|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölgesel, dağılımı, tarım, türkiye’de, ürünleri, ürünlerin |
![]() |
Türkiye’De Tarım Ürünleri -Ürünlerin Bölgesel Dağılımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’De Tarım Ürünleri -Ürünlerin Bölgesel DağılımıNüfusun büyük bir bölümü tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlar ![]() ![]() ![]() Türkiye’deki endüstri tesislerinin büyük bölümü tarımsal maddeleri hammadde olarak kullanır ![]() ![]() İhracatımızda fındık, turunçgiller, tahıllar, meyve ve sebzeler, pamuk, tütün, yağ bitkileri, zeytin ve çay gibi tarım ürünleri önemli yer tutar ![]() Türkiye’de Tarım Ürünleri Tahıllar Buğday Yetişme Koşulları : 300 – 400 mm yağış ve bol güneş ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : İklimdeki kararsızlığa bağlı olarak, üretimde yıllara göre dalgalanmalar görülür ![]() ![]() ![]() ![]() Arpa Yetişme Koşulları : Yetişme ve olgunlaşma süresi buğdaya göre daha kısadır ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : Yıllık 7 milyon ton olan üretimin % 39’unu İç Anadolu sağlar ![]() ![]() ![]() Mısır Yetişme Koşulları : Bol suya gereksinim duyması ve çapalama gerektirmesi ile diğer tahıllardan ayrılır ![]() ![]() ![]() Üretim : Yıllık 2 milyon ton olan üretimin yarıdan fazlasını Karadeniz sağlar ![]() ![]() Çeltik Yetişme Koşulları : Su dolu tavalarda (çeltiklik) ekimi yapılan, bol suya gereksinim duyan bir tahıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : Üretim miktarı 125 bin tondur ![]() ![]() ![]() Sebzeler Baklagiller Mercimek : Yaz kuraklığına en dayanıklı baklagildir ![]() ![]() Fasulye : Ekim alanı en geniş ve dağınık olan, hemen hemen tüm bölgelerimizde tarımı yapılan bir üründür ![]() ![]() Nohut : En fazla İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen bir üründür ![]() ![]() Diğer Baklagiller : Bakla, bezelye, böğrülce, fiğ, burçak gibi baklagillerin tarımı tüm bölgelerimizde yapılmaktadır ![]() ![]() Yumrulu Sebzeler Patates : Ülkemizde tarımı hızlı gelişen bir sebzedir ![]() ![]() ![]() ![]() Soğan ve Sarımsak : Güney Marmara, Ege ve Orta Karadeniz bölümü ile Akdeniz kıyı ovalarında yaygın tarımı yapılan ürünlerdir ![]() ![]() ![]() Sera Sebzeciliği : Mevsim dışı sebze yetiştirme etkinliğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de Sebzecilik Türkiye’de iklimin çeşitlilik göstermesi sebze çeşitliliğine neden olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveler Fındık Yetişme Koşulları : Humuslu toprak, nemli iklim ve kış ılıklığı ister ![]() ![]() ![]() Üretim : Türkiye fındık üretiminin % 100’ünü Karadeniz Bölgesi karşılar ![]() ![]() Üzüm Yetişme Koşulları : Anadolu’da bağcılık çok eskilere dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : Ege Bölgesi çekirdeksiz üzüm üretiminde ilk sırada yer almaktadır ![]() ![]() ![]() UYARI : Türkiye, üzüm üretiminde ve dış satımında dünya birincisidir ![]() İncir : Türkiye’nin tüm kıyı şeridinde ve iç bölgelerin alçak vadilerinde incir tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turunçgiller (Narenciye) : Portakal, mandalina, greyfurt, turunç ve limon bitkilerine genel olarak turunçgil denir ![]() ![]() ![]() ![]() UYARI : Rize ve çevresinde kışların ılık geçmesi turunçgil tarımına olanak sağlamıştır ![]() Diğer Meyveler : Muz : Türkiye’de don olayının görülmediği ve kış sıcaklık ortalamalarının 10° – 12° olduğu dar bir alanda tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() Kayısı : Anadolu’nun karsal iklim bölgelerinde, alçak yörelerde tarımı yapılır ![]() ![]() Şeftali : Sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde tarımı yapılır ![]() ![]() Elma : Türkiye genelinde alçak yörelerle, kıyılara yakın bölgelerde tarımı yaygındır ![]() ![]() Antep Fıstığı : Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() Türkiye’de Meyvecilik : Türkiye’de meyve üretim alanları ile meyveciliğin ekonomik önemi giderek artmaktadır ![]() ![]() ![]() Endüstri Bitkileri Tarıma dayalı endüstrilerin hammaddesi olan endüstri bitkilerinin üretiminde modern tarım yöntemleri kullanıldığından alınan verim yüksektir ![]() ![]() ![]() Şekerpancarı Yetiştirme Koşulları : Ilıman iklim bölgelerinde tarımı yaygın olan şekerpancarı nemli toprak ister ![]() ![]() ![]() UYARI : Şekerpancarı, fazla bekletilmeden işlenmesi gereken bir tarım ürünü olduğundan şeker fabrikaları ile pancar üretim alanları iç içedir ![]() Üretim : Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklığın belirgin ve sulamanın yetersiz olması nedeniyle şekerpancarı tarımı yapılamaz ![]() ![]() ![]() Pamuk Yetişme Koşulları : Dokuma ve tekstil endüstrisinin hammaddesidir ![]() ![]() UYARI : Güneydoğu Anadolu Projesi’nin tamamlanmasıyla bu bölgemizde pamuk ekim alanlarında genişleme, üretimde ise büyük artış olması beklenmektedir ![]() Üretim : Çukurova, Amik Ovası ve Ege önemli üretim alanlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tütün Yetişme Koşulları : Türkiye’nin iklim koşullarına en iyi uyum sağlamış bir endüstri bitkisidir ![]() ![]() ![]() Üretim : Türkiye’de tütün üretim alanları devlet denetimi altındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çay Yetişme Koşulları : 1950’den sonra Türkiye’de çay tarımı büyük önem kazanmıştır ![]() ![]() ![]() Üretim : Trabzon’dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı şeridi önemli çay tarım bölgesidir ![]() ![]() Haşhaş : Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişebilen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye’De Tarım Ürünleri -Ürünlerin Bölgesel Dağılımı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’De Tarım Ürünleri -Ürünlerin Bölgesel DağılımıTürkiye’de Tarım İnsanların toprağı işleyerek, çeşitli bitkileri yetiştirmesine tarım denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Toprak gelişmiş ülkelerde önemli bir ekonomik varlık olarak ele alınmakta ve planlı bir şekilde kullanılmaktadır ![]() ![]() Toprak hem tarımda kullanılır hem de sanayide hammadde olarak değerlendirilir ![]() ![]() Türkiye’de arazinin % 36′sında tarım yapılabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Topraklarımız daha çok Karadeniz Bölgesi‘nde bağlık, bahçelik ve ormanlık alanlar, Ege’de endüstriyel bitki alanları, Akdeniz’de endüstriyel bitki alanları ve ormanlıklar, Marmara’da endüstriyel bitki alanları ve tarım arazisi, iç kesimlerde de tarım alanları ve otlaklık alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır ![]() Bazı bitki türleri bazı topraklarda daha iyi ve kaliteli yetişmektedir ![]() ![]() Türkiye’de Tarımı Etkileyen Faktörler a ![]() tarim3Toprağın özelliği ve verimliliği tarımsal faaliyetler üzerinde etkili olan önemli faktörlerden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizdeki tarım alanlarının önemli bir kısmında eğimin fazla olması ve buralarda toprak tabakasının ince olması nedeniyle toprak kaybı ciddi bir tehdit olduğu için buralarda erozyonla mücadele önem kazanmıştır ![]() b ![]() Türkiye’de tarımdaki verimi etkileyen en önemli faktör sulamadır ![]() ![]() ![]() ![]() İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı