Fatige demune , Mani, Şirin Nar, Mendilli, Leylim ![]() Gaziantep ili sınırları içerisinde Türkmen oymaklarından Barak aşireti de yaşamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Gaziantep ili Türk halk dansları kadar halk müziği bakımından da çok zengin illerimizden biridir ![]() ![]() Halk müziği araçları : Üflemeli sazlar, başta orta kaba olmak üzere Zurna, dilli dilsiz Kavallar, yaylı sazlardan Kemane, vurmalı sazlardan başta Davul olmak üzere, Tef, Darbuka ve Zil ![]() Barak’lar arasında bugün de çok sevilip oynanan oyunlardan bazıları;Meryem, Mermere, Kaba, Tam Kaba, Kırıkcan, Çobanbeyli, Nahsani, Barak Halayı ya da Barak İki Kamış oyunu, Üçürdüm ![]() ![]() Güneydoğu Anadolu bölgesi giyim 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() KADIN GİYSİLERİ 1 ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ERKEK GİYSİLERİ 1 ![]() ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 1 ![]() 1 ![]() Ücretsiz Üyelik üz siyah veya siyah beyaz karışımlı ve püsküllüdür ![]() ![]() 2 ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Sarı kırmızı renkler hakimdir ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() 3 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() KADIN GİYİM KUŞAMI BAŞ A- GİYİLENLER: AYNALI KOFU, TUNÇ VE TEMEZİ (POŞU) SAÇ ÖRGÜLERİ ![]() B-ÖRTÜLENLER:LAÇIK (LEÇEK YADA TÜLBENT), ĞELİ (BÜYÜK NAKIŞLI POŞU) C- GENELLİKLE KULLANILAN RENKLER VE BİÇİM: RENKLER SERBEST OLARAK KULLANILABİLİR ![]() ![]() BU BAZEN İKİ (2) RENK; OLARAK; BİRİ SAĞA BİRİ SOLA GELECEK ŞEKİLDE DE BAĞLANIR ![]() GELİNLERDE BUNLAR ÜZERİNE ĞELİ DE BAĞLANIR ![]() BEDEN A- İÇ GİYİM: ASİU KIRAS(GECELİK), HEVAL KIRAS FİSTAN ÇIKARILDIĞINDA KULLANILIR ![]() ALT: DERPE (ŞALVAR) GENELLİKLE BASMA VİSKONT KEŞMER, VE PAZENN KUMAŞLARDAN YAPILIR ![]() B-DIŞ GİYİM:YELEK , FİSTAN , PIŞT (PÜSKÜLLÜ KUŞAK) MEZER AYAK: GORE (ÇORAP): DESENLİ OLUP OLMAMASINA KARIŞILMAKSIZIN AÇIK RENK OLMASI TERCİH OLUNUR ![]() ÖZELLİKLE BÖLGE KÜLTÜRÜNDEN VE YAŞAM TARZINDAN DOLAYI YÜN OLMASI GEREKMEKTEDİR ![]() ŞEKAL (AYAKKABI): AYAKKABIDA RENK : GENELLİKLE SİYAH YADA BEYAZ OLARAK TERCİH EDİLİR ![]() (KIYAFET RENGİNE UYGUN OLMAK KAYDI İLE) ERKEK GİYİM KUŞAMI BAŞ A- GİYİLENLER: EGAL KOLOS - GENELLİKLE KULLANILAN RENKLER VE BİÇİM: RENKLER SERBEST OLARAK KULLANILABİLİR ![]() BEDEN: ÜST: İŞLİK: GÖMLEK DÜĞMELİ OLUP GENELLİKLE AÇIK RENK TERCİH EDİLİR ![]() ![]() YELEK: DÜĞMELİ OLUP YANLARDAN İKİ CEPLİDİR ![]() SAĞ KOLDA MEZER (MUSKANI N KONDUĞU DERİ CÜZDAN)YANİ NUSAK BULUNUR AKSESUAR OLARARK KÖSTEKLİ SAAT KULLANILIR ![]() ALT: - ŞALVAR: BELDEN BÜZMELİ, BACAK VE BALDIR BÖLÜMLERİ GENİŞ AYAK BİLEĞİNİ İYİCE KAVRAYACAK ŞEKİLDE DİKİLİR ![]() RENK KULLANIMI SERBEST OLDUĞU HALDE GENELLİKLE RENK SİYAH VE GRİDİR ![]() AYAK: GORE (ÇORAP): DESENSİZ VE AÇIK RENK OLMASI TERCİH OLUNUR ![]() ![]() ŞEKAL (AYAKKABI): RENK : GENELLİKLE SİYAH YADA BEYAZ OLARAK TERCİH EDİLİR ![]() (KIYAFET RENGİNE UYGUN OLMAK KAYDI İLE) |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu AnadoluGüneydoğu Anadolunun meşhur yemekleri Mardin Yemekleri Birçok kavimlere ev sahipliği yaptığı ve kervan yollarının kesiştiği bir noktada olması sebebi ile Mardin’deki yemek kültürünü de geliştirmiş ve yemek çeşitlerini de çoğaltmıştır ![]() ![]() ![]() Sembusek, Kızarmış İçli Köfte(irok), Kaburga Dolması, Zerde, Mercimekli Köfte (Bello), Çoban Çorbası (Lebeniye), Kavurma, Mevlüt Çöreği (Kliçe), Acı Kahve (Mırra), Kuzu Dolması, Tava Yemeği (Güveç), Şehriyeli Bulgur (Bırgıl), Mumbar Dolması, Patlıcan Kebabı (Maldum) Ayrıca acı kahve içme ve ikram etme geleneği Güneydoğu Anadolu illerinin bazılarında gelenek halindedir ![]() ![]() Şanlıurfa Yemekleri Urfalılar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbalar: Ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı şorba ![]() Yemekler: Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç, ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı ![]() Pilavlar: Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhane pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav ![]() Köfteler: Basma köftesi, aya köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, yuvalak, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte) ![]() Kebaplar: Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı ![]() Salata ve Cacıklar: Kemeli cacık, bostana, zeytun bostanası, koruk salatası, pencer cacığı ![]() Tatlılar: Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, fakir şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni, pendirli helva, un bulamacı, palıza ![]() Urfa Mutfağının En Önemli Menüsü Çiğ Köfte: Çiğköftenin en önemli ve hazırlanması çok zahmetli olan baş malzemesi “kuru isot” denilen kırmızı pul biberdir ![]() ![]() ![]() ![]() Gaziantep Yemekleri Türk ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir ![]() ![]() Gaziantep yemeklerinin tüm yemek pişirme teknikleri cömertçe kullanılmıştır ![]() ![]() ![]() Gaziantep yemeklerinin başlıcaları şunlardır ![]() Köfteler: İçli Köfte, Çiğ Köfte, Ekşili Ufak Köfte, Malhıtalı (Mercimekli)Köfte, Yoğurtlu Ufak Köfte, Akıtmalı Köfte , Yağlı Köfte, İç Katması (Kısır) Kebaplar: Kuşbaşı Kebabı , Kıyma Kebabı,Patlıcan Kebabı,Soğan Kebabı, Simit Kebabı, Yoğurtlu Kebap, Sebzeli Kebap, Yeni Dünya Kebabı Çorbalar: Dövmeli alaca çorba, Yoğurtlu dövme çorbası, Tarhana çorbası, Beyran çorbası Ev Yemekleri: Yoğurtlu soğan yahnisi, Patlıcan musakka, Pirpirim aşı, Börk aşı, Mıcırık aşı, Doğrama, Kabaklama, Boranı ve Sarımsaklı bakla, yuvarlama Tavalar-Kavurmalar-Kızartmalar: Saçma tavası, Sarımsak tavası, Domates tavası, Bakla ve Fasulye tavaları, Et kavurması (Topaç), Ciğer kavurması, Et kızartması Dolmalar-Sarmalar : Karışık dolma, Patlıcan dolması, Biber dolması,Kabak dolması, Firikli acur dolması, Zeytin yağlı patlıcan ve Biber dolması, Mumbar Dolması, Bulgurlu Yaprak Sarması, Pirinçli ve Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Lahana Sarması, Pancar Sarması ![]() Pilavlar: Özbek Pilavı, Havuç Aşı, Etli Dövme Pilavı, Firik Pilavı, İç Pilav, Mercimekli Pilav , Çağla Aşı , Kömeç (Buğulama)Aşı ![]() Hamur İşleri : Lahmacun (Gaziantep Usulü), Peynirli Pide, Pişi Böreği, Yeşil Zeytin Böreği, Peynir, Çökelek ve Lor Semseği Piyazlar- Salatalar ve Cacıklar: Maş Piyazı, Fasulye Piyazı, Loğlaz Piyazı, Patates Piyazı, Yeşil Zeytin Piyazı, Çoban Salatası, Domates Salatası, Koruk Salatası ve Salatalık Cacığı Tatlılar ve Pastalar: Baklava, Kurabiye, Burma Kadayıf, Fıstıklı Kadayıf, Aşure, Zerde, Sütlaç, Bastık, Nişe Helvası, İrmik Helvası, Kuymak , Kaygana, Şıllık (akıtma), Kerebiç, Mayanalı Kahke, Hedik ![]() Bazı Özel Kahvaltılıklar: Katmer, Kaymak, Muhammara, Yeşil Zeytin Ekşileme, Tarhana Eritmesi Diyarbakır Yemekleri Diyarbakır’da yemekler genellikle bol acılı ve yağlıdır ![]() ![]() ![]() Kışın saklanan yiyeceklerden peynir ve çeşitleri, üzümden yapılan pestil, pekmez etten ise kavurma , sucuk gibi yiyecekler vardır ![]() ![]() Meftuneler : Patlıcan Meftunesi, Kabak Meftunesi, Kenger Meftunesi Dolmalar: Etli eşkili dolma(Sumaklı), Etsiz zeytinyağlı dolma, Kibe Mumbar Zahire Yemekleri: Bulgur Pilavı, Belluh, İçli Köfte, Lapa, Hıllorik, Pıçık, Sığma, Lebeni (ayranlı çorba), Duzaklı Pilav, Kibe Kudur, Keşkek, Habenisk Kırsalda Yenen Yemekler: Sörün, Mallez, Mastav Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri Güneydoğu Anadolu bölgesinin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır ![]() ![]() Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir ![]() ![]() Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir ![]() ![]() ![]() Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir ![]() Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür ![]() ![]() Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır ![]() ![]() Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir ![]() ![]() ![]() Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir ![]() Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir ![]() Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir ![]() ![]() Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|