![]() |
Anlamlarına Göre Cümleler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlamlarına Göre CümlelerAnlamlarına Göre Cümleler 1 ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Hiçbir suçlu kendi yargıçlığından kurtulamaz ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Çocuklar ve yetişkinler aynı kitaplardan hoşlanmazlar ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Yağmur çok yağdı, barajlardaki su seviyesi yükseldi ![]() Neden(yağdığı için) Sonuç 4 ![]() ![]() ![]() ![]() İki haftalık harçlığını bu kitaplığını almak için biriktirmiş ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Klasikleri okursan düş dünyan zenginleşir ![]() 6 ![]() ![]() ![]() Günü gününe pek uymaz bu kentin ![]() ![]() 2 ![]() a) Öneri Cümlesi: Bir sorunu çözmek için öne sürülen görüşe öneri (teklif) denir ![]() Bu kitabı okumanızın doğru olacağını düşünüyorum ![]() b) Öğüt Cümlesi: Bir kimseye, onun kötü bir durumla karşılaşmaması için yapması veya yapmaması gereken şeyleri söylemeye öğüt(nasihat) denir ![]() ![]() Ayağını yorganına göre uzat ![]() c) Ön yargı Cümlesi: Önceden edinilmiş olumlu ya da olumsuz yargılardır ![]() Bu kitabı kimse beğenmeyecek ![]() d) Tasarı Cümlesi: Olması veya yapılması istenen bir şeyin zihinde aldığı biçime denir ![]() Bu tür programları ileride de düzenlemek istiyorum ![]() e) Varsayım Cümlesi: Varsayım anlamı ?varsayalım ki, tut ki, ola ki, diyelim ki? sözcükleri ile yapılır ![]() Diyelim ki bu olay gerçek değildir ![]() f) Olasılık(ihtimal) Cümlesi: Bir şeyin olabilme durumunu, olabilirliğini anlatan cümlelerdir ![]() ![]() Sağlık sorunları ile karşılaşabilir ![]() g) Yakınma Cümlesi: Sızlanarak anlatma, şikâyet etme demektir ![]() h) Eleştiri Cümlesi: Bir sanatçının ya da sanat ürününün olumlu ve ya olumsuz taraflarını ortaya koyan cümlelerdir ![]() Anlatımı sıradan, daha ilk öyküde cümleler birbiri üzerine yığılıyor ![]() h) Sezgi Cümlesi: Açık bir kanıt olmaksızın olmuş ya da olacak bir şeyi anlayıp kestirme yeteneğine sezgi denir ![]() ![]() Bu çocuğun ülkesi ve milleti için faydalı işler yapacağını anlamıştım ![]() 3 ![]() a) Tanım Cümlesi: ?Bu nedir?? sorusuna cevap verir ![]() b) Karşılaştırma Cümlesi: Kıyaslama, benzerlik ya da karşıtlıklarını ortaya koymak ![]() Öykülerini de okudum; ama şiirleri ve oyunları kadar beğenmedim ![]() c) Öznel ? Nesnel Anlatımlı Cümleler: Anlatıcının duygu, düşünce ve sezgilerine dayanan anlatım öznel; kanıtlanabilirlik değer taşıyan, kişisel duygu ve düşünce taşımayan anlatım nesneldir ![]() Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en güzel eseri ?Beş Şehir?dir ![]() Ahmet Hamdi Tanpınar ?Beş Şehir?adlı eserinde Ankara, İstanbul, Bursa ve Konya ile ilgili izlenimlerini anlatmıştır ![]() c) Doğrudan ? Dolaylı Anlatım: Başkasına ait bir söz hiç değiştirilmeden söylenirse Doğrudan Anlatım olur ![]() ![]() O, bana: ?Büyük bir edebiyatçı olacaksın ![]() ![]() / O, benim büyük bir edebiyatçı olacağımı söylemişti ![]() Üslup: Bir sanatçının görüş, duyuş ve anlatış özelliklerine denir ![]() ![]() İçerik: Bir eserde verilmek istenen düşünce, duygu ve simgelerin bütünüdür ![]() ![]() Bu eserde ne anlatılmış? İçerikle ilgili bir sorudur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|