kesimlerinde sulama sıkıntısı nedeniyle tarım alanları nadasa bırakılmaktadır ![]() ![]() ![]() Ülkemizde sulama yaygınlaştırılabilire; - Kuru tarım (nadas) metodu sona erer ![]() - Bir yılda birden fazla ürün alınabilir ![]() - Tarım iklime bağımlılıktan kurtulur ve bilhassa tahılların üretiminde yıllara göre dalgalanmalar azalır ![]() - Üretim artışı ve sürekliliği sağlanır ![]() - Tahıl yerine, sebze ve meyve ile endüstri bitkilerinin ekimi yaygınlaşır ![]() ![]() - Çiftçinin geliri ve toprağın verimi artar ![]() ![]() - Tarımın milli gelir içindeki ve ihracattaki payı artar ![]() Güneydoğu Anadolu’da GAP’la birlikte yukarıdakllerin bir çoğu gerçekleşmektedir ![]() c ![]() Toprağın yeteri kadar besin almaması yada toprağın devamlı kullanılması nedeniyle minerallerin azalması alınan verimi düşürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() d ![]() Tarımda verim düşüklüğüne neden olan çeşitli hastalık ve haşerelere karşı ilaçlama yapılmalıdır ![]() ![]() e ![]() tarimTarım ürünlerinden yüksek verim elde edilmesinde kaliteli tohum kullanılması etkilidir ![]() ![]() f ![]() Toprağın kısa sürede ve zamanında sürülmesi ile hasadın zamanında yapılabilmesi günümüzde makineleşme İle mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() g ![]() Tarımsal üretim sonucu elde edilen ürünlerin işleme merkezlerine veya tüketim merkezlerine ulaştırılıp pazarlanması önemli bir husustur ![]() ![]() ![]() Üreticinin piyasa şartlarından olumsuz etkilenmemesi için devlet tarafından destekleme alımları yapılır ![]() ![]() Tarımı desteklemek amacıyla devlet ve çeşitli özel sektör tarafından çeşitli kurumlar oluşturulmuştur ![]() ![]() Tarımı destekleyen kuruluşlar; - Türkiye Zirai Donatım Kurumu - Devlet Su İşleri - Toprak Mahsûlleri Ofisi - Tarım Kredi Kooperatifleri - Ziraat Bankası - Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü - Çeşitli kooperatif ve kuruluşlar (Fiskobirlik, Tariş, Çukobirlik, Çaykur, Tekel vb ![]() Tarım İşletme Metodları Aynı iklim özellikleri ve toprak şartlarına sahip olan tarım alanlarından farklı verim alınması, uygulanan tarım metodlarından kaynaklanmaktadır ![]() a) İntansif (Yoğun) Tarım Modern tarım metodudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Ekstansif (Yaygın) Tarım Tarım alanlarının geniş, nüfusun az olduğu yerlerde uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) Nadas (Kuru) Tarımı Buna ilkel tarım da denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunların yanında plantasyon, sera ve münavebeli (dönüşümlü) tarım gibi metodlarda uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarla ve Bahçe Kültürleri Kültür bitkileri insanlar tarafından tarla yada bahçelerde sulama, gübreleme vb ![]() ![]() A) TAHILLAR Tahıllara hububat adı da verilir ![]() ![]() ![]() Tahıl üretim alanlarının toplam arazi içinde en yüksek paya sahip olmasının başlıca nedenleri: - Nüfusun beslenmesinde, en önemli besin kaynağı olması - Tarım alanlarının genişlemiş olması - İklimin tahıl tarımına elverişli olması - Nüfusun hızla artması Buğday bugdayOrta kuşakta yarı kurak İklim bölgelerinde yetişen ve ülkemizde en yaygın üretilen tarım ürünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya’nın en çok buğday üreten ülkeleri arasında ABD, Rusya Federasyonu, Hindistan, Kanada ve Fransa yer alır ![]() ![]() ![]() Arpa Türkiye’de buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl ürünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye üretiminin yarıya yakın kısmını İç Anadolu