![]() |
Yemeğin Tarihi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeğin TarihiANTİKÇAĞ Yemeğin, insanoğlunun binlerce yıllık serüveninde en temel gereksinmesi olduğunu biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemek hizmetlerinin bir endüstri haline gelişi ise hem çok eski, hem de çok yenidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sözgelimi, İÖ 10 binli yıllarda Danimarka'da ve Orkney Adaları'nda kabilelerin büyük mutfaklarda yemek hazırlayarak topluca yemek yediklerine ilişkin bulgular var bugün elimizde ![]() ![]() Eski Mısır tapınak ve mezarlarında yer alan figürler de bu dönemde insanların toplu yemek hazırlamayı ve sunmayı bildiklerini kanıtlıyor rahatlıkla ![]() ![]() Mutlaka, o dönemlerde de yaptığı yemeklerin lezzetiyle diğerlerinden ayrılan ve parmakla gösterilen aşçılar vardı ![]() Yine İÖ'ye dayanan Çin kayıtlarında gezginlerin yollardaki hanlarda konaklayıp yemek yedikleri belirtiliyor ![]() ![]() ![]() Hindistan'da ise yemek hizmeti veren birimler o kadar yaygınmış ki, bu hizmetlerin belirli bir çerçevede verilebilmesi ve kontrol edilebilmesi için özel kanun düzenlemelerine bile gidilmiş! ![]() ![]() Hindistan'ın hemen yanıbaşındaki Pakistan'da, bir kazıda bulunan eski yerleşim birimi Mohenjo - Daro ise insanların, taş fırın ve toplu yemek üretim tezgahları bulunduran restoran benzeri birimlerden yararlandıklarım kanıtlıyor bize ![]() İncil'de bile toplu yemek üretim endüstrisine ilişkin birçok satır yer alıyor ![]() Sözgelimi Pers Kralı Xerxes'in 180 gün süren bir şölen verdiğini, Kral Süleyman'ın bayram nedeniyle 22 bin büyükbaş hayvan kestirdiğini İncil'den öğreniyoruz ![]() Yine İncil'de yer alan, Kral Salamon'un 700 karısı, 300 cariyesi ve sayısız hizmetkarı için günlük yiyecek tahsisatıyla ilgili satırlar oldukça ilginç: "Otuz ölçek un, on besili öküz, yirmi normal öküz, yüz koyun ve diğer gıda maddeleri ![]() Görüldüğü gibi, yemek konusuna din kitapları bile kayıtsız kalamamış ![]() ![]() ![]() ![]() Asur Kralı Sardanapalus'un iyi ve güzel yemek sanatının destekleyicisi olarak, muhteşem şölenlerden haz duyduğunu biliyoruz tarihi belgelerden ![]() Ayrıca bu konuda yarışmalar da düzenlermiş Sardanapalus ![]() ![]() Asur ticaret kolonisi yerleşim merkezi olan Kaniş'te (Kültepe / Kayseri) elde edilen arkeolojik bulgular bu kentte lokanta benzeri mahaller bulunduğunu gösteriyor ![]() Antik Yunan'da ise yemek olgusu, uygarlığın göstergelerinden biri olarak çıkıyor karşımıza ![]() ![]() ![]() Antik Yunan'da şölenler yaşamın vazgeçilmez birparçası olmuş üstelik ![]() ![]() Tabii aşçılar da saygın kişilermiş Antik Yunan'da ![]() Daha da ilginci, o dönemde yemek tarifi patentinin bile alınabildiğini öğreniyoruz belgelerden ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeğin Tarihi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeğin TarihiRomalılar imparatorluklarını kurduklarında fethettikleri toprakların yemek kültürünü de Roma'ya taşıyıp zengin bir mutfak kültürü yarattılar ![]() ![]() İmparatorlukta şölenlerde, zafer kutlamalarında, törenlerde öyle kalabalık topluluklara yemek ve içki hizmeti veriliyormuş ki, İmparator Julius Caesar'ın askeri bir zaferin ardından düzenlediği kutlamanın birkaç gün sürdüğü ve bu kutlamada tam 260 bin kişinin yemek yediğini belirtmek, Romalılardaki toplu yemek geleneği hakkında bir fikir verir sanıyorum ![]() Şölenlere de çok düşkündü Romalılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madem sözü kelimelere getirdik, biraz daha sürdürelim isterseniz: Taverna kelimesi de Romalılar döneminden kalma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma'da aşçılar genellikle Yunanistan'dan getirilen, bu konuda yetenekli erkek köleler arasından seçiliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Yine de bu konuda en şanslısı Cleopatra'nın aşçısı olsa gerek ![]() ![]() ![]() İlk yemek kitabinin da bir Romalı tarafından yazıldığını belirtmekte yarar var ![]() ![]() Apicius'un adı bugün yemek sayesinde anılıyor ama trajik sonunu hazırlayan da yine yemek olmuş ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeğin Tarihi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeğin TarihiRoma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra toplu yemek geleneği bir ara görkemini kaybeder gibi olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() Bu manastırlarda hamur işleri, şarap, bira yapımı ve yemek pişirme teknikleri oldukça gelişmiş olduğundan, sonraları yemek servisi birimlerini kuran ustaların çoğu bilgilerini bu çevreden edinmişler ![]() Dönemin din adamlarınca bulunan yemek çeşitlerinin tarifleri bugün bile kullanılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Ortaçağda toplu yemek üretim hizmetlerinin belirli esnaf loncalarınca yürütüldüğünü biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu loncaların çalışma prensipleri de kurallarla belirlenmiş üstelik ![]() ![]() Zamanla bu loncalar profesyonel mutfak ekipleri yetiştirmeye başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah, ortaçağda asaleti simgeleyen renkti ![]() ![]() Ortaçağda yemekler binaların dışında ya da büyük evlerin holünden çatısına açılan