![]() |
İp Uçları-Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İp Uçları-Püf Noktaları£rk£kL£r içiN - Yemekleri daima tencerenin içinden yiyin ![]() ![]() - Asla sade pilav yapmayın ![]() ![]() - İlle de soğanlı bir yemek yapacaksanız, asla soğana dokunmayın ![]() ![]() ![]() ![]() - Patates kızartacaksanız soyduğunuz patatesleri asla yıkamayın ![]() ![]() - Yemekler asla kendi başlarına hareket etmezler ![]() ![]() ![]() - Sebzeleri pişirdikçe vitamin değerleri düşer ![]() ![]() - Karpuz tabağa koyulmaması gereken bir meyvedir ![]() ![]() - Tencere kapağı en mükemmel tabaktır ![]() - Buzdolabının sebzelik olarak adlandırılan kısmı yemeyi düşünmediğiniz şeylerin saklanması için idealdir ![]() ![]() ![]() - Spagetti paketini açmak için paketi ortasından sıkıca kavrayın ve altını tüm gücünüzle fayansa vurun ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İp Uçları-Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İp Uçları-Püf NoktalarıPÜF NOKTALAR BAZILARI SICAK SEVER • Mayonez yaparken başarısızlığa uğramamak için, yağ ve yumurtanın aynı ısıda, oda sıcaklığında olması gerekir ![]() • Soymaktan kurtulmak için kaç kez yoğurdu sarımsaksız yediniz? Ama onları ılık suda bekletip de iki parmağınızın arasında sıkarsanız bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz ![]() • Başarılı bir kek ortaya çıkartmak istiyorsanız, kullanacağınız bütün malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin ![]() GARİP ÇİFTLER • Beşamelinizle fark atmak istermisiniz? Bu durumda sütün içine soğan doğrayıp, süt soğanın tadını alana kadar bekletin ![]() • Soğanın daha da lezzetli olması için kavururken içine biraz şeker atıverin ![]() • Ciğer 2-3 dakikadan fazla pişerse sertleşir, yumuşatmak için rakıda bekletmeyi deneyin ![]() • Yemeğe katacak kabağınız yoksa bir salatalık onu aratmayacaktır ![]() • Tatlıda kuru üzüm kullanacaksınız ![]() ![]() ACELEYE GELMEYENLER • Meyve salatasının şekerini koymak için acele etmeyin, aksi halde meyveler diriliklerini kaybederler ![]() ![]() ![]() • Balık buğulama, fasulye pilaki, kabak gibi yemeklerin dereotu ve maydanozunu, yemek piştikten sonra katın ![]() ![]() ![]() • Yemekleri pişirirken hemen tuzunu ve şekerini katmayın ![]() ![]() YAŞLILIK ALAMETLERİ • Istakoz alırken kabuğuna biraz daha yakından bakın ![]() ![]() • Balığın tazesi parlak gözlerinden, koyu kırmızı süzgeçlerinden anlaşılır ![]() ![]() • Midye istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini, elinizle şöyle bir tartın ![]() ![]() • Taze fasulyeyi, enginarın çanak yaprağını, kırmadın almayın ![]() ![]() VİTAMİN ARANIYOR • Kabuklu sebzelerin ve meyvelerin vitamini, en fazla kabuklarına çok yakın yerlerinde olur ![]() ![]() • Yeşil sebzeleri doğramadan yıkayın, kesik yerlerinden vitamini kaybeder ![]() • Yeşil salataların genellikle atılan dış yaprakları, güneşe yakın oldukları için daha çok vitamin içerir ![]() KABINA SIĞMAYANLA • Süt, kabına sığmayanların en başında gelen gıdalardan biridir ve kaynatırken tencerenin içine kaynamaması için uzun saplı bir kaşık koyuverin ![]() • Spagettileri tencereye sığdırmak için ille de bölmek gerekmiyor ![]() ![]() ![]() TENCERE DİBİN KARA DEDİRTMEYİN • Haydi yemeği yaktınız, bir de dibi tutan tencereden olmayın ![]() ![]() ![]() • Süt tencere diplerine yerleşmeye bayılır! Çok az da kaynatsanız, kaynadığı tencerenin dibine, illede beyaz bir tabaka halinde yapışır ![]() ![]() • Tencerelerinizin içinde anlamını bilemediğiniz beyaz lekeler mi oluşuyor? Fazla düşünmeyin, bu suyunuzun kireçli olduğunu gösterir ![]() ![]() ![]() İNATLARINI KIRIN • Balık kokusu inatla ellerinizi terketmiyor mu? Hemen bir limonu ikiye kesip ellerinizi onunla ovun ![]() ![]() • Balıklı kızartma tavası ve tabaklarınızı sakın kaynar suyla yıkamayın, çünkü kaynar su bütün inatçı kokuların işbirlikçisidir! Önce bir güzel soğuk sudan geçirin, sonra dilediğiniz gibi