![]() |
Akıtma Tarifi ( Video ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Akıtma Tarifi ( Video )Akıtma Tarifi ( Video ) Anadolu'nun pek çok yerinde ![]() ![]() ![]() geleneksel olarak uygulanan bir tarifimiz var "Akıtma" ama önce malzemeleri öğrenelim 3 adet yumurta 2,5 su bardağı süt 2 su bardağı un 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı tuz kızartmak için sıvıyağ akıtmayı yapmak için öncelikle yumurtalarımızı kırıyoruz 3 adet yumurtamız var demiştik üzerine bir miktar tuz ilave ediyoruz ve çırpıyoruz bu kadar çırpmak yeterli şimdi soğuk sütü ilave ediyoruz azar azar ekleyerek unu katıyoruz ve karbonat gene tam ölçü olarak hamurumuzu hazırladık ölçümüz "boza kıvamı" şöyle bir 5-10 dakika bekletelim, ocağın yanına gidelim yağladığımız teflon tavayı ateşe yerleştiriyoruz akıtma hamurundan şöyle bırakıyoruz ve hemen tavaya yayılacak şekilde ![]() ![]() ![]() önlü arkalı hareket ettiriyoruz ve orta ateşte bir yüzü kızarınca diğer yüzünü çeviriyoruz bir yüzünün piştiğini kabarcıklardan anlıyoruz şimdi diğer yüzünü çeviriyoruz aynı şekilde kızardıktan sonra tavadan alabiliriz bakalım diğer yüzü de kızarmış mı? kızarmış artık tabağa aktarabiliriz aynı şekilde hamur bitene kadar akıtmalarımızı yapmaya devam edeceğiz artık son akıtmamızı da dökelim bu ölçüyle 10 kadar akıtma çıkıyor çabuk hareketlerle bakalım son akıtmamızın arkası pişmiş mi? biraz daha pişse iyi olur şöyle diğerlerinin üzerine bırakalım arasına ne arzu edersek; peynir, reçel, kavurma dürüm yapıp çok güzel bir şekilde ikram edebiliriz |
![]() |
![]() |
|