Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ballı, ekmek, ruşeymli, tarifi

Ruşeymli Ve Ballı Ekmek Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ruşeymli Ve Ballı Ekmek Tarifi



Ruşeymli ve Ballı Ekmek Yapılışı Mazemeleri

Malzemeler:

• 550 gr Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un

• 2 Fincan su

• 1/2 Fincan Buğday Ruşeymi

• 1/2 Tatlıkaşığı Fesleğen

• 1/2 Tatlıkaşığı Çörekotu

• 1 Yemekkaşığı Deniz Tuzu

• 1/4 Tatlıkaşığı İnstant maya

Yapılışı:

Bir gün öncesi akşamdan su ve tuz hariç tüm malzemeler kabartma kabına konulur Tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır, arkasından tuz serpilerek tekrar karıştırılır Üzerine suyun tamamı dökülerek tahta spatula ile kuru kısım kalmayıncaya kadar karıştırılır ve üzeri hava almaması için duş bonesi ile kapatılarak ılık bir yere konur

12-18 saat sonra silikon mat veya çalışma tezgahı, süzgeç yardımıyla Genel amaçlı veya Ekmeklik un ile bolca unlanarak ekşimiş olan hamur buraya alınır Hava almasını engelleyecek şekilde hamurun üzerine naylon serilir (yapışmaması için dikkat edilir) ve 10 dakika hamurun dinlenmesi beklenir

Bu arada hamurun son kabarmasını yapacağı kalıp hazırlanır, kalıbın üzerine amerikan bezi konularak yine süzgeç yardımı ile yapışmasını önlemek amacıyla bolca unlanır

10 dk sonra hamur nazik bir şekilde zarf usulü katlanarak kat yerleri aşağıya gelecek şekilde top yapılır ve unlanmış bezin bulunduğu kaba yavaşça konulur Üzeri aynı bez ile örtülerek son kabarması beklenir

Uyarı: Hamur çok cıvık olduğu için bu işlem yapılırken çok dikkatli ve çabuk olunmalıdır

45 dk – 1 saat arası son kabarma süresi hesaplanarak beklenirken son yarım saatte fırın 230 Santigrat dereceye getirilir ve içinde ekmeğin pişeceği kap, ısınması için fırının en alt rafına konulan ızgaraya yerleştirilir

Bekleme süresi dolunca sıcak fırından ısınmış olan pişirme kabı dikkatle çıkarılır, ocağın üzerine yerleştirilerek acele etmeden son kabarma kabındaki hamur sıcak kaba dikkatle bırakılır Sıcak kabın kapağı kapatılarak tekrar fırına sürülür

230 Santigrat derecede 20 dk, 200 Santigrat derecede 10 dk kapaklı bir halde pişirme devam eder 30 dknın sonunda kapak fırından dikkatlice alınarak ekmek kapaksız kapta 20-30 dk arası pişirmeye devam edilir

Fırından çıkarılan sıcak kaptan alınan ekmek ızgara üzerinde pamuk bir bez ile sarılarak soğutulur

Uyarı: Yoğrulmayan Ruşeymli Beyaz ekmek fırından çıkınca kıtır bir kabuğa sahip olmasına rağmen, 6-12 saat arası beklendiğinde kabuğunun yumuşacık olduğu görülür

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.