Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Mutfağında İçecekler
Türk Mutfağında İçecekler
ÇAY
Çayın M S 5 ve 6 yüzyıllarda Çinde yaygın olarak kullanıldığı bildirilmektedir Çinde 1550 yılında su içinde yaprakların demlenmesi biçiminde kullanılmaya başlandı 17 yüzyıl başlarında çay, Avrupaya tanıtıldı Türkiyede 1918 yılında Batum'da çay üretimine geçildi Ülkemizin en sevilen içecekler arasındadır Öyle ki en küçük yerleşme birimlerinde dahi kahvehanelerde hiçbir şey bulunmasa bile, çay mutlaka bulunur
Köy, kasaba, ilçe ve metropoliten yörelerimizdeki kahvehaneler, çayhaneler ticari varlıklarını sanki çaya borçlu gibidirler Türkiyede en çok çay içilen yer denince akla Erzurum gelir Niçin Erzurumda çok çay içiliyor?Erzurumlular bunu Erzurumun havasına ve suyuna bağlıyorlar Erzurum kültürünün karakteristiklerinden birisi de çay içme geleneğidir Çay, bir kültür karmaşığı oluşturmuştur
Çünkü çay içmeye ilişkin gelenekler, davranışlar mevcuttur Ülkemizin en çok çay içilen, çayı seven illerinden birisidir Karadeniz'de yetiştirilen çay, Doğu Anadolu da içilir Erzurum bunların başlında gelmektedir Erzurumda çay şekeri de farklıdır Erzurum fabrikasında yapılan ve çuvallarla satılan sert kelle şeker, özel bir çekiçle "Taka tuka" denilen özel bir kabın içinde karılır
Bu şekerin bir parçası çaya batırılıp dilin altına konur ve çay yudum yudum içilir Dil altındaki şeker de bardaktaki çay bitince erir Çay koymak anlamında Çay dökmek ya da Çay tazelemek deyimleri kullanılır Çay ikramını kabul etmemek ayıp sayılır Kahvehanelerde çay servisinin değişik biçimleri vardır
Özellikle kahvenin dışına çay götürülürken bardaklar içleri dolu olduğu halde, tabağa ters çevrilerek konur ve kişiye verilirken ters yüz, daha doğrusu ters düz edilir Usta garsonlar el alışkanlığı ile bir damla çay dökmezler
Tek şekerle çok çay içmek, ekonomik nedenle de açıklanabilir Şekerli içildiğinde çok fazla şeker tüketimi olacaktır Bu konuda bir fıkra;İstanbullu bir gelin; Erzurumlu bir komşuya gitmiş Kıtlama çay içmeyi öğrenmek istemiş Şekeri ağzına almış, şeker hemen erimiş İkinci bir şeker istemiş, oda hemen erimiş Üçüncüyü istemiş, daha bardakta çok çay var Ev sahibi de dayanamamış; "Gurban gelin hanım, ben senin çayı şimdi tatlı edim de, sen kıtlamayı evinde öğren" demiş
Bir Erzurumlu, Erzurumlu olmayan bir ahbabınca düğüne çağrılmış Bol bol yemiş, içmişler fakat çay ikram edilmemiş Erzurumlu da Vih baba çıka, bi çay itmediler ki içimize sindirek demiş Çayın çok içimi belki bölgenin çok soğuk oluşuna bağlanabilir Ayrıca çayın çok içimi bir alışkanlık yaratmaktadır "Bir çay içim de kendime gelim" sözünü en çok Erzurumlular kullanılır
İstanbulda Boğazda çaycılık yapan bir Erzurumlu, gelen müşterisine çok güzel bir çay demlemiş ve müşterisinin önüne masaya çayları koymuş Adam da Biraz limon getirir misiniz deyince Erzurumlu, adamın önünden çayları alıp geri götürmüş Burası işkembe çorbası dükkanı değil diyerek müşteriye kızmış
Erzurumlu, çay bulamayınca, kuşburnu ağacının ya da böğürtlen ağacının kökünü kaynatıp içer Erzurum köylerinde çay, işten sonra yorgunluk giderici olarak kullanılmaktadır Çay, kendi maddi kültürünü de yaratmıştır Semaverler, geleneksel Türk çay kültürünün özgün malzemeleridirler Çaydanlıklar, çay bardakları, çay kaşıkları, tepsiler diğer maddi kültür örnekleridirler Avrupa ve ABD de çay, büyük fincanlarda içilir Bizde de daha çok üst sosyo-ekonomik kesimde kullanılır
