Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
noktaları, uçlarıpüf

İp Uçları-Püf Noktaları

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İp Uçları-Püf Noktaları




£rk£kL£r içiN

- Yemekleri daima tencerenin içinden yiyin Böylelikle tabak kirletmemiş olursunuz

- Asla sade pilav yapmayın Domatesli pilav yaptığınızda altını tuttursanız bile renginden anlaşılmaz

- İlle de soğanlı bir yemek yapacaksanız, asla soğana dokunmayın Özellikle rendelediğinizde elleriniz çok kötü kokuyor Bunun yerine soğana ekmek tahtasıyla beş altı kez vurmayı deneyin Aynı işi görür

- Patates kızartacaksanız soyduğunuz patatesleri asla yıkamayın Kızgın yağa attığınızda çok kötü atlıyorlar

- Yemekler asla kendi başlarına hareket etmezler Şayet gecen ay yaptığınız tavuk kendi kendine kımıldamaya başladıysa kurtlanmış demektir Sakın yemeyin

- Sebzeleri pişirdikçe vitamin değerleri düşer Mümkün olduğunca çiğ tüketin

- Karpuz tabağa koyulmaması gereken bir meyvedir İkiye ayırıp ortasından kaşıkla yiyebilirsiniz

- Tencere kapağı en mükemmel tabaktır

- Buzdolabının sebzelik olarak adlandırılan kısmı yemeyi düşünmediğiniz şeylerin saklanması için idealdir Bu bölüme konan şeyler nasıl olsa bir süre sonra unutulur Sebzeliğin kapağını sıkı kapatırsanız çürüyen şeylerin kokusu dolaba daha az yayılır

- Spagetti paketini açmak için paketi ortasından sıkıca kavrayın ve altını tüm gücünüzle fayansa vurun Paketin üst tarafı yırtılacaktır Belki bu işlem sırasında makarna un ufak olabilir ama risk almaya değer Özellikle misafirlerin yanında yaparsanız, bu size çok maço bir hava verir

Alıntı Yaparak Cevapla

İp Uçları-Püf Noktaları

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İp Uçları-Püf Noktaları



PÜF NOKTALAR
BAZILARI SICAK SEVER
• Mayonez yaparken başarısızlığa uğramamak için, yağ ve yumurtanın aynı ısıda, oda sıcaklığında olması gerekir
• Soymaktan kurtulmak için kaç kez yoğurdu sarımsaksız yediniz? Ama onları ılık suda bekletip de iki parmağınızın arasında sıkarsanız bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz
• Başarılı bir kek ortaya çıkartmak istiyorsanız, kullanacağınız bütün malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin

GARİP ÇİFTLER
• Beşamelinizle fark atmak istermisiniz? Bu durumda sütün içine soğan doğrayıp, süt soğanın tadını alana kadar bekletin
• Soğanın daha da lezzetli olması için kavururken içine biraz şeker atıverin
• Ciğer 2-3 dakikadan fazla pişerse sertleşir, yumuşatmak için rakıda bekletmeyi deneyin
• Yemeğe katacak kabağınız yoksa bir salatalık onu aratmayacaktır
• Tatlıda kuru üzüm kullanacaksınız Üzümleri birkaç saat sevdiğiniz bir içkide bekletin, farkı görün

ACELEYE GELMEYENLER
• Meyve salatasının şekerini koymak için acele etmeyin, aksi halde meyveler diriliklerini kaybederler Son dakikada katacağınız şekeri suda eriterek dökerseniz, çok daha iyi sonuç alırsınız
• Balık buğulama, fasulye pilaki, kabak gibi yemeklerin dereotu ve maydanozunu, yemek piştikten sonra katın Hem yeşilliklerin renkleri bozulmaz Hem de tatları
• Yemekleri pişirirken hemen tuzunu ve şekerini katmayın Çünkü bu katkı maddeleri, yemeklerin pişmelerini geciktirir

YAŞLILIK ALAMETLERİ
• Istakoz alırken kabuğuna biraz daha yakından bakın Eğer kırçıllaşmışsa, bu onun yaşlı olduğunu gösterir
• Balığın tazesi parlak gözlerinden, koyu kırmızı süzgeçlerinden anlaşılır Bir de pulları gevşek olmamalıdır
• Midye istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini, elinizle şöyle bir tartın Ne kadar ağırsa o kadar tazedir
• Taze fasulyeyi, enginarın çanak yaprağını, kırmadın almayın “Çat” diye kırılmıyorsa zaten hiç almayın

VİTAMİN ARANIYOR
• Kabuklu sebzelerin ve meyvelerin vitamini, en fazla kabuklarına çok yakın yerlerinde olur Bunun için çok ince soyun, ya da hiç soymadan kullanın
• Yeşil sebzeleri doğramadan yıkayın, kesik yerlerinden vitamini kaybeder
• Yeşil salataların genellikle atılan dış yaprakları, güneşe yakın oldukları için daha çok vitamin içerir

KABINA SIĞMAYANLA
• Süt, kabına sığmayanların en başında gelen gıdalardan biridir ve kaynatırken tencerenin içine kaynamaması için uzun saplı bir kaşık koyuverin
• Spagettileri tencereye sığdırmak için ille de bölmek gerekmiyor Bırakın kaynar suya yarı bellerine kadar girsinler Uçları yumuşayınca, şöyle bir iterek hepsini boylu boyunca suyun içine sokabilirsiniz
TENCERE DİBİN KARA DEDİRTMEYİN
• Haydi yemeği yaktınız, bir de dibi tutan tencereden olmayın Onu günlerce ıslatmak yerine, hemen içine su doldurup ateşe koyuverin Su kaynadıktan sonra rahatça temizlendiğini göreceksiniz
• Süt tencere diplerine yerleşmeye bayılır! Çok az da kaynatsanız, kaynadığı tencerenin dibine, illede beyaz bir tabaka halinde yapışır Buna engel olmak için, sütü koymadan önce tencereyi soğuk suyla şöyle bir çalkalayın
• Tencerelerinizin içinde anlamını bilemediğiniz beyaz lekeler mi oluşuyor? Fazla düşünmeyin, bu suyunuzun kireçli olduğunu gösterir İçlerinde sirkeli su kaynatıp onları bu lekelerden kurtulabilirsiniz Elma sirkesi kullanırsanız çok daha iyi sonuç elde edersiniz