yıkayabilirsiniz ![]() ![]() KİBRİT ÇÖPÜNÜN HİKMETİ • Siz de yumurta haşlarken kabuklarının çatlamasından yakınıyorsanız eğer suyuna 4 kibrit çöpü atıverin! sorununuz ortadan kalktı bile ![]() • Soğanın ağlatmasına artık izin vermeyin … Ve bu da öyle zor bir şey değil inanın… Soğanları soyar veya doğrarken, dişlerinizin arasında bir iki kibrit çöpü tutarsanız, size bu gaddarlığı yapamayacaktır ![]() JAPONLARDA BÖYLE YAPIYOR • Pilavınızın renginin beyaz olmasını istiyorsanız, demleme suyuna bir miktar limon suyu sıkın ![]() ![]() • Uzun süre dolapta kalıp pörsüyen salatalığınızı diriltmeniz mümkün ![]() ![]() MANTARDA LEZZETİN SIRRI • Mantarın kokusunu kaybetmemesi için çok az suda ve çabuk pişirmelisiniz ![]() ![]() ![]() • Muzu dolabınızda saklarsanız çok kısa bir süre sonra kararıp bozulduğunu görürsünüz ![]() ![]() ![]() AMAN YAĞ SIÇRATMASIN • Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz ![]() ![]() ![]() KİRAZ SAPLARINDAN ÇAY • Kiraz 1 ay gibi kısa bir süre içinde piyasada bulabildiğimiz ve ondan sonda 1 yıl özlediğimiz bir meyve ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAKLA SAMANI • Eskiden kış günlerinde limon ve portakal kabukları atılmaz, Sobanın üzerine konup odayı mis gibi kokuturmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Ölçüyü fazla kaçırıp çok fazla makarna mı haşladınız? Tabii ki haşlanmış makarnayı atmayacaksınız, ama değişik şekilde değerlendirebilirsiniz ![]() ![]() BU TAVUK BAŞKA TAVUK • Haşlayacağınız tavuğun içine 1 diş sarımsağı soymadan atıverin ![]() ![]() • Tavuğu fırından çıkardınız… Eğer hemen yenmeyecekse fırından çıktığı anda folyo kağıdına sıkıca sarın ![]() ![]() • Fırına konacak tavuğun tepsisi, tavuk büyüklüğünde olmalı ![]() ![]() • Fırında tavuğun beyaz göğüs etinin kurumaması için butları birbiri üzerine çapraz koyun ![]() ![]() • Tavuk alırken nasıl pişireceğinizi önceden planlayın ![]() ![]() ![]() • Dört kişiden fazlaysanız, bir büyük yerine iki küçük tavuk alın ![]() ![]() KAPRİSLİ SEBZELER • Nefis bir şiş yapacaksınız, etlerin arasına mantar da dizin… Ama mantarlar şişe geçirilirken parçalanabilir unutmayın… Tabii bunu önlemenin de çok basit bir yolu var; Mantarları önceden kaynar suda bekletmek! • Enginarlar bütün de olsa, çanakları da pişirilirse suyun üzerinde yüzerler ![]() ![]() ![]() KOLAYLIKLAR • Yağın kolay sindirilmesini sağlayan sebze pişirme yöntemini hiç duydunuz mu? Önce sebzeler az suda ve hafif ateşte yağsız pişer ![]() ![]() ![]() ![]() • Sindirimi kolaylaştıran mucize muskatı bütün yemeklerinizde kullanmaya ne dersiniz? Muskat Hindistan cevizinin küçüğüne deniyor ![]() ![]() • Akşama konuklar gelecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Hamur işlerinde kullanılacak un önceden elenirse, zerrelerin arası hava dolar ve kekiniz daha kabarık olur ![]() • Salata yapraklarını tertemiz yapmanın en iyi yolu, son yıkama suyuna biraz sirke katmak ![]() ![]() ![]() EKLEME SANATI • Eyvah kuru fasulye yemeğinin suyu çok duru olmuş Yapacağınız şey, kıvamı dengelemek için bir kepçe fasulyeyi ezip yemek suyunun içine eklemek ![]() • Milföy hamuru tepsiye yapışmasın diye tepsiyi yağladıktan sonra üzerine galeta unu serpebilirsiniz ![]() • Patates haşlarken daha yumuşak bir doku için suyuna bir küçük kaşık margarin eklemeyi unutmayın ![]() ![]() TERCİH EDERKEN • Brokoli alırken lekesiz ve canlı yeşil olanını tercih edin, ve bekletmeden tüketin ![]() • En dikkatli seçilmesi gereken gıda mantardır ![]() ![]() • Dana eti alırken bilmeniz gereken en önemli nokta; yağlarının dokununca sanki bir mermerin damarları gibi sımsıkı olması ![]() ![]() ![]() SOYMANIN KOLAYI • Sucuğu kolay soymak için, sivri uçlu bir bıçakla boydan boya çizdikten sonra, nemli bir bezle silin ![]() • Domatesi soymak için önce kaynar suya batırıp çıkartın ![]() ![]() • Soğanın dip kısmını doğramak çoğu zaman zor olur ![]() ![]() ![]() KIZARTMANIN