![]() |
Biyogaz Üretim Prosesi Ve Mikrobiyolojisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Biyogaz Üretim Prosesi Ve Mikrobiyolojisiteorik olarak biyogaz nasıl üretilir, hangi reaksiyonlar gerçekleşir ![]() görselde 2 tane diktörtgen ve bir tane çember bulunuyor ![]() Grass denilen bizim hammaddemiz hayvansal veya bitkisel atıklar olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Biogas plant denilen kısım ise fermantasyonun gerçekleştiği yer ![]() ![]() ![]() Energy kısmında üretilen biyogazdan enerji elde edilerek sindirim yapılan kısımda gereken enerjinin bir kısmı karşılanabilir ![]() ![]() 1 ![]() Biyogaz üretimi, zeminin altında yer alan bir giriş tankına, organik atıkların ve artıkların doldurulması ile başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra elde edilen uçucu yağ asitleri tekrar bakterilerin etkisi ile hidrojen ve asetik asite dönüşür ![]() ![]() Metan yani biyogaz, depolama tankında birikmektedir ve fermantörde yer alan biyogaz çıkışından alınır ![]() ![]() ![]() Biyogaz Üretimi Prosesinde Güvenlik Yukarıda anlatılan proseste güvenlik için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır ![]() Bu prosesin doğru ve güvenli işlemesi için; • Sindireç tankına ışık girmemelidir ![]() • Fermantörde yani sindireç tankında kesinlikle oksijen bulunmamalıdır ![]() • Antibiyotik almış hayvanların atıkları retim tankına alınmamalıdır ![]() • Deterjan içeren organik atıklar üretim tankına alınmamalıdır ![]() • Yeni bakterilerin oluşturulması ve büyümesi için yeterli miktarda azot bulunmalıdır ![]() • Üretim tankında pH 7,0 – 7,6 arasında olmalıdır ![]() • Sindireç sıcaklığı 35 ºC veya 56 ºC de sabit tutulmalıdır ![]() • Üretim tankında en az %50, optimum %90 oranında su olmalıdır ![]() 2 ![]() Biyogaz üretimi sırasında fermantörde bakterilerin görevi çok fazladır ![]() ![]() İlk olarak hammaddede yer alan, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler fermantative ve hydrolytic bakteriler tarafından karbondioksit, asetik asit ve ana ürün olarak çözülebilir uçucu organik maddelere dönüştürülür ![]() ![]() ![]() ![]() İlk reaksiyonda : Karbondioksit + Hidrojen gazı —-> Metan + Su İkinci reaksiyonda ise önceden oluşan asetik asit reaksiyona girer: Asetik asit —-> Karbondioksit + Metan İlginç olan ilk reaksiyonda girenlerdeki Karbondioksit ikinci reaksiyonda ürünlerdedir ![]() ![]() ![]() Görev alan bakteri türlerinin optimum faaliyet sıcaklıkları ise şöyledir: Sakrofilik Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 5- 25 °C Mezofilik)Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 25- 38 °C Termofilik Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 50- 60 °C |
![]() |
![]() |
|