İNATLARINI KIRIN
• Balık kokusu inatla ellerinizi terketmiyor mu? Hemen bir limonu ikiye kesip ellerinizi onunla ovun Kokular daha fazla direnemeyeceklerdir
• Balıklı kızartma tavası ve tabaklarınızı sakın kaynar suyla yıkamayın, çünkü kaynar su bütün inatçı kokuların işbirlikçisidir! Önce bir güzel soğuk sudan geçirin, sonra dilediğiniz gibi yıkayabilirsiniz Yumurta kokusunun da bardak ve tabaklarınız üzerindeki inadını aynı şekilde kırabilirsiniz

KİBRİT ÇÖPÜNÜN HİKMETİ
• Siz de yumurta haşlarken kabuklarının çatlamasından yakınıyorsanız eğer suyuna 4 kibrit çöpü atıverin! sorununuz ortadan kalktı bile
• Soğanın ağlatmasına artık izin vermeyin … Ve bu da öyle zor bir şey değil inanın… Soğanları soyar veya doğrarken, dişlerinizin arasında bir iki kibrit çöpü tutarsanız, size bu gaddarlığı yapamayacaktır İnanın!

JAPONLARDA BÖYLE YAPIYOR
• Pilavınızın renginin beyaz olmasını istiyorsanız, demleme suyuna bir miktar limon suyu sıkın Japonlar da böyle yapıyor zaten
• Uzun süre dolapta kalıp pörsüyen salatalığınızı diriltmeniz mümkün Salatalığınızı yıkadıktan sonra 10-15 dakika limonlu suya yatırırsanız yine o eski taze görüntüsünü elde edebilirsiniz Hatta aynı yöntemi maydanoz için de uygulayabilirsiniz

MANTARDA LEZZETİN SIRRI
• Mantarın kokusunu kaybetmemesi için çok az suda ve çabuk pişirmelisiniz Yani harlı ateşte kısa sürede Bol suda uzun süre kaynayan mantar sert ve lezzetsiz olur
• Muzu dolabınızda saklarsanız çok kısa bir süre sonra kararıp bozulduğunu görürsünüz Çünkü muz 12Q altındaki ısıda kararmaya başlıyor En ideali, oda ısısında tutmak ve fazla bekletmeden tüketmek

AMAN YAĞ SIÇRATMASIN
• Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz Tuz yağın içindeki sıçramaya neden olan nemi alacaktır

KİRAZ SAPLARINDAN ÇAY
• Kiraz 1 ay gibi kısa bir süre içinde piyasada bulabildiğimiz ve ondan sonda 1 yıl özlediğimiz bir meyve Meyvesini yediğimiz kirazın saplarını sakın atmayın Bu sapları kurutarak ilginç, ilginç olduğu kadar da sağlıklı bir çay yapabilirsiniz 30 gr kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, hem böbrekleri çalıştırır, hem de zehirli maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur
SAKLA SAMANI
• Eskiden kış günlerinde limon ve portakal kabukları atılmaz, Sobanın üzerine konup odayı mis gibi kokuturmuş Şimdi bu kabukların nefis kokularından mutfağınızda yararlanabilirsiniz Kabukları yıkayıp fırında iyice kurutun Sonra mutfak robotunda un gibi öğütün bir kavanoz da saklayın ve kek, pasta veya muhallebi yapacağınız zaman içine biraz katın Bir “tatlı ustası” olarak bu da sizin küçük sırrınız olsun
• Ölçüyü fazla kaçırıp çok fazla makarna mı haşladınız? Tabii ki haşlanmış makarnayı atmayacaksınız, ama değişik şekilde değerlendirebilirsiniz Örneğin ertesi gün nefis bir sebzeli makarana salatası yapabilirsiniz… Ya da yumurtalı ton balıklı… Haşlanmış makarnaları, yapışmamaları için biraz sıvı yağda karıştırıp buzdolabında saklamanız yeterli

BU TAVUK BAŞKA TAVUK
• Haşlayacağınız tavuğun içine 1 diş sarımsağı soymadan atıverin Sizin tavuğunuzun lezzeti herkesinkinden farklı olacaktır
• Tavuğu fırından çıkardınız… Eğer hemen yenmeyecekse fırından çıktığı anda folyo kağıdına sıkıca sarın Bu da yumuşacık kalması için bir hile
• Fırına konacak tavuğun tepsisi, tavuk büyüklüğünde olmalı Daha büyük bir tepside, eriyen yağlar boş kalan kısımlara akıp yanar
• Fırında tavuğun beyaz göğüs etinin kurumaması için butları birbiri üzerine çapraz koyun Ancak pişme süresi yarılanınca sırt üstü yatırın
• Tavuk alırken nasıl pişireceğinizi önceden planlayın Fırında pişecek tavuk yağlı olursa kurumaz Ama tencerede pişireceksiniz yağsız olmalı
• Dört kişiden fazlaysanız, bir büyük yerine iki küçük tavuk alın Böylece herkese tavuğun “iyi yeri” gelir

KAPRİSLİ SEBZELER
• Nefis bir şiş yapacaksınız, etlerin arasına mantar da dizin… Ama mantarlar şişe geçirilirken parçalanabilir unutmayın… Tabii bunu önlemenin de çok basit bir yolu var; Mantarları önceden kaynar suda bekletmek!
• Enginarlar bütün de olsa, çanakları da pişirilirse suyun üzerinde yüzerler Önlemek için tencereyi kapağıyla değil temiz bir bezle kapatın Bez buhardan şişer, oluşan basınç ise enginarları dibe iter