SIRRI • Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 5-10 dakika bekletin ![]() ![]() • Nar gibi kızarmış bir tavuk için, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmeyi deneyin, sonucu göreceksiniz ![]() • Aklınızda bulunsun, herhangi bir şeyi kızarttıktan sonra yağı ikinci bir defa daha kullanmak istiyorsanız, bu yağı ince bir süzgeçten veya ince bir tülbentten süzün ![]() • Balıkların iyi kızarması için önce yıkayıp kurulayın, sonra una bulamadan önce süte batırın ![]() LİMON ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ • Patates, karnabahar ve şalgamı haşladığınız zaman renkleri grimsi olur ![]() ![]() • Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabağa sirke koyup limonun kesik tarafını sirkenin üstüne yerleştirin ![]() • Limon sert ise, kesmeden bir iki dakika suya batırın ![]() ![]() SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI • Salamı keten ve veya pamuklu bir bezin içine koyarak serin bir yerde saklayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() • Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmamasını sağlamak için şişenin ağzını kapatmadan önce, mantarları zeytinyağına batırın ![]() ![]() • Dereotu ve maydanozu taptaze saklamak istiyorsanız önce yıkayın ve güzelce süzün ![]() ![]() ![]() ![]() KOKUYU GİDERMEK İÇİN • Evde lahana ya da karnabahar pişerken etrafa yayılan kokuyu hepimiz biliriz ![]() ![]() ![]() • Yayılan balık kokusunu gidermek için ocakta birkaç dakika limon yakın ![]() ![]() TAZELİK VE LEZZET UNUN İNCELİKLERİ • En iyi cins rafine unlar çok beyaz renkte, veya hafif sarı ya çalar beyazlıkta olanlar ve ele yumuşak gelenlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Galeta ununu çok rahatlıkla evde de yapabilirsiniz ![]() ![]() ![]() RENK VE LEZZET • Bazı et yemeklerinde şarap kullanılması o yemeğe lezzet katar ![]() ![]() • Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz ![]() • Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz kuşkusuz… Ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın ![]() ![]() • Sosisleri su kaynarken değil de soğukken koyun kabın içine ![]() ![]() ![]() BAYATINDAN KAÇIN • Yumurtalarınızın taze mi bayat mı olduğunu anlamak istiyorsanız, onları içine biraz tuz katılmış suya atın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Uzun süre kullanmak için fazlaca patates alırsanız zamanla kabuklarında göz göz tomurcuklar belirir ![]() ![]() ![]() • Uzun süre beklenen kıvırcık salatalar, buzdolabında bile olsalar gevşeyip pörsüyebilirler ![]() ![]() ![]() PATATESİ KIZARTMANIN PÜF NOKTALARI • Patatesi kızartmanında püf noktası olur mu demeyin, çünkü var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MANGAL YAPARKEN • Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın ![]() ![]() ![]() • Mangal yaparken etten akan yağlar kor halindeki kömür parçalarının üstüne düştüğünde alevlenmeye neden olur ![]() ![]() ![]() • İster fırında olsun ister mangalda, ızgara yiyeceklerin tadı bir başka olur ![]() ![]() ![]() ![]() PEYNİR SEÇERKEN VE SAKLARKEN • Eğer büyük bir kalıptan büyük bir parça kestirip alacaksanız, kalıbın nemli ve çatlak olmamasına dikkat edin ![]() ![]() • Peyniri saklarken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta ise, havayla temasını kesmektir ![]() ![]() Peynirin servisine gelince… En iyi tadı alabilmeniz için servisten 1 saat kadar önce oda sıcaklığında bekletin ![]() KEKLER • Kek yaparken kullanacağınız yağı ve diğer tüm malzemeyi oda ısısında bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Keklerinizi taze kalmasını sağlayarak saklamak için keki pişirdikten sonra iyice soğumasını bekleyin ![]() ![]() REÇELLERİNİZ İÇİN • Meyveleri iyice yıkayıp kurulamadan reçel yapmaya başlamayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YEŞİL SEBZELERİN CANLILIĞINI KORUMAK İÇİN • Satın aldığınız maydanoz, kıvırcık, marul, dereotu gibi sebzeler