Bölgesi karşılar ![]() ![]() ![]() ![]() Çavdar Buğday ve arpanın yetişmediği yükseltilerde yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() Yulaf Ülkemizde iç Anadolu, Marmara ve Çukurova’da daha fazla üretilir ![]() ![]() Mısır Yaz döneminde yağış alan veya sulama yapılan sıcak sahalarda yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Mısır, ülkemizde Karadeniz kıyı şeridinde ve Marmara’nın kuzey kesimlerinde yaz yağışlarıyla doğal olarak yetişirken, Akdeniz, Ege ve İç bölgelerde yazın sulamayla yetişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Pirinç (Çeltik) Ülkemizde ise genelde akarsu boylarında ve alüvyal ovalarda yaygındır ![]() ![]() ![]() ![]() B) ENDÜSTRİ (SANAYİ) BİTKİLERİ Üretildikten sonra, çeşitli sanayi dallarında işlenerek gıda ve endüstri maddeleri elde edilen bitkilerdir ![]() ![]() Endüstri bitkileri üretimi tahıllardan sonra 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıraç (verimsiz) topraklarda daha kaliteli yetişen, yetişme döneminde nem ve sıcaklığa ihtiyacı olan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En önemli üretim alanları içinde başta, Ege Bölgesi (Manisa, izmir, Muğla, Denizli, Aydın, Uşak), ikinci sırada Güneydoğu Anadolu Bölgesi, üçüncü sırada Karadeniz Bölgesi (Samsun, Tokat) gelir ![]() ![]() Pamuk Ekimi en fazla yapılan endüstri bitkisidir ![]() ![]() ![]() Ayrıca uzun bir yaz süresi istediğinden iç bölgelerimizin yüksek ve serin ovalarında üretimi yapılamaz ![]() ![]() ![]() Pamuk, ülkemizde en fazla Güneydoğu Anadolu ovalarında, Kıyı Ege ve Akdeniz ovalarında, Güney Marmara Bölümü ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeker Pancarı Ülkemizde şeker pancarı üretimi 1926 yılında Uşak ve Alpullu şeker fabrikalarının kurulmasıyla başlamıştır ![]() ![]() Şeker pancarının fazla sıcaklık isteği yoktur ![]() ![]() ![]() En fazla iç Anadolu Bölgesi‘nde üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haşhaş Afyon sakızı adı verilen maddesinin uyuşturucu yapımında kullanılmasından dolayı devletin sıkı denetimi altında sınırlı alanlarda ve az miktarda yetiştirilen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çay Anavatanı Muson Asya’sı olan çay, ülkemizde ekonomik olarak 1940′lı yıllardan sonra üretilmeye başlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1950 yılında 2600 hektar olan çay bahçeleri 2005 yılında 76 000 hektara çıkmıştır ![]() ![]() ![]() Keten-Kenevir Tropikal bölge bitkisi olan keten ve kenevirin liflerinden keten kumaşı ve kot bezi yapılır ![]() ![]() ![]() C) YAĞ BİTKİLERİ Zeytin, ayçiçeği, susam, kolza, aspir, yerfıstığı gibi bitkilerden yağ elde edilir ![]() ![]() Zeytin Zeytin ağacı Akdeniz ikliminin tabii bitkilerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde zeytin üretimini olumsuz yönde etkileyen bazı beşeri faktörler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayçiçeği aycicegiYetişme dönemi olan ilkbaharda yağış, olgunlaşma dönemi olan yaz mevsiminde güneşli bir iklim ister ![]() ![]() ![]() Ayçiçeği üretiminin % 70′e yakın kısmını Marmara Bölgesi’nde, başta Tekirdağ ve Edirne olmak üzere Kırklareli, Bursa, Balıkesir illeri karşılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soya Fasulyesi Bu ürün sadece yağ üretiminde değil, kuru sebze, yaş sebze, ekmeklik un, süt ve yoğurt gibi gıda maddeleri üretiminde de büyük önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Susam Tahin, pasta ve bisküvi sanayinde kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerfıstığı Kuruyemiş olarak tüketilen yerfıstığından