Resmi dairelerimiz ve çeşitli iş yerlerimiz çaysız olamazlar Bütün gün iş yerlerinde durmadan çay içilir Hem sohbetlerde, hem iş yapılırken çay içilmezse insanın kafası yerine gelmez Bu yetmezmiş gibi, birde eve gelince çay içilir Batıda olduğu gibi iş yerlerinde formel bir çay saati yoktur
Çünkü kültürümüzde çay devamlı içilir Devamlı çay içilmesi yasaklayan iş yerleri ülkemizde hiçbir zaman başarılı olamamışlardır İş yerlerinde içilen çayın kalitesi önemli değildir Nasıl olursa olsun herkes zorunlu olarak içer Arkadaşlarına yegane ikram edilen şey çay olduğu için, çay ikram etmeyenler cimrilikle itham edilirler Dünyanın en büyük çay üreticileri:Hindistan, Çin, Gürcistan, Türkiye ve İrandır Anglo-Sakson kültüründe 1904 yılından itibaren buzlu çay içilmeye başlanmıştır Bizim kültürde buzlu çay geleneği yoktur
IHLAMUR
Sıcak olarak içilen içeceklerimizden birisi de ıhlamurdur Esas olarak evlerde sağlık amacıyla kullanılmıştır İdrar arttırıcı, terletici, yatıştırıcı ve göğüs yumuşatıcı özellikleri vardır Bu nedenle son zamanlarda iş yerlerinde de ıhlamur yapılmaktadır Artık işgörenler, akşama kadar çay içmektense sağlık yönünden yararlı olan ıhlamur içmeyi tercih etmektedirler
ADA ÇAYI
Tıpkı ıhlamur gibi sağlık yönünden yararlı olan bu bitki de sıcak olarak içilmektedir Özellikle Batı Anadoluda kahvehanelerde, çayhanelerde bol miktarda tüketilmektedir
TARÇIN
Yine çeşitli yörelerimizde sıcak olarak içilen, özellikle lezzeti ve rengi ile tercih edilen bir içecek türü olarak kahvehanelere ve iş yerlerine girmiştir
KAHVE
Anavatanı olarak Etiyopya ya da Sudan olarak belirtiliyor Kahve ilk kez 15 yüzyılda Arabistanda yetiştirilmiştir Ülkemize 16 yüzyılda gelmiştir Pişiriliş biçimi ile Türk kahvesi olarak dünyaya tanıtılmıştır Oysa Türkiyede yetiştirilmemektedir 1550 yılında İstanbulda açılan kahvehanelerden sonra yaygın olarak kullanılmış ve dünyaya Türk kahvesi olarak geçmiştir
Kahve, ülkemizde bir sohbet aracı olmuştur Bu nedenle "Gönül ne kahve ister ne kahvehane, Gönül ahbap ister kahve bahane" demişizdir "Gel bir kahve içelim" demek sadece maddi olarak bir fincan kahve içmek değildir O kişi ile sohbet, dertleşme, dedikodu yapmayı içerir Yorgunluk kahvesi de dinlenmeyi ifade eder
Bir fincan acı kahvenin kırk yıllık hatırı vardır deyimimiz de insanlar arası ilişkilerin, dostlukların pekiştirilmesi için söylenmiştir Hanımlarımız kahve fallarıyla da geleceğe yönelik yaşantılarını bilmek meraklarını gidererek psikolojik doyum sağlamaktadırlar Hele kahveler de köpüklü ise içenlerin keyfine diyecek olmaz
Kahve bir sohbet aracı olduğu gibi, görücü gelenlerin kızı görmeleri içinde bir araçtır Görücüler, kızın sunduğu tepsiden kahveyi alırken esas olarak onu görmek amacıyla o eve gelmişlerdir Kültürümüzde çocukların, gençlerin büyükler yanında kahve içmesi istenmemiştir Bu davranış bir saygısızlık olarak nitelendirilmiştir Aslında kahve içerken yapılan sohbete küçüklerin karışmasını istemediğimizden çocukların kahve içmesini istememişizdir
Ayrıca kahvenin çocukların sağlığına zararlı yönleri de söz konusudur İçenin zevkine göre de şekerlisi, az şekerlisi, orta şekerlisi vardır Kahvenin süt katılarak içilen türüne sütlü kahve diyoruz ki oldukça yaygın olarak tüketilmektedir Halk tıbbında çeşitli hastalıklarda kahve kullanılmaktadır
Kahvehaneler kahve içilen yer olarak adlarını kahveden almış olsalar gerek Sohbet edilen yerler olarak kahvehaneler kahvenin pahalılaşmasıyla çay içilen yerler haline dönüşmüşlerdir Yalnız son yıllarda kahvehanelerde sohbetler de azalmaya başladı Okey oyununun yaygınlaşmasıyla herkesin kafaları önünde saatlerce kimse ile konuşmadan masanın başında oturan müşterileri görmek mümkün Kahve de çay gibi kendine özgü maddi kültür yaratmıştır Bin bir türlü kahve fincanlarımız, cezvelerimiz, kahve el değirmenlerimiz, kahve dibeklerimiz, tepsiler bunlardan birkaçıdır