buzdolabında bir süre beklediğinde canlılıklarını yitirirler ![]() ![]() ![]() KOMPOSTO YAPARKEN MEYVALARIN YUMUŞAK OLMASI İÇİN • Elma ve ayva gibi sert meyvelerden yapacağınız kompostolarda, meyveleri önce su ile yumuşayıncaya kadar pişirin ![]() ![]() ![]() SOS VEYA KREMANIN KIVAMINI KORUMAK İÇİN • Hazırladığınız sosun veya kremanın tam kıvamında olması için kullanılan kaşığın önemi büyüktür ![]() ![]() ![]() • Tüm yemeklerin vazgeçilmez malzemesi olan tuzu mutfağınızda pratiklik sağlamak içinde kullanabilirsiniz ![]() o Yumurta akına eklenen bir tutam tuz yumurtanın kolay kabarmasını sağlar ![]() o Patateslere pişmesine yakın eklenen tuz patateslerin dağılmasını önler ![]() o Kızartmaya başlamadan önce tavaya konan bir miktar tuz, kızartma yağının sıçramasını engeller ![]() IZGARA İÇİN TERBİYELER • Izgara yapacağınız etleri yumuşatmak için, en önemli nokta, onu yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() IZGARA İÇİN MARİNE ÇEŞİTLERİ • Izgara yapacağınız etleri yumuşatmak için marine sosları hazırlayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YUMURTA PİŞİRİRKEN • Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğne ile birkaç delik açın ![]() ![]() • Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yumurtanızı pişirirseniz soğuk yumurta ani ısı değişimi nedeniyle genleşecek ve kabuğundan dışarı çıkmak isteyecektir ![]() ![]() HAMUR İŞLERİ İÇİN ÖNERİLER • Yağlı hamurla yapılan böreklerde hamurun kıvamı bozulmaması için, içine çok az limon suyu katın ![]() • Hamuru dinlendirirken mutlaka üzerini nemli bezle örtün ![]() ![]() • Unla yapılan tatlıları hazırlarken içlerine çok az tuz katmak lezzeti arttırır ![]() • Payın ıslak kalmasını istemiyorsanız, pişirdikten sonra tel ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın ![]() ![]() • Hamuru yoğururken suyu azar azar ekleyin ![]() ![]() EL ALTINDA HAZIR TUTUN • Sarımsakları soyduktan sonra tuzla birlikte mutfak robotunda kıyın ![]() ![]() ![]() • Kırmızı lahanayı incecik doğradıktan sonra tuzla ovun ve ağzı sıkı kapanan bir kaba koyup üzerine sirke ekleyin ![]() ![]() • Maydanoz, dereotu ve naneyi havasını aldığınız poşetlerde taze olarak saklayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() • Pişirme süresi uzun olan nohut ve kuru fasulyeyi haşlayarak buzluk veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz ![]() ŞURADAN BURADAN • Kaşar peyniri ve gravyer peynirini kuruduğunda sakın atmayın ![]() ![]() ![]() • Jöleyi dondurduğunuz kalıptan kolayca çıkarmak için, soğuk suda 2-3 dakika bekletin ![]() • Soğan kavururken renginin canlı olması için kavurma esnasında içine biraz tuz serpin ![]() • Sarımsak ve bademi kabuklarını kolayca soymak için, bir süre sıcak suda bekletin ![]() • Çayınıza ayrı bir tat ve koku vermek için, çay kavanozunun içine bir dilim portakal ya da elma kabuğu atabilirsiniz ![]() • Sıvı yağların acılaşmasını önlemek için şişenin ağzını sıkıca kapatarak serin ve loş bir yerde saklayın ![]() • Salçayı cam bir kavanoza koyup üzerine zeytinyağı ile örterek küflenmesini önleyebilirsiniz ![]() UZUN ÖMÜRLÜ TAVALAR • Yapışmaz yüzeyli tavaların uzun ömürlü olmasının sırrı onları usulüne uygun kullanmaktan geçer ![]() ![]() • İlk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayıp temizleyin ![]() • İyice kuruladıktan sonra içine ½ çay kaşığı sıvı yağ koyup kağıt havlu ile silin ![]() • Her zaman orta veya kısık ateşte kullanın ![]() ![]() • Yapışmaz yüzeyli tavalarda tahta mutfak gereçleri veya özel malzeme ile hazırlanmış gereçler kullanın ![]() ![]() • Eğer içinde bir şey yaktıysanız tavaya su koyun ve birkaç saat bekletip yıkayın ![]() • Temizlemek için yumuşak bez veya sünger, sıcak su ve sıvı bulaşık deterjanı kullanın ![]() • Tavanızı iyice soğumadan temizlemek için suya sokmayın ![]() • İçinde asla kızartma yapmayın ![]() BASINÇLI TENCERELERİN KULLANIMI • Düdüklü tencere