Türkçe Kelimeler (M) |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkçe Kelimeler (M)MAMAK:Sakin, kendi halinde MAMAY: Sakin, munis MAMIŞ: 1- Saygılı, söz dinler 2- Saygı MANAS: 1- Huy, mizaç 2- Heybet, heybetli MANAY: Saha, bölge, mıntıka MANÇO: Mengü, sonsuz MANÇU: Mengü, sonsuz MANGALAY: 1- Alın, yüz, cephe 2-Süvari, iyi ata binen MANGU: Mengü, bengü, sonsuz MANGUR: Mangır, bakır para MANGUT: Ölümsüz, sonsuz MARAL: Ceylan, ahu türü bir hayvan MAYDA: Narin, ince, ince yapılı MENÇİK: Mülkiyet, mal varlığı MENDEŞ: (Menteş, mintaş) Acele, aceleci MENGİ: Mengü, bengi, bengü MENGİLİK: Sonsuzluk MENGÜ: Ebedi, sonsuz, sonsuza kalan, sonsuzluk, ölümsüzlük MENGÜÇ: Sonsuzluk, sonsuzluğa ulaşmış, ermiş, ulu, saygıdeğer MENGÜÇ ATA: birl Mengüç/Ata Bilgi ve tecrübesine başvurulan ulu ve bilge kişi MENGEN: 1- Nişancı, iyi ok atan, okçu 2- Becerikli, mahir METE: 1- Soylu, saygıdeğer 2- Bütün, bütünlük, bütünlükçü METEHAN: birl Mete/Han Hun kağanlarının en ünlüsü Aynı soy ve kökten gelen boylar arasında, kan dökülmesini yasaklamış hepsinin tek bir devlet çatısı altında toplanması gerektiğini,bunun aynı zamanda Türk Tanrısı’nın bir emri olduğuna inanarak bu yolda mücadele etmenin ve bunun getireceği sonuçların,en büyük ve paha biçilmez bir mutluluk olduğuna inanmış, bunu da ayrıca,devlet politikası biçimine getirmiştiTürk töresine devlet idaresine sokan,ilk düzenli ve sınıflı kara ordusunu kuran,”Birleşik Türk Devletleri ülküsünü devlet siyaseti olarak ve bunu gerçekleştiren ilk Türk büyüğü MİN: 1-Bin,bin sayısı 2-ben,gamze MİNG:1-Ben,gamze 2-Huzur,refah 3-Bin sayısı MİNGAN: Benli,gamzeli MİNGİLİK: Rahat,huzur,refah MİNGİR: Çok külliyetli MOĞOL:Kaygı,endişe,hüzün Oğuz’un amcası ve ilk kayın atası MOKAN: Büken, güçlü MONGUÇ: Atik, çevik, hamleci MOTUN: Bütün, bütünlük ( Mete Han’ın asıl adının bu olduğunu söyleyen tarihçiler de var) MUGLU: Üzgün, hüzünlü MUNAR: Serap, algın MUNCUK: Boncuk, takı, mücevher MUNÇUĞ: (Boncuk) MUNG: 1- Hüzün, elem, üzüntü 2- Ming, ben, gamze MUNGLUĞ: (Mungluk) Üzgün, bunalmış, hüzzam MUNGUL: Hüzünlü, elemli MUTLU: Mutlu, mesut, bahtiyar MÜÇEK: öpücük, buse MÜGE: İnci çiçeği MÜLDÜZ: Berrak, saf MÜREN: Irmak, akarsu |
|