KOLAYLIKLAR
• Yağın kolay sindirilmesini sağlayan sebze pişirme yöntemini hiç duydunuz mu? Önce sebzeler az suda ve hafif ateşte yağsız pişer Pişme tamamlanınca üzerine bir miktar yağ konur Yağın her tarafa dağılması için tencere silkelenir, kapağı kapatılır ve bir kaç dakika bekletilir Bu yöntemle pişen sebzeler yağı emmediğinden hem sindirimleri kolay olur, hem de daha az yağ kullanmış olursunuz Çeşni vermek için yağı koyarken biraz da maydanoz,dereotu, nane, fesleğen gibi otlar katmaya ne dersiniz?
• Sindirimi kolaylaştıran mucize muskatı bütün yemeklerinizde kullanmaya ne dersiniz? Muskat Hindistan cevizinin küçüğüne deniyor Tüm baharatçılarda kolaylıkla bulabilirsiniz
• Akşama konuklar gelecek Malzemeleri aldınız Güveç kabına koydunuz fakat oda ne? Güveç kabınızın kapağı yok Sakın paniği kapılmayın Kapak görevini bir alüminyum folyo ile rahatlıkla çözebilirsiniz
• Hamur işlerinde kullanılacak un önceden elenirse, zerrelerin arası hava dolar ve kekiniz daha kabarık olur
• Salata yapraklarını tertemiz yapmanın en iyi yolu, son yıkama suyuna biraz sirke katmak Ama unutmamanız gereken bir şey var! Yıkanan sebzeleri çok uzun süre suda bekletmeyin Çünkü vitamin ve minerallerini kaybeder

EKLEME SANATI
• Eyvah kuru fasulye yemeğinin suyu çok duru olmuş Yapacağınız şey, kıvamı dengelemek için bir kepçe fasulyeyi ezip yemek suyunun içine eklemek
• Milföy hamuru tepsiye yapışmasın diye tepsiyi yağladıktan sonra üzerine galeta unu serpebilirsiniz
• Patates haşlarken daha yumuşak bir doku için suyuna bir küçük kaşık margarin eklemeyi unutmayın

TERCİH EDERKEN
• Brokoli alırken lekesiz ve canlı yeşil olanını tercih edin, ve bekletmeden tüketin
• En dikkatli seçilmesi gereken gıda mantardır Unutmayın lekesiz olanını ve renginin beyaza yakın ya da hafif bej olanını seçin
• Dana eti alırken bilmeniz gereken en önemli nokta; yağlarının dokununca sanki bir mermerin damarları gibi sımsıkı olması Bir de beyaz olmalı Hayvan yaşlandıkça yağı sarı bir renk alır

SOYMANIN KOLAYI
• Sucuğu kolay soymak için, sivri uçlu bir bıçakla boydan boya çizdikten sonra, nemli bir bezle silin
• Domatesi soymak için önce kaynar suya batırıp çıkartın Göreceksiniz çok düzgün bir şekilde kabuğu kendiliğinden soyulacak
• Soğanın dip kısmını doğramak çoğu zaman zor olur Bu işi kolaylaştırmak için çatalı en dip yerinden soğana batırın Böylece sonuna kadar doğrayabilirsiniz

KIZARTMANIN SIRRI
• Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 5-10 dakika bekletin Göreceksiniz ne kararacaktır, nede fazla yağ çekecektir
• Nar gibi kızarmış bir tavuk için, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmeyi deneyin, sonucu göreceksiniz
• Aklınızda bulunsun, herhangi bir şeyi kızarttıktan sonra yağı ikinci bir defa daha kullanmak istiyorsanız, bu yağı ince bir süzgeçten veya ince bir tülbentten süzün
• Balıkların iyi kızarması için önce yıkayıp kurulayın, sonra una bulamadan önce süte batırın

LİMON ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ
• Patates, karnabahar ve şalgamı haşladığınız zaman renkleri grimsi olur Bunu önlemek için kaynayan suya bir miktar limon sıkmanız yeterlidir
• Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabağa sirke koyup limonun kesik tarafını sirkenin üstüne yerleştirin
• Limon sert ise, kesmeden bir iki dakika suya batırın Kestiğinizde göreceksiniz ki limonlar daha sulu olacak

SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI
• Salamı keten ve veya pamuklu bir bezin içine koyarak serin bir yerde saklayabilirsiniz Buzdolabında hem kurur, hemde tadını kaybeder Evde fazla miktarda domates varsa onları serin, karanlık ve rutubetsiz bir yerde on gün kadar saklayabilirsiniz Onları ancak kullanacağınız zaman yıkayın
• Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmamasını sağlamak için şişenin ağzını kapatmadan önce, mantarları zeytinyağına batırın Böylelikle, şişenin içine havanın girmesine engel olmuş olursunuz
• Dereotu ve maydanozu taptaze saklamak istiyorsanız önce yıkayın ve güzelce süzün Kuruduktan sonra plastik bir kap içene koyup buzdolabına kaldırın İhtiyacınız oldukça kullanın Unutmayın, yıkadıktan sonra iyice kurumaları şart, aksi halde dolapta çürüyebilirler

KOKUYU GİDERMEK İÇİN
• Evde lahana ya da karnabahar pişerken etrafa yayılan kokuyu hepimiz biliriz Bunu önlemenin bir çaresi var; tencereye birkaç dilim ekmek koymak Ekmeğin ufalanıp dağılmasını önlemek için temiz bir tülbent sarmanınızı öneririz
• Yayılan balık kokusunu gidermek için ocakta birkaç dakika limon yakın Göreceksiniz kokudan eser kalmayacak

TAZELİK VE LEZZET

UNUN İNCELİKLERİ
• En iyi cins rafine unlar çok beyaz renkte, veya hafif sarı ya çalar beyazlıkta olanlar ve ele yumuşak gelenlerdir Unun kalitesini anlamak için; avuç içine bir miktar alarak sıkın Un etraftan fışkırırsa; kuru ve kaliteli, avuç içinde kalıp gibi kalırsa, rutubetli demektir Rutubetli un daha az dayanır, unu ne kadar rutubetsiz ve hava alan yerlerde saklarsanız o kadar uzun süre kullanabilirsiniz
• Galeta ununu çok rahatlıkla evde de yapabilirsiniz Ekmeği ince dilimlere kestikten sonra birkaç gün kurutun, sonra da her iki tarafını nar gibi kızarıncaya kadar fırınlayın Fırınlanan dilimleri ince irmik haline gelinceye dek mutfak robotundan geçirir, robotunuz yoksa havan da döver ve elerseniz, galeta ununu hazırlamış olursunuz

RENK VE LEZZET
• Bazı et yemeklerinde şarap kullanılması o yemeğe lezzet katar Ama eğer şarap kullanmak istemezseniz, yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte, yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, aynı işi görecektir
• Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz
• Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz kuşkusuz… Ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın Bu şekilde tadı daha çok hoşunuza gidecektir
• Sosisleri su kaynarken değil de soğukken koyun kabın içine Bundan başka çok az olmak şartıyla süt de ekleyin ve çok harlı ateşte pişirmeyin Bu şekilde çatlamalarını önlemiş ve de daha lezzetli olmalarını sağlamış olursunuz