SALEP
Salep de özellikle kışın içilen sıcak meşrubatlarımız arasındadır Daha çok ticari kurumlarda içilen koyu sıvı içeceklerdendir Günümüzde daha çok büyük kentlerde tüketilmektedir Özellikle sabah kahvaltılarında kullanılır Artık evlerde pek yapılmamaktadır Ülkemizde hem sıcak, hem de soğuk meşrubat olarak kullanıldığı gibi, sağlık amacıyla da tüketilmektedir
KUŞBURNU VE BÖĞÜRTLEN
Son yıllarda kuşburnu, böğürtlen gibi poşetlerde satılan ve sıcak olarak içilen içecekler de yaygınlaştı
SOĞUK OLARAK İÇİLENLER
Meşrubatlar deyince aslında soğuk olarak içilenler akla gelmektedir Bu nedenle çeşit olarak soğuk içilenler daha fazladır
AYRAN
Geleneksel Türk meşrubatları derken ilk akla gelen, ayrandır Yapımının kolay olması, en ücra köşelere kadar yaygınlaşmasını sağlamıştır Köylümüz, bulgur pilavını kaşıklarken ayransız olur mu?Konuğunu ayransız ağırlar mı?Sıcak yaz günlerinde tarlada çalışırken soğuk bir ayran içmeden bir gölgeliğe uzanarak dinlenmek olur mu?Kentlimiz de öyle değil mi? Ayak üstü öğle tatilinde dönerli ekmeğini yerken en uygun içecek olarak ayranı tercih etmez mi?
Ayran, aynı zamanda bir Türk simgesi olmuştur Çünkü yoğurt Türk buluşu olarak dünyaya yayılmıştır Hayvancılığa dayalı bir ekonominin gereği olarak icat edilmiştir Yoğurt gibi ayranda bugün Avrupa kültürüne girmiştir Ayrıca yoğurdun tatlı ve meyveli türleri de Avrupada yapılmaktadır
Yoğurdun sağlığa yararlı yönleri herkesçe bilinmektedir Aynı biçimde ayranın da sağlıklı bir içecek olduğu kuşkusuzdur Son yıllarda karton ve naylon bardakların yaygınlaşmasıyla büyük kentlerde ve yurdun her tarafında oldukça fazla miktarda tüketilmektedir Ayranın bir de köpüklü olarak yapıldığı özel yörelerimiz var Örneğin; Balıkesir Susurluk ilçesine yolu düşen vatandaşımız oranın bol köpüklü, yağlı ve lezzetli ayranını içmeden oradan ayrılamaz
Anadolu'da eskiden geleneksel olarak ayran yapmak için Yayık" kullanılırdı Bugün bu geleneğimiz kaybolmuş gibidir Yalnız göçebe topluluklarında ve bazı köylerimizde devam etmektedir Ayran, yoksul insanımızın yemeği de olmuştur İçine ekmek doğrayarak yemek gibi yenmesi, kültürümüzde olan bir durumdur
BOZA
Türklerin sevdikleri koyu sıvı, tatlımsı, mayhoş bir içki türüdür Selçuklular zamanında Bekni adı verilmişti Darı, buğday, mısır, pirinç veya arpadan yapılıyordu O zaman, olgunlaşması için testide korunuyordu Kışın içilen mevsimlik içkimiz boza, Türkiyede daha çok darıdan yapılır Karlı kış gecelerinde gecenin sessizliğini bozan sokakta boza satan bozacının sesi, bize belki de kış mevsimini daha çok sevdirmektedir
Ansiklopedik bilgilerde bozanın Orta Asyada ve Doğu Anadoluda İ Ö 4 yüzyıldan beri var olduğu söylenmektedir Eski Yunan ve Romada da içilmekteydi Günümüzde Kırım, Volga yöresi, Kafkasya, Türkistan, Balkanlar, Macaristan, Mısır, Arabistan ve İranda da yapılmaktadır Osmanlı kayıtlarında bozanın daha çok Edirne, Bursa, Amasya ve Mardin gibi (16 yüzyıl) illerimizde üretildiği belirtilmektedir Evliya Çelebi, 17 yüzyıl ortalarında İstanbulda çok sayıda bozacı dükkanı olduğunu kaydediyor Boza, besleyici ve ısıtıcı özelliği nedeniyle eskiden orduda da kullanılırmış
ÇEŞİTLİ ŞERBETLER