aynı zamanda yağ da elde edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() D) BAKLAGİLLER Baklagiller nohut, mercimek, fasulye, bakla gibi ürünlerden oluşur, iç ve dış ticarette önemlidirler ![]() ![]() Mercimek Yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister ![]() ![]() ![]() ![]() Nohut Yarı kurak iklim şartlarında yetişebilen nohut, en fazla İç Anadolu, Akdeniz, iç Ege ve Güneydoğu Anadolu’da üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() Fasulye Yüksekliği 1500 m’yi aşmayan ve yaz döneminde sulanabilen tüm sahalarda yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() E) MEYVELER Ekili-dikili alanların % 3′ünü oluşturan meyveler Türk ekonomisinde önemli bir yere sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() - Turunçgiller, incir, muz gibi meyveler kışların ılık geçtiği yerlerde yetişir ![]() - Üzüm, elma ve kayısı İse hem kıyılarda hem de iç kesimlerde yetişir ![]() Fındık Ilıman iklim bölgelerinin bitkisidir ![]() ![]() ![]() Ülkemizde fındık tarımı Karadeniz kıyılarında yaygındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turunçgiller Narenciye adı da verilen bu ürünler portakal, mandalina, limon, greyfurt ve turunçtan oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turunçgiller en fazla Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde Mersin, Adana, Antalya ve Hatay’da üretilir (% 80) ![]() ![]() ![]() ![]() İncir incirKışların ılık, yazların sıcak geçtiği, yıllık yağışın’ 600-700 mm olduğu iklimlerde yetişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Ekonomik değeri yüksek ve kaliteli kuru incir üretilen bölgelerde Akdeniz iklim özellikleri görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzüm uzumKışın -30, -40 °C kadar düşük sıcaklığa dayanıklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dış ticaretimiz % 100 oranında Ege’nin çekirdeksiz kuru üzüm meyvesi ile temsil edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elma Türkiye’de üzümden sonra en çok yetiştirilen meyvedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muz Tropikal bölge bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Antep Fıstığı Yaz kuraklığına ve yüksek yaz sıcaklığına dayanıklı bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısı Türkiye’de birçok bölgemizde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() F) SEBZECİLİK Türkiye’de hemen her türlü sebze yetiştirilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() G) SERACILIK Kışların ılık, güneşli gün sayısının fazla olduğu yerlerde sıcaklığın kontrol altına alınmasıyla yapılan yoğun tarım metodudur ![]() ![]() ![]() ![]() TARIM ÜRÜNLERİYLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER 1 ![]() Karadeniz Bölgesi: Fındık, çay, mısır, tütün, şeker pancarı, pirinç, keten-kenevir, sebze Marmara Bölgesi : Ayçiçeği, zeytin, şeker pancarı, buğday, pirinç, mısır, patates, sebze, fındık, üzüm Ege Bölgesi : Zeytin, üzüm, haşhaş, pamuk, tütün, incir, turunçgiller, buğday, şeker pancarı, sebze Akdeniz Bölgesi : Turunçgiller, muz, pamuk, yerfıstığı, sebze, buğday, susam, gül, elma, mısır, pirinç, soya fasulyesi, zeytin, yulaf, şeker pancarı İç Anadolu Bölgesi : Buğday, arpa, mercimek, şeker pancarı, elma, patates, üzüm, nohut, çavdar, yulaf Doğu Anadolu Bölgesi : Arpa, buğday, kayısı, tütün, şeker pancarı, üzüm, pamuk Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Antepfıstığı, buğday, arpa, mercimek, pamuk, üzüm, zeytin, sebze, tütün, çavdar ![]() 2 ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|