Mantarlı Pide Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mantarlı Pide TarifiMantarlı Pide Tarifi Kullanılacak malzeme (4 kişilik): 200 gr margarin, 1/2 kg kültür mantarı, 1 yumurtanın sarısı, 1+1/4 su bardağı un, 1 limonun suyu, 1 demet maydanoz, 3-5 yaprak nane, 3-5 yaprak fesleğen, yeteri kadar tuz ve karabiber Yapılışı: Un elenir Elenin undan 1,5 çorba kaşığı kadarı ayrılın Kalan una ince ince kıyılmış margarin katılır Un ile yağ iyice yoğurulur Yağlı unun ortası çukurlaştırılarak 3 çorba kaşığı su ile yeteri kadar tuz konur Yoğurmaya devam edilerek, kulakmemesi yumuşaklığında bir kıvama varılır Hamur yağlı kâğıda sarılıp buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir Buzdolabından alınıp, oklavayla 1-2 mm kalınlığında açılır Açılan hamur yağlanmış küçük bir tepsiye yayılır Orta hararetli fırında pişirilir Hamur fırında pişerken mantarlar ayıklanır, zarı çıkarılır ve bol suda yıkanır, bekletmeden içinde erimiş yağ bulunan tavaya konup kuvvetli ateşe oturtulur Mantarlar 15 dakika kadar pişirildikten sonra tuz, kıyılmış maydanoz, nane ve fesleğen ilave edildikten sonra birkaç defa karıştırılıp ateşten alınır Hamur pişince, tepsi fırından çıkarılır ve hamur ateşe dayanıklı cam bir kaba yerleştirilir Hamurun üstüne pişirilmiş mantarlı karışım boşaltılır, sonra fırına sürülür ve 10 dakika kadar pişirilir Fırından alınıp, sıcak sıcak servis yapılır |
Mantarlı Pide Tarifi |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mantarlı Pide TarifiMantarlı Pide Tarifi Hamuru: 500 gr un 20 gr taze (yaş) maya 1 çorba kaşığı tuz 1+1/2 su bardağı su Harcı: 500 gr taze mantar (kaynar suda 10 dakika haşlanmış) 2 soğan (ince kıyılmış) 1 çay kaşığı tuz 1 fiske karabiber 1 çorba kaşığı tereyağı 1 yumurta (2 çorba kaşığı sütle çırpılmış) Genişçe bir kaba suyu, mayayı ve tuzu koyup, tahta bir kaşıkla 2-3 dakika karıştırınız Unu ekleyip, iyice yoğurarak yuvarlak bir hamur elde ediniz Hazırladığınız hamuru tezgaha koyup, üstünü kalın bir bezle örterek 30 dakika, mayalanması için bekletiniz Avuçlarınızın içi ile bastırarak hamuru yoğurur gibi yassıltıp, yumruk büyüklüğünde parçalara ayırınız Parçaları avucunuzun içinde top gibi yuvarlayıp, üstlerini kalın bir bezle örterek, yeniden 35-40 dakika mayalanmaya bırakınız Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (220°C) getirip, ısıtınız Haşlanmış mantarları, keskin bir bıçakla ince ince kıyınız Küçük bir tavada, yağı eritiniz Soğanları koyup 4-5 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene kadar kavurunuz Mantarları, tuzu ve biberi ekleyip 5 dakika, karıştırarak kavurunuz Tavayı ateşten alıp, bir kenara bırakınız Hamurların üstündeki bezi kaldırıp, her hamurun üstüne hafifçe bastırarak yayınız Hazırladığınız harcı, bir çorba kaşığı ile her pidenin ortasına yerleştiriniz Pidelerin herbirini iki elinizle havaya kaldırıp, hafifçe unlanmış tezgahın üstüne atar gibi bırakınız Pidelerin yayılıp uzadığını göreceksiniz Pideleri uçlarından istediğiniz kadar uzatıp, fırın tepsisine diziniz Üstlerine kalınca bir bez kapatıp, 10-15 dakika bekletiniz Pidelerin üstündeki bezi kaldırıp, çırpılmış yumurtayı, fırça ile her birinin üstüne sürünüz Tepsiyi fırına sürüp, pideleri 8-10 dakika pişiriniz Tepsiyi fırından alıp, pidelerinizi servis ediniz |
|