Ülkemizde meyve sularının yaygınlaşmasından önce Şerbet denilen soğuk içecekler yaygındı Özellikle mevlitlerde eskiden loğusa şekerinden yapılan Loğusa Şerbeti dağıtılırdı Nişanlarda ve söz kesilmelerinde de yine aynı şerbet kullanılırdı Esasen filanın şerbeti içildi deyimi de şerbetten gelmektedir Şerbetler çok çeşitli idi Bal şerbeti, gülsuyu şerbeti, şeker şerbeti, lütuf şerbeti, tanrı şerbeti, gülsuyundan yapılmış şeker şerbeti, nardenk şerbeti, saf şeker şerbeti gibi şerbet türleri, Mevlananın şiirlerinde yer almıştır
Bal ile sirkeden yapılan Sirkencübin denilen şerbetin, hem susuzluğu gidermek, hem de hastalıklarda ilaç yerine kullanıldığı belirtilmektedir Günümüzde şerbet kültürü, yerine meyve sularına bırakmıştır Fakat Anadoluda bazı köylerimizde kısmen devam etmektedir Anadoluda çeşitli otlardan şerbetler yapılmaktadır Meyan kökü şerbeti gibi
MEYVE SULARI
Çeşitli meyve suları da kültürümüzde eskiden beri vardır bunların bazıları şurup olarak adlandırılıyordu Gül şurubu, vişne şurubu gibi Şıra veya meyve sularına 9 yüzyılda, çakır yahut süçik denmekteydi Meyve suları yemek sofralarında Soğukluk yahut Meşrubat olarak kullanılmakta idi O zaman en çok üzüm suyu ve şırası içilmekteydi Ayrıca kayısı suyu da içiliyordu ki adına uhak diyorlardı
Bugün şıra, bağcılığın yaygın olduğu yerlerde kullanılıyor Büyük kentlerden kalkmıştır Pekmez de sıvı olduğu için aslında meşrubat olarak kullanılabilir Fakat meşrubat olarak kullanılmamaktadır “Demirhindi” denen bir meşrubat türü de vardı, bugün kullanılmamaktadır Bugün her türlü meyve suyu içilmektedir Adanada şalgam suyu, şeker kamışı su içilmektedir
Bugün presler sayesinde her türlü meyvenin suyu sıkılabilmektedir Bunlar, evlere kadar girdiği için mutfaklarda her türlü meyve suyu sıkılabilmektedir Havuç, üzüm, elma, portakal, karpuz, nar, vişne, kayısı, şeftali gibi meyvelerin suları hem hazır olarak şişelerde hem de karton kutularda piyasada satıldığı gibi, bunlar presler yoluyla evlerde de yapılmaktadır
Bugün meyve sularının toz halindeki şekilleriyle de sıcak veya soğuk meyve suları elde etmek mümkündür Örneğin portakal, limon, tarçın gibi Süt de meşrubat olarak, gerek sıcak gerekse soğuk olarak tüketilmektedir Hatta içine muz, çilek vs gibi meyveler katılarak da soğuk içecek biçiminde kullanılmaktadır Hatta sütün çeşitli meyvelerle karıştırılmış biçimleri piknik biçimindeki dükkanlarda yapılıp satıldığı gibi, hazır kutular içinde soğuk meşrubat olarak da satılmaktadır Aromalı sütler içine meyve kokusu esansı konularak hazır kutularda satılmaktadır
Bugün hazır meyve suları yanında Batıdan kola cinsinden içecekler (Coca-Cola, Pepsi, Fanta gibi) Türk meşrubat dünyasını istila etmiştir Aslında, asitli oluşları fazla şekerli oldukları için şişmanlatıcı oluşlar nedeniyle sağlığa da zararlı olmakla birlikte, yine de reklamlar yoluyla tüketimleri teşvik edilmekte ve özellikle yaz aylarında çok miktarda tüketilmektedir
Meyve suları, sadece tatlı olanlardan değil ekşi olanlardan da yapılmaktadır Örneğin limondan limonata yapıldığı gibi, vişneden vişne suyu da yapılmaktadır Limonata artık evrensel bir soğuk meşrubat sayılmaktadır Fakat vişne, her yerde yetişmediği için vişne suyunu, yabancı ülkeler bilmiyorlar Türkiyede şişeler ve karton kutular içinde satılan vişne suyunu turistler çok sevmektedirler
Yurt dışında çalışan Türklerde Türkiyeye gelince yazın bol bol vişne suyu içmektedirler 9 yüzyılda soğukluk olarak kullanılan bir çeşit ekşi meyve suyuna Cifseng çakır denildiğini tarihçiler belirtmektedir Günümüzde meyve suyu sanayi oldukça gelişmiştir Özellikle büyük ve küçük karton kutularda satılan meyve suları hem yurt içinde tüketilmekte, hem de yurtdışına ihraç edilmektedir
|