![]() |
Rize Mutfagı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rize MutfagıRize Mutfağı, mısır, karalahana, fasulye, süt ürünleri (yoğurt, ayran, tereyağı) ve deniz ürünleri üzerine şekillenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbalar Korkoto Çorbası ve Ayran Çorbası: Korkoto : Kırılmış mısır Malzemeler: İki su bardağı korkoto, bir su bardağı ayran, İki çorba kaşığı tereyağ ![]() Yapılışı: Önce korkoto suya atılır, ayran ve tuz katılır, tereyağı konup pişirilir ![]() ![]() Fasulye (Lobya) Çorbası: Malzemeler: Uç su bardağı kuru fasulye, Domates büyüklüğünde içyağı, İki baş orta boy soğan veya soğana karşılık pırasa yaprağı ![]() Yapılışı: Önce kuru fasulye suda pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Hopi (Hupi) Çorbası: Malzemeler: Uç yoğurt kasesi hopi ![]() ![]() Yapılışı: İnce doğranmış soğanlar veya pırasa yaprakları yağla kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() Kabak Çorbası: Malzemeler: Bir beyaz kabağın dörtte biri, bir su bardağı kuru fasulye, Uç çorba kaşığı yağ ![]() Yapılışı: Kabuğu soyulan kabak kuşbaşı şeklinde doğranır, kazana konup ayrı bir kapta piş erken başka bir kapta pişirilen kuru fasulye, tuz ve yağla birlikte kabağa ilave edilir ![]() ![]() ![]() Sebze Yemakleri Fasulye Tavalası: Malzemeler: Bir kilo taze fasulye, iki baş soğan veya soğan yerine yeteri kadar pırasa yaprağı, beş diş sarımsak, iki kaşık tereyağı veya zeytinyağı ![]() Yapılışı: Bir kilo taneli fasulye kırılarak kazana konur, yeterince pişirildikten sonra bir süzgeçte süzülür ![]() ![]() ![]() Turşu Kavurma: Malzemeler: Bir kilo fasulye turşusu, üç baş soğan veya buna denk pırasa yaprağı, beş diş sarmısak, iki kaşık tereyağı veya buna denk zeytinyağ ![]() Yapılışı: Fasulye turşusu bir gün önceden suya konur, tuzu çıkartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tomart Kavurması: Tomari sulak yerlerde, ırmak kenarlarında kendiliğinden yetişen otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Karalahana Dolması: Malzemeler: Dört bağ lahana, iki baş soğan, bir su bardağı korkoto, iki kaşık tereyağı veya iç yağı ![]() Yapılışı: Eritilmiş yağda soğanlar kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lahana Haşlaması: Malzemeler: Altı bağ lahana, bir domates büyüklüğünde içyağı, bir kase fasulye, iki kaşık mısır unu, iki kaşık tereyağı, bir kiloya yakın kemik, bir miktar acı biber (Lav Biberi) Yapılışı: Lahanalar önce yıkanıp temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lahana Sarması: Malzemeler: Altı veya yedi bağ kara lahana, üç baş soğan, bir kilo ince kıyılmış et, bir kase korkoto, maydonoz ![]() Yapılışı: Soğanlar ince ince doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamsi Çıgırtası: Malzemeler: Bir bağ pazı, bir bağ taze soğan veya buna denk yerli pırasa yaprağı, iki bardak ince mısır unu veya buna denk buğday unu da olabilir, bir tas tuzlu hamsi, bir yumurta büyüklüğünde içyağı ![]() ![]() Yapılışı: Hamsiler önceden suya konarak ayıklanır, kılçıklarından temizlenir, hamsi, un, kıyılmış pazı ile soğan içyağı ile karıştırılarak ekmek hamuru gibi hafifçe yoğrulur, tuzu kontrol edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Hamsili Pilav: Hamsili pilavın ilk şekli "Hamsili Rasti" yemeğidir ![]() ![]() ![]() Hamsili Pilavın Malzemesi: Bir kilo veya bir tas hamsi ![]() ![]() Yapılışı: Hamsi tuzlu ise suya konur ve tuzu alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gün hamsi pilavı baharat, maydonoz , kuş üzümü ile zenginleştirilmektedir ![]() ![]() ![]() Plekide: Yapılışı: Taze hamsi başları kesilerek temizlenir ve tuzlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoşmer: Malzemeleri: Bir litre kaymaklı süt, bir kase köy peyniri, üç tahta kaşığı mısır unu, yeterince tuz ![]() Yapılışı: Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemşin yöresinde kaymağı alınmış süt içeresine mısır unu karıştırılarak yapılan tava işine "Kotniyar" denmektedir ![]() ![]() Hoşmer, muhlama gibi yenir ve yerken yağ tavada göllenir ![]() Haşıl: Malzemeler: Sıcak mısır ekmeği, tereyağı ve mıncı ![]() Hazırlanışı: Sıcak mısır ekmeğinin içi yayvan bir kap içersine boşaltılır ![]() İçersine bol miktarda tereyağı ve tuzlu minci (Lor) katılarak karıştırılır ![]() ![]() ![]() Sıcak ekmek bulunmadığı zamanlarda soğuk ekmek bir tavanm içine ufaltilıp yağı ve mincisi konur ![]() ![]() ![]() Laz Böreği: Malzemeler: Beş yumurta, yedi su bardağı süt, beş kaşık tereyağı, bir buçuk su bardağı şeker, bir buçuk kahve fincanı nişasta, bir buçuk kahve fincanı pirinç unu, alabildiği kadar buğday unu, tuz ![]() Yapılışı: Bir kase su, iki kaşık tereyağı, bir yumurta sarısı, az tuz, bir iki damla zeytinyağı ve alabildiğince un katılarak yoğrulur ve ondört parçaya bölünür ![]() ![]() Yapraklar arasına konacak muhallebinin yapılışı: Süt ve şeker kaynatıldıktan sonra az tuz konur, ayrı bir kapta pirinç unu veya nişasta, dört yumurta sarısı, bir bardak soğuk su ile iyice çırpılır, kaynayan süte karıştırılarak ilave edilir ![]() ![]() Yedi hamur tek tek açılır ve her bir yaprağına tereyağı sürülerek tepsiye dizilir, üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebi soğuk olarak dökülür ![]() ![]() ![]() Bir buçuk bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan ilik şurup, fırından çıkan böreğin üzerine dökülür ![]() ![]() azbucuk alıntı |
![]() |
![]() |
![]() |
Rize Mutfagı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rize Mutfagıuyyyyyyyyyyyyy bana sorsaydın ya ben sölerdim sana ![]() ![]() ![]() :-))))))))))))))))))))))))))) teşekkürler ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|