Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kek, safranlı, tarifi

Safranlı Kek Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Safranlı Kek Tarifi



Safranlı Kek Tarifi

60 gr (4 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı

15 gr taze maya

60 gr (1/4 su bardağı) + 1 kahve kaşığı toz şeker

2 çorba kaşığı ılık su

1/2 su bardağı süt

500 gr (4 su bardağı) un

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı safran

kahve kaşığının ucuyla hindistancevizi

1 çay kaşığı tarçın

2 yumurtanın sarısı (oda sıcaklığında)

90 gr (1/2 su bardağı) kuru üzüm

1 tatlı kaşığı yağla 22,5 cm'lik derin bir kek kabını yağlayıp bir kenara bırakınız

Mayayı küçük bir kasede ufalayıp, içine 1 kahve kaşığı şekeri ekleyerek çatalla eziniz Suyu katıp pürtüksüz bir bulamaç yaparak, sıcak ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, kabarana kadar bırakınız

Bu arada kalan 4 çorba kaşığı yağı ve sütü küçük bir tencereye koyup ateşe oturtunuz Sütü ısıtıp kaynatmadan ateşten alarak bir kenarda ılınmaya bırakınız

Un, tuz, safran, hindistancevizi ve tarçını birlikte büyük bir kaseye eleyiniz Ortasını çukurlaştırarak içine maya karışımını ve yumurta sarılarını akıtınız Parmaklarınızla yada spatulayla, hamur kasenin kenarlarından çekilene kadar karıştırınız

Hamuru hafifçe unlanmış bir tezgaha koyup 10 dakika, hamur yapışıyorsa tezgahı yeniden unlayarak yoğurunuz (Hamur esnek ve pürtüksüz olmalıdır)

Büyük bir kaseyi çalkalayıp hafifçe yağlayınız Hamuru top biçimine sokup kaseye koyduktan sonra kaseyi temiz ve nemli bir bezle örterek sıcak, cereyansız bir yerde 1-1,5 saat, hamur aşağı yukarı iki kat kabarana kadar bırakınız

Kabarmış hamuru unlanmış tezgaha çıkarıp 8 dakika daha yoğurunuz Hamuru büyük bir oval biçimde açıp, kalan 60 gr (1 4 su bardağı) şekeri ve kuru üzümleri serpiniz Yeniden yoğurarak hamura yedlriniz Hamuru top yapıp hazırladığınız kek kabına koyarak, sıcak ve cereyansız bir yerde 30-45 dakika, kabın üstüne çıkacak kadar kabarmaya bırakınız

Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (220 C) getirip ısıtınız

Keki fırına sürüp 15 dakika pişirdikten sonra, fırının ısısını (190 C) düşürerek 25-30 dakika daha pişiriniz

Kabı fırından alıp keki çıkararak tersinden parmakla tıkırdatınız (Tok bir ses geliyorsa kek pişmiş denebilir Tok bir ses gelmiyorsa fırının ısısını azaltıp (170 C) keki yeniden alt üst edip fırına sürerek 5 dakika daha pişiriniz)

Kekinizi tel ızgara üstünde soğuttuktan sonra servis ediniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.