diye adlandırdığımız basınçlı tencereler, yemeklerin pişme süresini kısaltarak hayatımızı kolaylaştırırlar ![]() • Basınçlı tencereye koyacağınız malzeme ve suyun miktarı tencerenin yarısını geçmemelidir ![]() • Tencereye az da olsa mutlaka su koyun ![]() ![]() • Pişirme süresini basınç düğmesini kapattıktan sonra tutun ![]() • Yemek piştikten sonra basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışmayın ![]() ![]() KÜÇÜK KÜÇÜK • Evde mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağını tercih edin ![]() ![]() • Yeşil salata ve marulun yapraklarını bıçakla kesmek yerine elinizle koparın ![]() ![]() • Çorbalık balık suyunun lezzetini artırmak için balığı en az 45-60 dakika kaynatın ![]() ![]() • Domateslerin kabuklarını kolay soymak için onları kaynar suda 1 dakika bekletip çıkarın ve sonra soyun ![]() • Başarılı bir omlet için kullandığınız tavanın çok kuru ve temiz olması gerektiğini unutmayın ![]() SICAK SOSLAR • Hazırladığınız sosu, yemeğin yanında değil de ayrı bir kapta servis yapacaksanız ve soğumamasını istiyorsanız, sos kasesini masaya getirene kadar, kaynar su dolu daha büyük bir kabın içinde bekletin ![]() PİLAV YAPARKEN • Bir iki gün önce pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıttığınızda ilk günkü gibi tane tane olmasını sağlamak için kısık ateşte, bir iki yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın ![]() ![]() • Pilavınızın lezzetini artırmak için pirinci önce margarin veya tereyağı ile kavurmayı deneyin ![]() ![]() • Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır ![]() • Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz ![]() ![]() • Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ![]() ![]() • Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır ![]() ![]() ![]() • Pilavı pişerken asla karıştırmayın ![]() ![]() • Artan pilavınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi de hatırlatmak istiyoruz ![]() ![]() ![]() GÖZLEME DÜNDEN Mİ KALMA • Bir gün öncesinden pişirdiğiniz gözlemeyi sıcak bir tabağa koyup üzerini de alüminyum folyoyla sardıktan sonra tavada ısıtmanız yeterli ![]() ![]() BALIK AYIKLANKEN • Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin ![]() ![]() ![]() • Eğer meyveli ya da kuruyemişli bir kek yapacaksanız, meyveli yemişleri kek hamuruna katmadan önce çok az miktarda una bulayın ![]() ![]() • Mutfak tezgahının üzerinde bir parça yiyecek bıraktığınızda, hemen karıncalar mı üşüşüyor? Karıncaların yuvalarına giderken izledikleri yola ince bir tabaka tuz dökmeyi deneyin ![]() ![]() • Hazır yufkayla yaptığınız böreklerin çok kuru olmalarından mı şikayetçisiniz? O zaman böreğinizi hazırlamadan önce yufkaları az bir süre sütte bekleterek yumuşatabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İp Uçları-Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İp Uçları-Püf NoktalarıTerbiye Yöntemleri Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marinat: Bir miktar soğanı (ör ![]() ![]() ![]() Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne yaprağı koyun ![]() ![]() ![]() Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır ![]() Et Pişirirken Benmari usulü pişirme, yemeğin tencerenin altında yanan ateşle temasının önlenmesi amacıyla, içinde su olan bir tencerenin içine oturtularak yavaş yavaş pişirilmesi yöntemidir ![]() ![]() Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı 160 °C'de kullanın ![]() Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu sürün ayrıcada alüminyum folyoya sarın ![]() ![]() Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok çorbaya, sosa ve pilava lezzet veren et sularının iyi sonuç vermesi için, günlük tüketilmesi gerekir ![]() ![]() Rostoyu pişirdikten sonra 15 dakika bekletip servis yaparsanız, hem lezzeti daha iyi olur, hemde daha rahat kesilir ![]() Izgara etlerini servis yaparken üzerlerine aromalı bir parça Sana koyarsanız değişik bir