bir deliğin altında yakılan ateş üzerinde pişiriliyordu ![]() ![]() ![]() O dönemde mutfak çalışanları bir tür ortaçağ kölesi olan şerf'lerden oluştuğu için, kolayca eleman bulunabiliyordu tabii ![]() Gıda maddelerinin kalitesi, yalnızca yörede yapılan tarım ile kısıtlı olduğundan genelde düşüktü ![]() ![]() İnsanlar ekonomik güçlerine göre sofralarını kurup karınlarını doyurabiliyorlardı rahatlıkla ama koşullar böyle olunca ortaçağ aşçıları, ünlü olmak ve servet edinmek açısından şansızdılar doğrusu ![]() Bu arada Haçlı Seferleri'nin ortaçağ Avrupası mutfağına büyük katkısı olduğunu eklemekte yarar var ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeğin Tarihi |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeğin TarihiOrtaçağı izleyen birkaç yüzyıllık süreçte mutfak kültürü önemli bir gelişim gösterdi Avrupa'da ![]() ![]() Aynı süreçte kralların, asillerin ve ruhban sınıfın zenginleştiğini görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dönemde aşçıların kullandıkları malzeme de zenginleşmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O dönemde av hayvanları daha çok kızartılmış olarak süslüyordu sofraları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rönesans döneminde asillerin malikanelerindeki aşçılar saygınlık kazanmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rönesans döneminde sanat dallarında yaşanan gelişmelere paralel olarak iyi yemek kavramı da nitelik kazandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeğin Tarihi |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeğin Tarihi16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortaçağ Fransasında Fransız tahtının varisi II ![]() ![]() Catherine'in sayesinde Fransız sarayı mutfağı da bu ihtişamı tanıma olanağı buldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık Fransız asilleri dana, enginar, mantar, karpuz, kavun, makarna, dondurma ve turtaları keşfetmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Ama Fransa ve İngiltere'de çatal, kaşık ve bıçağın günlük hayata girmesi için bir yüzyıl daha gerekecekti ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransız aşçılar yeni mutfak kültürünü çabuk öğrenip benimsediler ve birkaç kuşak sonra şimdilerde çok beğeni toplayan Fransız mutfağına ulaşacak gelişmenin temelerini attılar ![]() ![]() ![]() IV ![]() ![]() ![]() 1600'lü yılarda Bourbonların, XII ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() XV ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dönem Fransız aşçılarının yıldızlarının parladığı dönem oldu ![]() ![]() ![]() Ne var ki, aşçıların işi hiç de kolay değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu gelişmelere rağmen aşçılar bu dönemde ısıyı kontrol altında tutabilecekleri temiz enerji kaynağından ve büyük tencerelerin kaldırılmasını, hareket ettirilmesini sağlayan donanımlardan yoksundular ![]() 1789 yılında gerçekleşen Fransız Devrimi, Bourbon Henadanı'nın hükümranlığına son verdi ama bu Fransızların iyi yemek ve güzel sofra merakına gölge düşürmedi ![]() ![]() Lezzetin Fizyonomisi adlı kitabın yazarı Brilliat Savarin, dünyanın ilk gurme dergisinin editörü Grimod de la Reyniere, Büyük Mutfak Terimleri Sözlüğü'nün hazırlayıcısı Alexandre Dumaspere ve ünlü et yemeğine adını veren Chateaubriant Viskontu bu gurmelerin arasındadır ![]() Bu arada servetlerini yitiren birçok asil aile de evlerini restorana çevirip eski hizmetkar ve aşçılarıyla birlikte yemek satmaya başladılar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeğin Tarihi |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeğin TarihiSofra tarihinde ilkin bıçağın, sonra kaşığın ve en sonra da çatalın yer aldığını görüyoruz ![]() Romalılar kesici bıçağa "cultellus" diyorlardı ![]() ![]() Kasapların kullandığı bıçaklar ise şimdiki tiplerine çok yakın biçimdeydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avrupa'da ilk çatal XIV ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Venedik ve Floransa, çatalı XI ![]() ![]() ![]() ![]() Çatalın icadı ve yaygın kullanımı, sofra kurallarının gelişmesi konusunda dönüm noktası olmuş, yeme - içmeyi uygarlaştırmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeğin Tarihi |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeğin TarihiAvrupa'da "iyi yemek"e gösterilen ilginin bir akıma hatta bir tutkuya dönüşmesi Rusya'yı da etkiledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı süreçte İtalyanlar da kendilerine özgü bir yemek sanatı geliştirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her mutfak kendi yöresinin ürünlerini temel aldığından, İtalyan mutfağı da bu açıdan farklı değildi; yöresel yemekler bu mutfağı da oldukça etkilemişti ![]() ![]() ![]() ![]() Güney İtalya'da ise domates sosları ve domatesli yemekler (özellikle makarna) gözdeydi ve halen de böyledir ![]() ![]() ![]() Bir başka farklılık ise ette görülür ![]() ![]() Rönesans Avrupasında Polonya gibi küçük ülkeler de kendilerine özgü rafine yemekler ürettiler ![]() ![]() Tüm bu ülkelerde rafine yemek anlayışı, sofra sanatı ve gastronomi, doğal olarak saraydan başlayarak yaygınlaştı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|