BAYATINDAN KAÇIN
• Yumurtalarınızın taze mi bayat mı olduğunu anlamak istiyorsanız, onları içine biraz tuz katılmış suya atın Günlükler suyun dibinde 3-5 günlükler ortasında, bayat olan yumurtalarda yüzünde dururlar Yumurtanın taze olup olmadığını, onu kırarak da anlayabilirsiniz Kırdığınızda sarısı yayılıyor, dağılıyorsa, bayat, bombeli bir şekilde duruyorsa taze demektir Bu yüzden onları teker teker bir kaba kırın, bayatları yemeğe karıştırmadan atma şansınız olsun
• Uzun süre kullanmak için fazlaca patates alırsanız zamanla kabuklarında göz göz tomurcuklar belirir Onları tırnağınızla kazıyarak almanız gerekir Aksi halde patatesin özüyle beslenen tomurcuklar, kısa zamanda buruşmalarına yol açarlar
• Uzun süre beklenen kıvırcık salatalar, buzdolabında bile olsalar gevşeyip pörsüyebilirler Böyle bir durumda, bir kabın içine koyacağınız suya limon doğrayarak salata yapraklarını içinde bir geçe bırakın Hemen dipdiri olurlar
PATATESİ KIZARTMANIN PÜF NOKTALARI
• Patatesi kızartmanında püf noktası olur mu demeyin, çünkü var Örneğin neden sizin kızarttıklarınız kıtır kıtır değilde yumuşacık oluyor; ya da yapışıyor dersiniz? Evet patates kızartırken iki şeye dikkat etmelisiniz Birincisi soyup doğradıktan sonra bol suyla çalkalayın ve kuru bir bezle iyice kurulayın Çünkü kesik yerlerinde açığa çıkan nişasta, tıpkı bir tutkal gibi parçaları birbirine yapıştırır İkinci dikkat edeceğiniz şey, onları yağdan çıkardıktan sonra hemen tabağa alıp tuzlamak Tuz fazla yağı ve buharı emer Kızartmanın yumuşamadan kıtırlaşmasını sağlar

MANGAL YAPARKEN
• Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı bir tat katabilir Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir
• Mangal yaparken etten akan yağlar kor halindeki kömür parçalarının üstüne düştüğünde alevlenmeye neden olur Bu da eti yakar Ama ateşi söndürmeyecek miktarda suyu elinizle ateşin üzerine serperseniz, alevler dinecektir
• İster fırında olsun ister mangalda, ızgara yiyeceklerin tadı bir başka olur Ama fırın ızgarasında pişirilen etlerin yağlarını tepsiden temizlemek de zordur Bu işinde altından kalkabilmek için fırın tepsisine bir miktar su doldurmanız yeterli Yağlar soğuduğunda suyun yüzünde toplanacak ve tepsinin kolay temizlenmesini sağlayacaktır

PEYNİR SEÇERKEN VE SAKLARKEN
• Eğer büyük bir kalıptan büyük bir parça kestirip alacaksanız, kalıbın nemli ve çatlak olmamasına dikkat edin Çünkü bu durumdaki peynirler kurumuştur ve taze değildir
• Peyniri saklarken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta ise, havayla temasını kesmektir Şeffaf folyoyla sıkıca sarılmış peynirler için en ideal yer, buzdolabının alt gözleridir
Peynirin servisine gelince… En iyi tadı alabilmeniz için servisten 1 saat kadar önce oda sıcaklığında bekletin

KEKLER
• Kek yaparken kullanacağınız yağı ve diğer tüm malzemeyi oda ısısında bekletin Böylece yağın keke kolay karışmasını ve kabarmasını sağlarsınız Ayrıca keki önerilen kapta pişirmeye özen gösterin ve pişirme süresine dikkat edin Ayrıca kek pişerken fırının ağzını açmayın Kekiniz çabuk kızarıyorsa üzeri kızardığı anda bir folyoyla sarıp pişirmeye öyle devam edin
• Keklerinizi taze kalmasını sağlayarak saklamak için keki pişirdikten sonra iyice soğumasını bekleyin Daha sonra kek kalıbında ve üstü kapalı olarak serin ve kuru bir yere kaldırın

REÇELLERİNİZ İÇİN
• Meyveleri iyice yıkayıp kurulamadan reçel yapmaya başlamayın Üzerindeki toz ve tarım ilaçları reçellerinizin tadını bozabilir Pişirdiğiniz reçeli karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanın Şekerlenmelere karşı limon tozu yerine limon suyu sıkın Pişirdikten sonra kuru ve temiz kavanozlara koyun İyice soğumadan üzerinde oluşan hava kabarcıklarını kağıt havlu yardımı ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın Kış için hazırladığınız reçelleri serin ve karanlık bir yerde saklayın

YEŞİL SEBZELERİN CANLILIĞINI KORUMAK İÇİN
• Satın aldığınız maydanoz, kıvırcık, marul, dereotu gibi sebzeler buzdolabında bir süre beklediğinde canlılıklarını yitirirler Servis yapmadan önce tekrar diri hale getirmek için, yıkayın ve 2 lt suya 1 yemek kaşığı limon suyu koyarak hazırlayacağınız karışımda 10-15 dakika kadar bekletin

KOMPOSTO YAPARKEN MEYVALARIN YUMUŞAK OLMASI İÇİN
• Elma ve ayva gibi sert meyvelerden yapacağınız kompostolarda, meyveleri önce su ile yumuşayıncaya kadar pişirin Daha sonra şekeri katın ve kısık ateşte kaynatmayı deneyin Meyvelerin istenen yumuşaklıkta olduğunu göreceksiniz

SOS VEYA KREMANIN KIVAMINI KORUMAK İÇİN
• Hazırladığınız sosun veya kremanın tam kıvamında olması için kullanılan kaşığın önemi büyüktür Sos hazırlarken mutlaka tahta kaşık tercih edilmelidir Madeni kaşıklar çabuk ısındığından kremaya sıcaklığını geçirip kıvamını bozabilir
• Tüm yemeklerin vazgeçilmez malzemesi olan tuzu mutfağınızda pratiklik sağlamak içinde kullanabilirsiniz
o Yumurta akına eklenen bir tutam tuz yumurtanın kolay kabarmasını sağlar
o Patateslere pişmesine yakın eklenen tuz patateslerin dağılmasını önler
o Kızartmaya başlamadan önce tavaya konan bir miktar tuz, kızartma yağının sıçramasını engeller