lezzet elde edersiniz ![]() Sote etmek, sebze balık veya etlerin, yağda karıştırılarak veya iri parçalar halindeyseler alt üst edilerek, rengi koyulaşıncaya kadar pişirilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Et kavururken tencerenin etrafında biriken (yapışkan) maddeleri sıyırarak tencerenin içine alın ![]() ![]() Kızartma Yaparken Gratine etmek, temel anlamıyla bir yemeğin üstünü kızartmaktır ![]() ![]() ![]() En çok tercih ettiğimiz pişirme yöntemlerinden biri de kızartmadır ![]() ![]() Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için kızartılacak malzemeden küçük bir parçayı yağa atın ![]() ![]() Kızartma süresince yağın ısısı sabit kalmalıdır ![]() ![]() Unutmayın! İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz ![]() Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, içi çiğ kalır ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartılacak olan yiyecekleri önceden baharatlamayın ![]() ![]() Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde ![]() ![]() ![]() Kızgın yağa bakırlı ve kalaylı gereçlerin sokulması, yağın bozulmasına neden olur ![]() ![]() Kızartılacak yiyeceklerin eşit büyüklükte kesilmesi, eşit oranda kızarmalarını sağlayacaktır ![]() Kızarmada ideal ısı, 175-195 °C'dir ![]() ![]() ![]() ![]() Yumuşak dokulu yiyecekler kızartılırken, yüzeyinin zarar görmemesi için yiyecek bir bulamaça (un, yumurta veya galeta unu) batırdıktan sonra kızartılır ![]() ![]() Dondurulmuş gıdalar kızartılırken, kızartılacak parçalar küçük ise, çözdürülmeden kızgın yağa atılabilir ![]() ![]() Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın ![]() ![]() Kızartma yaptığınız besinlerin fazla yağ çekmesini istemiyorsanız yiyeceklerinizi yumurtalı una (galeta unu da olabilir) batırıp 15 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra kızartırsanız, hem daha lezzetli hem de daha az yağ çekmiş olacaktır ![]() Salata ve Garnitür İpuçları Salata yaparken öncelikle salata Gereçlerinin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli ![]() Çılbır yaparken, su yumurtanın üzerini kapatacak miktarda olmalı, pişirmeyi kolaylaştırmak için de suyunu biraz tuz ve sirke eklenmelidir ![]() Sebze Pişirirken Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur ![]() Sebze yemeği pişirilirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır ![]() ![]() Yeşil renkli sebzelerin rengini korumak için tencerenin kapagı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya yemek tencerenin kapağı sık sık açılarak pişirilmelidir ![]() Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır ![]() Haşlama Yaparken Makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v ![]() ![]() ![]() Et suyu yaparken mutlaka soğuk su ile haşlayınız ![]() ![]() Hamur İşleri Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır ![]() Kekinizin kabarmasını istiyorsanız margarin ve şekerini iyi çırpın ![]() ![]() Börek veya kek yaparken Sana kullanırsanız hamurunuzun daha iyi kabardığını ve lezzetli olacağını göreceksiniz ![]() Erimiş Sana yağının içine süt katıp yufkanın her katmanına sürerseniz böreğinizin daha lezzetli olacağını göreceksiniz ![]() Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın ![]() ![]() ![]() Ürünleri Saklarken Balığı derin dondurucuya kaldırmadan önce içine limon sıkılırsa çözüldüğünde kokusu daha az olur ![]() Pişirme Gereçleri Düdüklü tencereye konacak malzeme ve su miktarı, tencereyi hiçbir zaman tam olarak doldurmamalı, tencerenin en az 1/3 'ü boş kalmalıdır ![]() Pişirme Hatalarını Düzeltme Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi kabuklarını soyup ikiye kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın ![]() Çorbanız çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz ![]() ![]() Pilavı tutturmak ustalık ister ![]() ![]() Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın ![]() ![]() ![]() Hamur İşine