Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
elektrostatik, fizik

Elektrostatik Nedir ? | Fizik

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Elektrostatik Nedir ? | Fizik

Elektrostatik

ELEKTRİK YÜKÜ

Maddelerin arasındaki denge ve hareket ilişkilerini belirleyen kuvvetlerden biri de elektriksel kuvvettir

Bu kuvvetin kaynağı, maddenin taşıdığı elektrik yükleridir Yükler madde değil, maddenin özelliğidir

Elektrik yükünün taşıyıcıları, maddeleri meydana getiren proton ve elektronlardır Protonun taşıdığı yüke '' + '' elektrik yükü, elektronun taşıdığı yüke '' - '' elektrik yükü denir

Bir maddenin proton sayısı elektron sayısına eşit ise bu nesne elektrik yükü bakımından dengededir ve elektrik yükü sıfırdır Bu tür nesnelere yüksüz ya da nötr denir Nesnelerin elektrik yükleri, dengelenmemiş ( net ) yükleridir Proton sayısı elektron sayısından fazla olan nesnelere '' + '' yüklü, proton sayısı elektron sayısından az olan nesnelere '' - '' yüklü denir

Elektrik yükü skaler bir büyüklüktür Fakat meydana getirdiği kuvvet vektöreldir

Ayı cins elektrik yükü taşıyan cisimler birbirini iter Farklı cins elektrik yükü taşıyan cisimler birbirini çeker Elektrik yükü taşıyan cisimler, yüksüz cisimleri çeker

Elektrik yükünün birimi Coulomb ( C ) dur Bir protonun taşıdığı elektrik yükü, bir elektronun taşıdığı elektrik yükü ile aynı büyüklüktedir Bu büyüklüğe elemanter yük ( - e, + e ) denir e ile gösterilir

1 p = + e

1 e = - e

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com