IZGARA İÇİN TERBİYELER
• Izgara yapacağınız etleri yumuşatmak için, en önemli nokta, onu yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir Bu temel maddeleri öğrendikten sonra, içlerine kendi damak tadınıza uygun çeşitli baharatlar ekleyerek değişik soslar hazırlayabilirsiniz Örneğin tavuk ve kırmızı eti 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 adet iri soğanın rendesi, karabiber, tuz, 1 yemek kaşığı yoğurt karışımı ve arzu ettiğiniz baharatlarla terbiye edebilirsiniz Balıklar içinse limon suyu, zeytinyağı, dilim dilim kesilmiş soğan, karabiber, tuz ve maydanoz karışımını kullanabilirsiniz Hazırlayacağınız soslarda et ve balıkların en az 3-4 saat hatta bir gece kalması lezzetini artıracaktır

IZGARA İÇİN MARİNE ÇEŞİTLERİ
• Izgara yapacağınız etleri yumuşatmak için marine sosları hazırlayabilirsiniz Bu sosları hazırlarken en önemli nokta, balık ya da eti yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir Bu temel maddeleri öğrendikten sonra, içlerine kendi damak tadınıza uygun çeşitli baharatlar ekleyerek soslarınızı çeşitlendirebilirsiniz Örneğin tavuk ve kırmızı eti 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 adet iri soğanın rendesi, karabiber, tuz, 1 yemek kaşığı yoğurt karışımı ve arzu ettiğiniz baharatlarla marine edebilirsiniz Balıklar içinse limon suyu, zeytinyağı, dilim dilim kesilmiş soğan, karabiber, tuz ve maydanoz karışımını kullanabilirsiniz Hazırlayacağınız soslarda et ve balıkların en az 3-4 saat hatta bir gece sosta kalması lezzetini artıracaktır

YUMURTA PİŞİRİRKEN
• Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğne ile birkaç delik açın Böylece su rahatlıkla içeriye girer ve yumurtanın patlamasını önler
• Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yumurtanızı pişirirseniz soğuk yumurta ani ısı değişimi nedeniyle genleşecek ve kabuğundan dışarı çıkmak isteyecektir Bu durumda rafadan yumurta yapmak istediğinizde yumurtanızı cezveye yerleştirmeden önce bir parça limonu her tarafına sürün

HAMUR İŞLERİ İÇİN ÖNERİLER
• Yağlı hamurla yapılan böreklerde hamurun kıvamı bozulmaması için, içine çok az limon suyu katın
• Hamuru dinlendirirken mutlaka üzerini nemli bezle örtün Nemli bez, hamurun kabuk tutmasını önler
• Unla yapılan tatlıları hazırlarken içlerine çok az tuz katmak lezzeti arttırır
• Payın ıslak kalmasını istemiyorsanız, pişirdikten sonra tel ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın Bu, hava akımının altta da dolaşmasını sağlar
• Hamuru yoğururken suyu azar azar ekleyin Birden bire eklenen suyun hamuru pütürlü yapacağını unutmayın

EL ALTINDA HAZIR TUTUN
• Sarımsakları soyduktan sonra tuzla birlikte mutfak robotunda kıyın Az miktarda su ekleyerek bir kavanoza koyun Bu karışımı 4 hafta boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz
• Kırmızı lahanayı incecik doğradıktan sonra tuzla ovun ve ağzı sıkı kapanan bir kaba koyup üzerine sirke ekleyin Salatalarda kullanmak üzere bir hafta kadar buzdolabında tazeliklerini koruduğunu unutmayın
• Maydanoz, dereotu ve naneyi havasını aldığınız poşetlerde taze olarak saklayabilirsiniz Domatesleri rendeledikten sonra buz kalıplarına koyarak dondurun Böylece kullanıma hazır domates tabletleri elde edin Gerekirse kalıptan çıkarıp poşetlere koyun ve isterseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz
• Pişirme süresi uzun olan nohut ve kuru fasulyeyi haşlayarak buzluk veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz

ŞURADAN BURADAN
• Kaşar peyniri ve gravyer peynirini kuruduğunda sakın atmayın Rendeleyerek çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz Ayrıca kaşar peyniri bir süre sütün içinde bekletirseniz yumuşadığını göreceksiniz
• Jöleyi dondurduğunuz kalıptan kolayca çıkarmak için, soğuk suda 2-3 dakika bekletin
• Soğan kavururken renginin canlı olması için kavurma esnasında içine biraz tuz serpin
• Sarımsak ve bademi kabuklarını kolayca soymak için, bir süre sıcak suda bekletin
• Çayınıza ayrı bir tat ve koku vermek için, çay kavanozunun içine bir dilim portakal ya da elma kabuğu atabilirsiniz
• Sıvı yağların acılaşmasını önlemek için şişenin ağzını sıkıca kapatarak serin ve loş bir yerde saklayın
• Salçayı cam bir kavanoza koyup üzerine zeytinyağı ile örterek küflenmesini önleyebilirsiniz

UZUN ÖMÜRLÜ TAVALAR
• Yapışmaz yüzeyli tavaların uzun ömürlü olmasının sırrı onları usulüne uygun kullanmaktan geçer Bunun için dikkat etmeniz gereken bir kaç önemli nokta var
• İlk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayıp temizleyin
• İyice kuruladıktan sonra içine ½ çay kaşığı sıvı yağ koyup kağıt havlu ile silin
• Her zaman orta veya kısık ateşte kullanın Ocak büyüklüğü ile tava büyüklüğünün uygun olmasına dikkat edin
• Yapışmaz yüzeyli tavalarda tahta mutfak gereçleri veya özel malzeme ile hazırlanmış gereçler kullanın Asla metal çatal kaşık kullanmayın
• Eğer içinde bir şey yaktıysanız tavaya su koyun ve birkaç saat bekletip yıkayın
• Temizlemek için yumuşak bez veya sünger, sıcak su ve sıvı bulaşık deterjanı kullanın
• Tavanızı iyice soğumadan temizlemek için suya sokmayın
• İçinde asla kızartma yapmayın

