![]() |
Klein-Gordon Denklemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Klein-Gordon DenklemiKlein-Gordon denklemi Klein-Gordon Denklemi, (bazı kaynaklarda Klein-Fock-Gordon Eşitliği olarak da ifade edilir) Schrödinger denkleminin bağıl/göreli (relativistik) olan versiyonudur ve atomaltı fizikte kendi ekseni etrafında dönmeyen parçacıkları tanımlamada kullanılır ![]() ![]() Matematiksel Açılım Serbest bir parçacık için Schrödinger denklemi aşağıdaki gibidir ![]() burada momentum operatörü, ise del operatörüdür ![]() Schrödinger denklemi Einstein'ın Özel Görelilik Kuramı'nı hesaba katmadığı için özellikle atomaltı parçacık hesaplamalarında yetersiz kalır ![]() Özel Görelilik Kuramı'ndan enerjinin tanımını ihraç edip sonra, bu formüle kuvantum mekanik momentum operatörünü eklediğimizde, sonucunu alırız ![]() ![]() burada ve olur ![]() Bu yeni operatöre d'Alembert operatörü denir ve günümüzde skaler (sıfır rotasyonlu) parçacıklar için alan denklemi olarak kullanılmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Klein-Gordon Denklemi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Klein-Gordon DenklemiGöreli serbest parçacık çözümü Serbest bir parçacığın Klein-Gordon denklemi aşağıdaki gibi yazılabilir ![]() Yukarıdaki ifadenin gayrigöreli versiyonu ise bu şekilde ifade edilebilir: Ancak elbette bu durumda, engeli oluşacaktır ![]() ve şeklinde formüle edilir ![]() ![]() Kütlesiz parçacıklar için, yukarıdaki denklemde m`i 0 olarak alabiliriz ![]() ilişkisine ulaşırız ![]() Aksiyom Klein-Gordon denklemi aşağıdaki aksiyom kullanılarak tümdengelinebilir ![]() burada Fi Klein-Gordon alanını, m ise kütleyi ifade etmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|