Soyunurken Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika dinlendiriniz ![]() ![]() ![]() Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın ![]() Kek - Pasta Yaparken Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın ![]() ![]() Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kağıt döşeyin ![]() ![]() Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir ![]() ![]() Pastalara kattığınız fındık, ceviz, v ![]() ![]() ![]() ![]() Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın ![]() Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce kalıpların içine yağlı kağıt koyarsanız kekleriniz yapışmaz ![]() Kir - Leke - Neme Karşı Çelik tencerenizdeki lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın ![]() ![]() Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa, bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun ![]() Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz ![]() Yağ şişelerini yıkarken, şişenin içine birkaç parça kaya tuzu koyun (baharatçılarda bulabilirsiniz) ve suyla çalkalayın ![]() ![]() Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın ![]() ![]() Yemek yaparken tencerenin dibi tutuyorsa, bir miktar karbonatı suyla karıştırıp hamur haline getirin ve bu hamurla tencerenin dibini örtün, birkaç dakika bekletin ![]() ![]() Şişelerin dibini temizlemek için, içine gazete parçaları atıp su doldurun ![]() ![]() Tazeliği Koruma Yolları Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur işlerini atmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Donmuş veya kristallenmiş balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletiniz ![]() Hazırladığınız sosun servise kadar soğumadan kalmasını istiyorsanız, sos kabını sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin ![]() ![]() ![]() Kahvenizi ağzı iyi kapanan bir kutuya koyduktan sonra buzlukta bekletin ![]() ![]() Kesik limonların beklerken kurumaması için, limonu kesik yüzeyi alta gelecek şekilde bir tabağa koyun ve üstüne bir bardak kapatın ![]() ![]() Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın ![]() Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz ![]() Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın ![]() ![]() ![]() Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın ![]() Tuz alırken iyotlu olmasına dikkat edin ![]() yemek piştikten sonra ilave edin ![]() Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine alınız ![]() kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır ![]() Yumurtanın Sırları Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir ![]() ![]() Yumurta akını çırptığınız zaman çırpılan kap yağdan arınmış olmalı ve az miktarda tuz eklenmeli ki yumurta beyazı iyi kabarsın ![]() Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İp Uçları-Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İp Uçları-Püf NoktalarıPratik Bilgiler Çikolata sosu hazırlarken… Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın ![]() ![]() Kek pişirirken… Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun ![]() ![]() Bayat ekmekler için… Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın ![]() ![]() Fırında patates… Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin ![]() ![]() Patlıcanları pişirirken… Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin ![]() ![]() ![]() Tart hamurunun kıvamı… Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın ![]() Meyvelerin dibe çökmemesi için… Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin ![]() ![]() ![]() Leziz patates püreleri… Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın ![]() ![]() Daha leziz hamur kızartması… Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın ![]() Pırıl pırıl tezgâhlar… Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir ![]() ![]() ![]() Tart hamuru topaklanmasın! Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin ![]() Yumuşacık et… Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın ![]() ![]() ![]() ![]() Kahveniz taze kalsın… Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın ![]() ![]() ![]() Dumansız ızgaralar… Fırın ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak istediğinizde, ızgaranın altına bir fincan su koyun ![]() ![]() Limon sıkarken ![]() ![]() ![]() Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın ![]() Kivi saklarken… Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın ![]() Kurabiyeleriniz parçalanmasın! Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz ![]() ![]() ![]() Fasulye pişirirken… Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun ![]() Kızartma kokusu… Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın ![]() Maydanoz sapları… Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın ![]() ![]() Fazla bulaşığa son! Az miktarda yağ, süt, su vs ![]() ![]() ![]() Tane tane pilav… Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun ![]() Konserve açacakları Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz ![]() Şeker gibi mısırlar ![]() ![]() ![]() Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın ![]() ![]() Kızartma yaparken… Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın ![]() Patlıcanlar kararmasın… Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin ![]() ![]() Bitkilerinize doğal ilaç Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın ![]() ![]() Nar gibi tavuk! Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz ![]() Salçanız küflenmesin! Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz ![]() Yağın sıçramaması için… Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir ![]() Teflon tavadaki lekeler… Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın ![]() ![]() Çelik tencerede sirke mucizesi Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın ![]() ![]() ![]() Tuz fazla kaçtıysa! Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz ![]() Daha leziz etler için Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun ![]() ![]() Buzdolabı kokusu Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir ![]() Kalamar kızartırken… Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur ![]() Keki kalıptan çıkarırken… Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz ![]() ![]() Dondurulmuş gıdaları çözdürürken… Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz ![]() ![]() Bayat ekmekleri tazeleyin! Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz ![]() Yoğurt kesilmesin! Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir ![]() Mikro dalga fırınlar… Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez ![]() ![]() ![]() Sebzeli güveç yaparken… Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun ![]() Meyveler taze kalsın! Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır ![]() Beşamel sos… Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz ![]() Toprak tencereler… Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar ![]() ![]() Portakal sıkarken… Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler ![]() Lahana pişirirken… Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur ![]() Peynir keserken… Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir ![]() Balık kızartırken… Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur ![]() Patates soyarken… Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz ![]() Meyve salatanız kararmasın! Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun ![]() ![]() Donmuş tereyağı Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar ![]() Soğan soyarken… Soğan soyarken gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun ![]() ![]() Patates pişirirken… Patates pişirirken pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun ![]() ![]() Kek ve börek yaparken… Kek veya börek yaparken büyük yumurta kullanmayın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|