Örgü Çörek Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Örgü Çörek TarifiÖrgü Çörek Tarifi 2 su bardağı süt 1/2 su bardağı sıvı yağ 6 su bardağı un 1 paket yaş maya (40 gr) 1 çorba Kaşığı şeker 1 yumurta sarısı tuz, çörekotu ve haşhaş tohumu İçi için; 1 çorba kaşığı domates salçası 1 çorba kaşığı biber salçası 1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş) 1 çorba kaşığı acika (çemenzar) baharatı veya birer çay kaşığı kimyon, karabiber, yenibahar, pulbiber 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen 1 /2 su bardağı sıvı yağ Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım İçine mayalı sütü, sıvı yağı ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım Hamur kabının ağzını örterek ılık bir ortamda hamur iki misli kabarana dek mayalandıralım Bu arada çöreğin iç harcını hazırlayalım Bir kabın içine domates salçasını, biber salçasını, iri dövülmüş cevizi, acika (çemenzar) baharatını ve sıvı yağı ekleyip karıştıralım Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya ayırarak beze yapalım Bezelerden ikisini ayrı ayrı unlanmış bir zeminde 03 mm kalınlığında açalım Açılan her iki yufkanın üzerine salçalı harcı düzgünce sürelim Her iki hamuru da rulo yaparak saralım Hamur rulolarını yan yana getirip birbirine dolayarak margarinle yağlanmış fırın kabına dizelim Diğer iki hamuru da aynı şekilde hazırlayalım Hamurların ikinci kez mayalanması için, oda sıcaklığında 1/2 saat daha bekletelim Hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serperek, önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim |
Örgü Çörek Tarifi |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Örgü Çörek TarifiÖrgü Çörek Tarifi 500 gr elenmiş un 20 gr maya 200 gr süt 100 gr yağ 4 adet sarı yumurta 50 gr pudra şekeri 1 silme çay kaşığı tuz Sütü hafif ılıtıp çukur bir kaba dörtte birini koyup içine mayayı ve bir çay kaşığı pudra şekeri ilâve ederek maya ezilinceye kadar karıştırıp unun dörtte birini ilâve ederek karıştırarak yumuşak bir hamur yapınız Üzerine biraz un serpip ağzını kapatarak 20 dakika mayalandırınız Sonra teker teker içine yumurta sarılarını ve yağı ilâve ederek karıştırıp iki dakika kadar çırpıp kalan unu, tuzu, şekeri ve sütü ilâve edip 3-4 dakika çırparak bir hamur yapınız ve ağzını kapatarak ılık bir yerde 45 dakika mayalanmaya bırakınız Sonra hamurun uçlarını ortasına toplayıp hafifçe bastırın ve 30 dakika daha mayalanmaya bırakınız Sonra bir hamur masasına hafif un serpip hamuru çıkarıp 3 müsavi parçaya kesiniz 25 kuruş kalınlığında hamurları küçük birer sopa gibi yuvarlayıp hamurların başlarını bir araya getirerek saç örer gibi örünüz ve bir yağlı kâğıt üzerine koyarak bir fırın tepsisine koyunuz Üzerini kurumaması için hafif yağlayıp 25 -30 dakika daha mayalanmaya bırakınız Sonra üzerini fırça ile yumurtalayıp 200 derece ortadan hızlı fırında 30 -35 dakika pişiriniz |
|