Anlamlarına Göre Cümleler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anlamlarına Göre CümlelerAnlamlarına Göre Cümleler 1 Aralarındaki Anlam ilişkilerine Göre Cümleler1 Eş ya da Yakın Anlamlı Cümleler: İnsanların iletmek istediği düşünceler aynı ya da olsa cümleleri farklı olabilir Bu kişilerin bilgi birikimi, söz dağarcıkları ve üsluplarındaki farklılıktan kaynaklanabilir![]() Hiçbir suçlu kendi yargıçlığından kurtulamaz / Suçlular yaşamları boyunca kendilerini yargılarlar![]() 2 Anlamca Birbiriyle Çelişen Cümleler: Düşünce ve davranışların birbirini tutmaması, birbirlerine ters düşmesi, tutarsız olmak, çelişmek demektir![]() Çocuklar ve yetişkinler aynı kitaplardan hoşlanmazlar / İyi bir çocuk kitabı, mutlaka yetişkinlere de seslenir![]() 3 Neden(sebep) ? Sonuç İlişkisi: Neden, bir olayı ve durumu gerektiren, doğrudan başka olay veya durum; sonuç ise olayın doğurduğu başka bir durum demektir Neden ? sonuç cümleleri genellikle ?için, -den, -den dolayı, den ötürü, -diye, ile? unsurları ile birbirlerine bağlanır Yükleme sorulan ?niçin? sorusu nedeni verir![]() Yağmur çok yağdı, barajlardaki su seviyesi yükseldi ![]() Neden(yağdığı için) Sonuç 4 Eylemin Yapılış Amacını Bildiren Cümleler: (Amaç-sonuç) Amaç ulaşılmak istenen sonuç demektir Amaç cümleleri ?-mak için, -mak üzere, diye, amacıyla, maksadıyla? unsurları ile belirtilebilir ?Ne amaçla? sorusu yükleme sorularak amaç bulunur![]() İki haftalık harçlığını bu kitaplığını almak için biriktirmiş (amaç)5 Şart Bildiren Cümleler: Bir eylemin gerçekleşmesini başka bir durumun gerçekleşmesini bağlayan cümlelerdir Koşul anlamı veren ?-sa, ınca, -dıkça, üzere, ancak, yalnız, şartıyla? unsurları kullanılabilir![]() Klasikleri okursan düş dünyan zenginleşir ![]() 6 Açıklama Cümlesi: Bir metinde bütün cümleler aynı derecede açık olmayabilir Yazar neyi anlatmak istediğini belirtmek için açıklama yapar![]() Günü gününe pek uymaz bu kentin Bir bakarsınız, yaz ortasında buz kesmişsiniz; bir bakarsınız, kasım ortasında ceket fazla gelmiş![]() 2 İlettikleri Anlam Özelliklerine Göre Cümlelera) Öneri Cümlesi: Bir sorunu çözmek için öne sürülen görüşe öneri (teklif) denir ![]() Bu kitabı okumanızın doğru olacağını düşünüyorum ![]() b) Öğüt Cümlesi: Bir kimseye, onun kötü bir durumla karşılaşmaması için yapması veya yapmaması gereken şeyleri söylemeye öğüt(nasihat) denir Genellikle emir kipi kullanılır![]() Ayağını yorganına göre uzat ![]() c) Ön yargı Cümlesi: Önceden edinilmiş olumlu ya da olumsuz yargılardır ![]() Bu kitabı kimse beğenmeyecek ![]() d) Tasarı Cümlesi: Olması veya yapılması istenen bir şeyin zihinde aldığı biçime denir ![]() Bu tür programları ileride de düzenlemek istiyorum ![]() e) Varsayım Cümlesi: Varsayım anlamı ?varsayalım ki, tut ki, ola ki, diyelim ki? sözcükleri ile yapılır ![]() Diyelim ki bu olay gerçek değildir ![]() f) Olasılık(ihtimal) Cümlesi: Bir şeyin olabilme durumunu, olabilirliğini anlatan cümlelerdir Olasılık anlamı yeterlik birleşik fiili(e bilmek), öğrenilen geçmiş zaman, şimdiki zaman ya da gelecek zaman çekimlerine ?dir eki getirilerek yapılır![]() Sağlık sorunları ile karşılaşabilir ![]() g) Yakınma Cümlesi: Sızlanarak anlatma, şikâyet etme demektir / Söylesem de beni dinlemez ki!h) Eleştiri Cümlesi: Bir sanatçının ya da sanat ürününün olumlu ve ya olumsuz taraflarını ortaya koyan cümlelerdir ![]() Anlatımı sıradan, daha ilk öyküde cümleler birbiri üzerine yığılıyor ![]() h) Sezgi Cümlesi: Açık bir kanıt olmaksızın olmuş ya da olacak bir şeyi anlayıp kestirme yeteneğine sezgi denir Tahminde daha çok akıl yürütme söz konusu iken, sezgide içe doğuş söz konusudur![]() Bu çocuğun ülkesi ve milleti için faydalı işler yapacağını anlamıştım ![]() 3 Anlatım Niteliklerine Göre Cümlelera) Tanım Cümlesi: ?Bu nedir?? sorusuna cevap verir (Bu kimdir?)b) Karşılaştırma Cümlesi: Kıyaslama, benzerlik ya da karşıtlıklarını ortaya koymak ![]() Öykülerini de okudum; ama şiirleri ve oyunları kadar beğenmedim ![]() c) Öznel ? Nesnel Anlatımlı Cümleler: Anlatıcının duygu, düşünce ve sezgilerine dayanan anlatım öznel; kanıtlanabilirlik değer taşıyan, kişisel duygu ve düşünce taşımayan anlatım nesneldir ![]() Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en güzel eseri ?Beş Şehir?dir ![]() Ahmet Hamdi Tanpınar ?Beş Şehir?adlı eserinde Ankara, İstanbul, Bursa ve Konya ile ilgili izlenimlerini anlatmıştır ![]() c) Doğrudan ? Dolaylı Anlatım: Başkasına ait bir söz hiç değiştirilmeden söylenirse Doğrudan Anlatım olur Başkasına ait bir sözü kişinin kendi söyleyişine uydurarak ve değiştirerek anlatması da Dolaylı Anlatım?dır![]() O, bana: ?Büyük bir edebiyatçı olacaksın ? demişti Doğrudan anlatım/ O, benim büyük bir edebiyatçı olacağımı söylemişti (Dolaylı Anlatım)Üslup: Bir sanatçının görüş, duyuş ve anlatış özelliklerine denir Üslup sanatçıları birbirinden farklı kılar![]() İçerik: Bir eserde verilmek istenen düşünce, duygu ve simgelerin bütünüdür Bir eserin konusu hakkında bilgi veren, o eserin neleri anlattığını belirten yargılar içerikle ilgilidir![]() Bu eserde ne anlatılmış? İçerikle ilgili bir sorudur / Bu eser nasıl anlatılmış? Üslupla ilgili bir sorudur
|
|
|
|