BASINÇLI TENCERELERİN KULLANIMI
• Düdüklü tencere diye adlandırdığımız basınçlı tencereler, yemeklerin pişme süresini kısaltarak hayatımızı kolaylaştırırlar
• Basınçlı tencereye koyacağınız malzeme ve suyun miktarı tencerenin yarısını geçmemelidir
• Tencereye az da olsa mutlaka su koyun Susuz pişirme tencerenin çatlamasına neden olabilir
• Pişirme süresini basınç düğmesini kapattıktan sonra tutun
• Yemek piştikten sonra basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışmayın Bu süreyi kısaltmak için tencerenizi su dolu bir kaba oturtun ya da akan musluk suyunun altına tutun

KÜÇÜK KÜÇÜK
• Evde mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağını tercih edin Mayonezin bozulmadığına tanık olacaksınız
• Yeşil salata ve marulun yapraklarını bıçakla kesmek yerine elinizle koparın Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz
• Çorbalık balık suyunun lezzetini artırmak için balığı en az 45-60 dakika kaynatın Baş ve kuyruk kısımlarının en çok lezzet veren kısım olduğunu unutmayın
• Domateslerin kabuklarını kolay soymak için onları kaynar suda 1 dakika bekletip çıkarın ve sonra soyun
• Başarılı bir omlet için kullandığınız tavanın çok kuru ve temiz olması gerektiğini unutmayın

SICAK SOSLAR
• Hazırladığınız sosu, yemeğin yanında değil de ayrı bir kapta servis yapacaksanız ve soğumamasını istiyorsanız, sos kasesini masaya getirene kadar, kaynar su dolu daha büyük bir kabın içinde bekletin Böylece hem sosunuz sıcak kalmış olur; hem de lezzetinden hiçbir şey kaybetmezsiniz

PİLAV YAPARKEN
• Bir iki gün önce pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıttığınızda ilk günkü gibi tane tane olmasını sağlamak için kısık ateşte, bir iki yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın Bir kaşık yardımıyla karıştırmak pirinç tanelerini kıracağı için, tencereyi arada bir sallayarak pilavı altüst etmeniz yeterli olacaktır
• Pilavınızın lezzetini artırmak için pirinci önce margarin veya tereyağı ile kavurmayı deneyin Pilavın pişirme suyuna katılan sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavınızın tane tane olmasını sağlar
• Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır
• Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz Tane yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır
• Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin
• Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır Bunun da kolayı var pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın
• Pilavı pişerken asla karıştırmayın Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar
• Artan pilavınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi de hatırlatmak istiyoruz Ancak pirinci pişirdiğiniz yemeğe son anda ilave etmelisiniz Aksi halde zaten pişmiş olan pirinç yumuşar ve dağılarak görüntüyü etkiler

GÖZLEME DÜNDEN Mİ KALMA
• Bir gün öncesinden pişirdiğiniz gözlemeyi sıcak bir tabağa koyup üzerini de alüminyum folyoyla sardıktan sonra tavada ısıtmanız yeterli Diğer bir alternatif de (ki bu diğerlerini pişirirken gözlemenizi sıcak tutabilmeniz için de bir yoldur), folyoya sardığınız tabağı kaynayan su dolu bir tencerenin tepesine koymaktır

BALIK AYIKLANKEN
• Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin Daha sonra yıkayın ve bir bıçak yardımıyla kuyruktan başa doğru pulları kazıyın Bir diğer yol da pulu kazımak yerine balığın derisini komple çıkarmaktır
• Eğer meyveli ya da kuruyemişli bir kek yapacaksanız, meyveli yemişleri kek hamuruna katmadan önce çok az miktarda una bulayın Böylece malzemeniz kekin dibine çökmeyecek, her tarafına eşit dağılacaktır
• Mutfak tezgahının üzerinde bir parça yiyecek bıraktığınızda, hemen karıncalar mı üşüşüyor? Karıncaların yuvalarına giderken izledikleri yola ince bir tabaka tuz dökmeyi deneyin Tuzdan surlarınızı geçemediklerini göreceksiniz
• Hazır yufkayla yaptığınız böreklerin çok kuru olmalarından mı şikayetçisiniz? O zaman böreğinizi hazırlamadan önce yufkaları az bir süre sütte bekleterek yumuşatabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

İp Uçları-Püf Noktaları

Eski 10-28-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İp Uçları-Püf Noktaları



Terbiye Yöntemleri
Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır Bu nedenle, hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin etin lezzetli olması büyük önem taşır Etin lezzetini arttırmak için yapılan işlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuşatılması ve tatlandırılmasıdır

İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marinat: Bir miktar soğanı (ör1 kg et için 3 orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın
Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne yaprağı koyun Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz

Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır

Et Pişirirken
Benmari usulü pişirme, yemeğin tencerenin altında yanan ateşle temasının önlenmesi amacıyla, içinde su olan bir tencerenin içine oturtularak yavaş yavaş pişirilmesi yöntemidirBu yöntem tercih edildiğinde, alttaki tenceredeki suyun, üstteki tenceredeki yemeğin en az yarısına kadar gelmesine dikkat edilmelidir
Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı 160 °C'de kullanın

Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu sürün ayrıcada alüminyum folyoya sarın Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır

Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180 °C'ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız Eğer eti fırına vermeden önce yağlayacaksanız, yağlı tarafının gelmesine dikkat edin Tariften yemek yaparken ölçülerin uygulanması büyük önem taşır Şeker, un gibi malzemeyi kap içinde ölçeceğiniz zaman, yerleştirmek için bastırmaktan kaçının Aksine, hafifçe bir biçimde karıştırın Tariflerdeki ölçüler buna göre verilmiştir

Birçok çorbaya, sosa ve pilava lezzet veren et sularının iyi sonuç vermesi için, günlük tüketilmesi gerekir Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetini bozulmasına neden olur

Rostoyu pişirdikten sonra 15 dakika bekletip servis yaparsanız, hem lezzeti daha iyi olur, hemde daha rahat kesilir

Izgara etlerini servis yaparken üzerlerine aromalı bir parça Sana koyarsanız değişik bir lezzet elde edersiniz

Sote etmek, sebze balık veya etlerin, yağda karıştırılarak veya iri parçalar halindeyseler alt üst edilerek, rengi koyulaşıncaya kadar pişirilmesidir Sote ederken, pişirilecek malzemenin eşit büyüklükte olmasına dikkat edilmelidir Küçük parçalar halinde doğranmış sebze, balık veya etler sote edilirken, tava veya tencerenin kapağı kapatılmaz Ama parçalar büyük ise, gereçler renk aldıktan sonra, kapak örtülerek pişirmeye devam edilmelidir

