![]() |
Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü Kuralları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü Kuralları'''Ziyafet Sanatı ve YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI Çoğu zaman samimi yemek davetlerinin dışında "özel" diye tanımlanacak bazı davetler vermeye mecbur kalırız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Davetin hazırlanması, amaca göre davet edilen kişilerin saptanması ile başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir görgü kuralıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ZİYAFET MASASI Ziyafet masası hazırlamak zevk işidir ![]() ![]() ![]() ![]() Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vereceğiniz menüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Sofranızı hazırlarken "peçeteler" özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir ![]() ![]() İşte bazı peçete katlamaları; Kare; Peçete her yönde bir kere katlanır ![]() ![]() Üçgen; Peçete önce "kare" şekline getirlir ![]() ![]() Koni; Peçete önce "kare", sonra da "üçgen" şeklinde katlanır ![]() ![]() Çatal-kaşık-bıçak Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir ![]() ![]() ![]() Tabaklar Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır ![]() ![]() MASAYA KONAN TAKIMLARIN YERLERİ Yemek çatalı: Tabağın solunda ![]() Yemek bıçağı: Tabağın sağında ![]() Yemek kaşığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında ![]() Balık çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında ![]() Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında ![]() Meze çatalı: Tabağın solunda, diğer çatalların dışında ![]() Meze kaşığı: Tabağın ön kısmında ![]() Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru ![]() Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru ![]() ![]() Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında Şarap bardağı: Su bardağının sağında ![]() Rakı bardağı: Su bardağının yanında ![]() Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakın ![]() Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakın ![]() Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde ![]() Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde ![]() Meyva tabağı: Ortada ![]() Ekmek tabağı: Ortada ![]() Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında ![]() Peçete: Servis tabağının solunda ![]() YEMEKLERDE UNUTULMAMASI GEREKENLER Yemek süresince dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları ![]() ![]() ![]() Tabakta yemek bırakmak pek hoş bir davranış değildir ![]() ![]() ![]() SERVİS KURALLARI Servisi evin hanımı yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır ![]() Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan bayandan başlar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar ![]() Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz ![]() ![]() Tatlı servisinden önce masa temizlenir ![]() İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir ![]() ![]() Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır ![]() ![]() ![]() YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI Bıçak kullanmak gerekince, çatal sol elle tutulur ![]() ![]() Bıçak kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz ![]() ![]() Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz ![]() ![]() Çorba kaşığı, çorba tabağının sağına konur ![]() Kaşık da bıçak gibi kullanılır ![]() ![]() ![]() Balık çatalı ise daha kısa ve düzdür ![]() ![]() Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur ![]() Servis çatal ve kaşıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur ![]() ![]() Ancak; konukların önüne 3'den fazla çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir ![]() ![]() Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur ![]() ![]() Peçete, sağ üst köşesinden tutularak açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Davet bitiminde ev sahibine teşekkür etmek unutulmamalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü Kuralları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü KurallarıZiyafet masası hazırlarken dikkat edilecek ilk nokta masa örtüsünün seçimidir ![]() Çoğu kez yakın arkadaşlar ve akrabalara verilen samimi yemek davetlerinin dışında bazı özel davetler de veririz ![]() ![]() ![]() Davete hazırlıkta ilk adım, davet edilen kişilerin belirlenmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daveti aldıktan sonra bir hafta içinde davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir nezaket kuralıdır ![]() ![]() ZİYAFET MASASI NASIL HAZIRLANIR Ziyafet masası hazırlarken dikkat edilecek ilk nokta masa örtüsünün seçimidir ![]() Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü serilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Masa'da "uyum" çok önemlidir ![]() ![]() Sofranın ortasında yer alacak bir şık bir çiçek tanzimiyle masadaki uyum daha çarpıcı bir hale getirilebilir ![]() ![]() ![]() Vereceğiniz mönüye uygun olarak tabakları yerleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Masanızı hazırlarken peçeteler özenle katlanıp ve yerleştirilmelidir ![]() ![]() Peçete katlamak Kare; Peçete her yönde bir kere katlanır ![]() ![]() Üçgen; Peçete önce kare şekline getirilir ![]() ![]() Koni; Peçete önce kare, sonra da üçgen şeklinde katlanır ![]() ![]() Çatal-kaşık-bıçak Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir ![]() ![]() ![]() Tabaklar Masada servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır ![]() ![]() MASAYA KONACAK YEMEK TAKIMLARININ DÜZENİ* Yemek çatalı: Tabağın solunda ![]() * Yemek bıçağı: Tabağın sağında ![]() * Yemek kaşığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında ![]() * Balık çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında ![]() * Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında ![]() * Meze çatalı: Tabağın solunda, diğer çatalların dışında ![]() * Meze kaşığı: Tabağın ön kısmında ![]() * Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru ![]() * Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru ![]() ![]() * Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında * Şarap bardağı: Su bardağının sağında ![]() * Rakı bardağı: Su bardağının yanında ![]() * Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında * Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakın ![]() * Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakın ![]() * Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde ![]() * Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde ![]() * Meyva tabağı: Ortada ![]() * Ekmek tabağı: Ortada ![]() * Çiçek tanzimi: Masanın ortasında ![]() * Peçete: Servis tabağının solunda ![]() YEMEKLERDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR Yemek süresince dikkat edilmesi gereken kurallardan bazıları şöyle: Tabakta yemek bırakmak pek zarif bir davranış değildir ![]() ![]() SERVİS YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK KURALLAR * Servis evin hanımı tarafından yapılıyorsa, sağında oturan bayandan başlar ![]() * Servisi garson yapıyorsa, ev sahibinin sağında oturan bayandan başlar ve soldan devam ederek en son ev sahibine servis yapar ![]() * Garsonun elinden bir şey alınmaz, masaya bırakması beklenir ![]() ![]() * Tatlı servisinden önce masanın temizlenmesi gerekir ![]() * İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir ![]() ![]() * Servisler yapılırken ısrar edilmez ![]() ![]() YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI * Çatal sol elle, bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak kesme işlemi yapılır ![]() * Bıçak kullanıldıktan sonra masaya konmaz ![]() ![]() * Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz ![]() ![]() * Çorba kaşığı, çorba tabağının sağında durur ![]() * Kaşık da bıçak gibi kullanılır ![]() ![]() ![]() * Balık çatalı daha kısa ve düzdür ![]() ![]() * Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur ![]() * Servis çatal ve kaşıkları, kişilerin rahatça alabilmeleri için servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur ![]() ![]() ![]() * Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur ![]() ![]() * Peçete, sağ üst köşesinden tutularak açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Davet sonunda ev sahibine teşekkür ve iltifatlar ederek ayrılmak gerekir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|