![]() |
Uyak (Kafiye) Örgüsü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uyak (Kafiye) Örgüsüİlk olarak dizelerin son seslerine bakılarak bir dörtlüğün kafiye düzeni çıkarılır ![]() ![]() 1- Düz Kafiye: Birinci mısra ile ikinci mısraın; üçüncü mısra ile dördüncü mısraın birbiriyle kafiyeli olmasıdır aaaa, aabb, aaab ![]() ![]() a- İftardan önce gittim Atik-Vâlde semtine, a- Kaç defa geçtiğim bu sokaklar, bugün yine b- Sessizdiler ![]() b- Bir tatlı intizara çevirmiş sükûneti a- Gökyüzünde tüten olsam a- Yeryüzünde biten olsam b- Al benekli keten olsam b- Yar boynuna sarsa beni 2- Çapraz Kafiye: Bir dörtlükte; birinci mısra ile üçüncü mısraın, ikinci mısra ile de dördüncü mısraın kafiyeli olmasıdır ![]() ![]() a- Hayran olarak bakarsınız da b- Hûlyanızı fetheder bu hâli a- Beş yüz sene sonra karşınızda b- İstanbul Fethi’nin hayâlia- Bir hayalet gibi dünya güzeli b- Girdiğinden beri rüyâlarına, a- Hepsi meshûr, o muamma güzeli b- Gittiler görmeye Kaf dağlarına 3- Sarma (l) Kafiye: Bir dörtlükte; birinci mısra ile dördüncü mısraın ve ikinci mısra ile de üçüncü mısraın kafiyeli olmasıdır ![]() ![]() a- İhtiyar elini bağrına soktu, b- Dedi ki, “İstanbul Muhasarası b- Başlarken aldığım gaza yarası a- İçinden çektiğim bu oktu!” a Gamlı bir heykel gibi kayalarla ben b- Bir sonbahar akşamı… sahillerdeyim b- Dağınık saçlarımdan pervasız esen a- Rüzgârların elinde bir kırık neyim |
![]() |
![]() |
|