Et kavururken tencerenin etrafında biriken (yapışkan) maddeleri sıyırarak tencerenin içine alın Çünkü bu maddeler bol miktarda aroma içermektedir

Kızartma Yaparken
Gratine etmek, temel anlamıyla bir yemeğin üstünü kızartmaktır Bunun için yemeğin üstüne, beşamel sos, rendelenmiş peynir veya yumurtayla karıştırılmış ekmek içi sürülür ve fırına verilir Gratine tadını mümkün olduğunca fazla alabilmek için ise, yemeğin konulduğu kabın fazla derin olmaması gerekir

En çok tercih ettiğimiz pişirme yöntemlerinden biri de kızartmadır Eğer derin yağda kızartma yapıyorsanız iyi sonuç alabilmek için yiyeceğin hacminin dört katı yağda kızartmalısınız

Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için kızartılacak malzemeden küçük bir parçayı yağa atın 20 Saniyede yüzeye çıkıyorsa yağ istenilen ısıdadır

Kızartma süresince yağın ısısı sabit kalmalıdır Bunun için kızartma kabına bir seferde fazla yiyecek koymamaya dikkat edin

Unutmayın! İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz

Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, içi çiğ kalır Yiyecekler aşırı yağlı olur Ömrünü tamamlamış yağ sürekli köpürme ve duman yapar Kızartmada kullandığınız yağın mısır özü ve ayçiçek olmasına dikkat edin, zeytinyağı kızartma için uygun bir yağ değildir

Kızartılacak olan yiyecekleri önceden baharatlamayın Çünkü baharat yiyeceğin yüzeyinede hoş görünmeyen noktacıklar meydana getirir

Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde Yağın sağlıklı bir şekilde defalarca kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın Yağın bozulmaması için, yiyecekleri ıslak veya nemli olarak fritöze atmayın

Kızgın yağa bakırlı ve kalaylı gereçlerin sokulması, yağın bozulmasına neden olur Bu tür gereçlerin paslanmaz çelik olması gerekir

Kızartılacak yiyeceklerin eşit büyüklükte kesilmesi, eşit oranda kızarmalarını sağlayacaktır

Kızarmada ideal ısı, 175-195 °C'dir Yağın ısısının düşük olması yiyeceğin yağ çekmesine, yüksek olması ise, yanmasına neden olur Yağın sıcaklık derecesini anlayabilmek için, içine küçük bir ekmek parçası atın Eğer ekmek altın sarısı rengi bir dakikada alırsa yağ 175 °C, 40 saniyede alırsa 190 °C, 20 saniyede alırsa 195 °C'dir

Yumuşak dokulu yiyecekler kızartılırken, yüzeyinin zarar görmemesi için yiyecek bir bulamaça (un, yumurta veya galeta unu) batırdıktan sonra kızartılır Bu tür yiyecekler kızartılırken yağın bozulmaması için, kaplama maddesinin fazlasının atılması gerekir

Dondurulmuş gıdalar kızartılırken, kızartılacak parçalar küçük ise, çözdürülmeden kızgın yağa atılabilir Ama büyükse Mutlaka çözdürülüp sonra kızartılmalıdır

Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın Böylece daha az yağ çekeceklerdir

Kızartma yaptığınız besinlerin fazla yağ çekmesini istemiyorsanız yiyeceklerinizi yumurtalı una (galeta unu da olabilir) batırıp 15 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra kızartırsanız, hem daha lezzetli hem de daha az yağ çekmiş olacaktır

Salata ve Garnitür İpuçları
Salata yaparken öncelikle salata Gereçlerinin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir Çünkü malzemenin ıslak olması, sosun malzemeye nüfus etmesini engeller İyi bir salata için ayrıca, Gereçlerin birbirini bütünler nitelikte olması gerekir Örneğin kabakla dereotu, domatesle fesleğen, cevizle peynir birlikte kullanıldığında iyi sonuç verirler

Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli
Çılbır yaparken, su yumurtanın üzerini kapatacak miktarda olmalı, pişirmeyi kolaylaştırmak için de suyunu biraz tuz ve sirke eklenmelidir

Sebze Pişirirken
Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur
Sebze yemeği pişirilirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır

Yeşil renkli sebzelerin rengini korumak için tencerenin kapagı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya yemek tencerenin kapağı sık sık açılarak pişirilmelidir

Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır

Haşlama Yaparken
Makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç vbsebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz

Et suyu yaparken mutlaka soğuk su ile haşlayınız Böylelikle aromalar eşit oranda yayılır

Hamur İşleri
Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır

Kekinizin kabarmasını istiyorsanız margarin ve şekerini iyi çırpın Güzel kek yapmanın bir koşulu da margarin ve yumurtanın oda sıcaklığında olmasıdır
Börek veya kek yaparken Sana kullanırsanız hamurunuzun daha iyi kabardığını ve lezzetli olacağını göreceksiniz

Erimiş Sana yağının içine süt katıp yufkanın her katmanına sürerseniz böreğinizin daha lezzetli olacağını göreceksiniz

Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın Yüksek ısıda fırında pişirin Lezzetine doyamıyacaksınız

Ürünleri Saklarken
Balığı derin dondurucuya kaldırmadan önce içine limon sıkılırsa çözüldüğünde kokusu daha az olur

Pişirme Gereçleri
Düdüklü tencereye konacak malzeme ve su miktarı, tencereyi hiçbir zaman tam olarak doldurmamalı, tencerenin en az 1/3 'ü boş kalmalıdır

Pişirme Hatalarını Düzeltme
Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi kabuklarını soyup ikiye kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın
Çorbanız çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz Bunun için iki kaşık eritilmiş Sana'yı bir kaşık unla karıştırıp ve bu karışımı pişmekte olan çorbanıza yavaş yavaş ekleyin

Pilavı tutturmak ustalık ister Eğer pilav suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin

Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın Yüksek ısıda fırında pişirin Lezzetine doyamıyacaksınız

Hamur İşine Soyunurken
Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika dinlendiriniz Üzerini nemli bir bez ile kapatıp buzdolabına koyunuz Böylece hamur daha iyi açılacak ve daha iyi performans verecektir
Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın

Kek - Pasta Yaparken
Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın Hamurun yapışmadığını göreceksiniz

Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kağıt döşeyin Fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz
Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı hununin içinde kalır

Pastalara kattığınız fındık, ceviz, vs'nin dibe çökmemesi için una buladıktan sonra karışımın içine katın Böylece piştiğinde pastanın içine eşit bir şekilde dağılmış olurlar

Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın

Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce kalıpların içine yağlı kağıt koyarsanız kekleriniz yapışmaz

Kir - Leke - Neme Karşı
Çelik tencerenizdeki lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hemde pırıl pırıl olacaktır

Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa, bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun
Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz

Yağ şişelerini yıkarken, şişenin içine birkaç parça kaya tuzu koyun (baharatçılarda bulabilirsiniz) ve suyla çalkalayın Bu işlemi yaptıktan sonra yıkadığınızda pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz

Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın Bu şekilde rutubet almalarını önlemiş olursunuz

Yemek yaparken tencerenin dibi tutuyorsa, bir miktar karbonatı suyla karıştırıp hamur haline getirin ve bu hamurla tencerenin dibini örtün, birkaç dakika bekletin Kolayca temizlenecektir

Şişelerin dibini temizlemek için, içine gazete parçaları atıp su doldurun Birkaç saat bekledikten sonra, deterjanlı sıcak suyla yıkayın

Tazeliği Koruma Yolları
Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur işlerini atmayın Alüminyum folyoya sararak ısıtın Yeni pişmiş gibi taptaze olacaktır (Eğer ısıtmak için fırın kullanacaksanız, folyo yerine fırın torbasına da koyabilirsiniz) Fakat üzerine az miktarda su serpin
Donmuş veya kristallenmiş balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletiniz

Hazırladığınız sosun servise kadar soğumadan kalmasını istiyorsanız, sos kabını sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin Bu şekilde ısısını ve lezzetini koruyacaktır Üzerinin kabuk bağlamasını önlemek için üzerine bir parça margarin bırakın ve yağlı kağıt ile örtün

Kahvenizi ağzı iyi kapanan bir kutuya koyduktan sonra buzlukta bekletin Uzun süre bayatlamadan kalacaktır

Kesik limonların beklerken kurumaması için, limonu kesik yüzeyi alta gelecek şekilde bir tabağa koyun ve üstüne bir bardak kapatın Limonun kesik yüzeyine dökeceğiniz bir miktar tuz da kurumasını geciktirecektir

Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın

Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz

Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın Bu şekilde rutubet almalarını önlemiş olursunuz

Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın
Tuz alırken iyotlu olmasına dikkat edin İyot, ısı ve ışıktan hemen etkilendiği için, tuzu
yemek piştikten sonra ilave edin

Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine alınız Çünkü bir
kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır

Yumurtanın Sırları

Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı hununin içinde kalır
Yumurta akını çırptığınız zaman çırpılan kap yağdan arınmış olmalı ve az miktarda tuz eklenmeli ki yumurta beyazı iyi kabarsın

Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

İp Uçları-Püf Noktaları

Eski 10-28-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İp Uçları-Püf Noktaları



Pratik Bilgiler

Çikolata sosu hazırlarken…
Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın Hem lezzet verir, hem de çikolatayı yumuşatır
Kek pişirirken…
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz

Bayat ekmekler için…
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın Böylece taptaze olacaktır

Fırında patates…
Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin Böylece daha kolay pişecektir

Patlıcanları pişirirken…
Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır

Tart hamurunun kıvamı…
Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın

Meyvelerin dibe çökmemesi için…
Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler Ya da meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın

Leziz patates püreleri…
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın Tadının çok değiştiğini göreceksiniz

Daha leziz hamur kızartması…
Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın

Pırıl pırıl tezgâhlar…
Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir

Tart hamuru topaklanmasın!
Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin

Yumuşacık et…
Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın

Kahveniz taze kalsın…
Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın Ağzını sıkıca kapatın Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz

Dumansız ızgaralar…
Fırın ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak istediğinizde, ızgaranın altına bir fincan su koyun Su, duman ve yağı emer

Limon sıkarken
Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın

Kivi saklarken…
Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın

Kurabiyeleriniz parçalanmasın!
Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın Böylece kurabiyeler parçalanmaz

Fasulye pişirirken…
Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun

Kızartma kokusu…
Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın

Maydanoz sapları…
Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz

Fazla bulaşığa son!
Az miktarda yağ, süt, su vs ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz

Tane tane pilav…
Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun

Konserve açacakları
Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz

Şeker gibi mısırlar
Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz

Kızartma yaparken…
Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın

Patlıcanlar kararmasın…
Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz

Bitkilerinize doğal ilaç
Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır

Nar gibi tavuk!
Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz

Salçanız küflenmesin!
Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz

Yağın sıçramaması için…
Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir

Teflon tavadaki lekeler…
Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın

Çelik tencerede sirke mucizesi
Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun Sonra iyice durulayın

Tuz fazla kaçtıysa!
Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz

Daha leziz etler için
Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun 12 saat kadar buzdolabında bekletin

Buzdolabı kokusu
Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir

Kalamar kızartırken…
Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur

Keki kalıptan çıkarırken…
Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın

Dondurulmuş gıdaları çözdürürken…
Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek

Bayat ekmekleri tazeleyin!
Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz

Yoğurt kesilmesin!
Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir

Mikro dalga fırınlar…
Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur

Sebzeli güveç yaparken…
Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun

Meyveler taze kalsın!
Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır

Beşamel sos…
Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz

Toprak tencereler…
Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar Bunun için kullanmadan önce 3/4'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın

Portakal sıkarken…
Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler

Lahana pişirirken…
Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur

Peynir keserken…
Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir

Balık kızartırken…
Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur

Patates soyarken…
Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz

Meyve salatanız kararmasın!
Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun servis ederken dilimleri alabilirsiniz

Donmuş tereyağı
Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar

Soğan soyarken…
Soğan soyarken gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun Sıkıntıdan kurtulursunuz

Patates pişirirken…
Patates pişirirken pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur

Kek ve börek yaparken…
Kek veya börek yaparken büyük yumurta kullanmayın Çünkü büyük yumurtalar kekin soğuduğu zaman çökmesine neden olabilirler Bu nedenle orta boy yumurtalar kek ve börekler için en uygunudur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.